Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

S-a stins din viață unul dintre Tezaurele Umane Vii ale României, meșterul lemnar Nicodim Gligor din comuna Vidra

Publicat

artizanat lemnMeșterul lemnar Nicodim Gligor s-a stins din viaţă, lăsând în urma sa un bogat patrimoniu tradiţional, dar şi peste 100 de ucenici cărora le-a transmis dragostea pentru meşteşugul prelucrării lemnului.

Meşterul lemnar Nicodim Gligor s-a născut în 1943 în comuna Vidra din judeţul Alba, provenind dintr-o familie cu o îndelungată tradiţie în practicarea dogăritului. Şi-a început activitatea în anul 1957 în atelierul tatălui său din satul natal Modoleşti şi a practicat acest meşteşug realizând în decursul timpului ciubere, butoaie, vase de uz gospodăresc dar şi tulnice, fluiere şi alte instrumente muzicale specifice zonei Munţilor Apuseni.

”Nenea” Gligor, cum este cunoscut în zonă a avut o activitate intensă reuşind ca din meşteşugul pe care l-a practicat să-şi întreţină familia. A folosit esenţe lemnoase procurate din pădure, dar şi din gospodăria proprie cum ar fi: brad, stejar, salcâm, frăgar, prun, cireş, frasin, fag, molid, lariţă.

Principalele unelte folosite au fost barda, măciuca, firezul, dalta, custura, scandu de văsărit şi mezdreaua. Pentru că nu a renunţat niciodată la meşteşugul tradiţional şi la uneltele tradiţionale, Nicodim Gligor a fost cooptat în anul 2006 pentru a face parte din echipa de meşteri populari ce aveau să contribuie substanţial la reînvierea meşteşugurilor populare tradiţionale din judeţul Alba. De atunci a predat neîncetat la clasele de meşteşuguri populare din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba, transmiţând tainele meşteşugului prelucrării lemnului la patru generaţii de cursanţi din comuna Vidra şi împrejurimi.

Pentru activitatea sa susţinută de a păstra şi transmite patrimoniul cultural imaterial specific zonei Munţilor Apuseni a fost recompensat de-a lungul timpului cu numeroase diplome şi distincţii. Însă poate cea mai importantă recunoaştere a valorii sale a fost faptul că în anul 2011 membrii Comisie Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a hotărât în unanimitate acordarea titlului de „Tezaur Uman Viu”, în cadrul unui tratat iniţiat de UNESCO şi adoptat de România începând cu anul 2009.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax