Connect with us
Advertisement

Administrație

„Salarii mari și scaune comode”. Numărul bugetarilor din județul Alba, în continuă creștere de la începutul anului

Publicat

Salarii mari și scaune comode pare să fie deviza angajaților la stat. În luna mai 2018, la nivel național erau înregistrați 1,2 milioane de bugetari. Aproape 65% dintre ei lucrează în administraţia publică centrală, iar restul, în cadrul birocrației locale. Recordul de angajați îl deține Ministerul Educaţiei Naţionale, unde figurează aproape 300.000 de locuri de muncă. Pe locul doi sunt primăriile, pentru care lucrează circa 260.000 de români. ”Să știți că de un timp este locul în care oamenii sunt plătiți aproape la cât merită să primească”, declara primarul Mircea Hava în 2017 despre funcționarii publici ai primăriei. La nivelul județului Alba, în luna iunie 2018 erau înregistrați 22.972 angajați la „stat”, conform datelor transmise de ITM. Angajați ale căror salarii frumușele sunt plătite din banii contribuabililor. Iar aceştia din urmă, din când în când, se mai trezesc cu câte o taxă pusă de administrație pentru a plăti indemnizațiile celor din mediul public.

Din 4,9 milioane de salariați ai României, un sfert sunt bugetari. Creșterea impresionantă din ultimul timp al celor care aleg jobul la stat față de mediul privat se datorează majorărilor salariale operate de guvern în sectorul public.

În 2016 România avea un număr de angajați la stat aproape egal cu cel al Marii Britanii și mai mare decât al unor state precum: Spania, Irlanda, Olanda, Portugalia, Luxemburg sau Germania.

Pentru a afla câți angajați sunt plătiți din banii publici în județul Alba, te lovești de binecunoscuta birocrație din sistemul de stat al României. Pe principiul „de la Ana la Caiafa”,  ITM-ul teritorial nu deține o bază de date proprie privind angajatorii și salariații din județul Alba.

Registrele electronice ale salariaților sunt transmise de către angajatori la Inspecția Muncii cu sediul la București, iar ITM-urile teritoriale au accesul permis la aceste baze de date cu ajutorul unor rapoarte prestabilite.

Inspecția Muncii transmite lunar rapoarte privind situația angajaților către ITM-urile teritoriale.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba nu deține o bază de date proprie privind angajatorii/salariații din județul Alba. Conform H.G. nr 905/2017, baza de date privind registrele electronice ale salariaților transmise de angajatori este gestionată de Inspecția Muncii, inspectoratele teritoriale de muncă având accesul permis la această bază de date cu ajutorul unor rapoarte prestabilite. Aceste rapoarte nu permit prelucrarea datelor existente în baza de date gestionată de Inspecția Muncii, ele furnizează informații existente pentru un cod numeric personal sau pentru un cod de identificare fiscală”, a transmis ITM Alba.

Conform datelor transmise de către Inspecția Muncii, Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, aflăm că:

În luna decembrie a anului 2017, în județul Alba, erau angajați în 754 de unități ale statului 22.735 de lucrători, din care doar 21.803 activi.

Se pare că toate etapele majorărilor aranjate de ”revoluția fiscală” a guvernului PSD-ALDE din 2018 a priit, deoarece, în luna iunie, 40 de unități ale statului (în plus față de decembrie 2017) și-au deblocat posturi și au făcut angajari.

La data de 30 iunie 2018, erau înregistrate în 794 de unități ale statului 22.792 „contracte individuale de muncă active”, dintre care doar 21.774 erau salariați activi.

Potrivit AJOFM Alba, de la începutul anului 2018 și până în prezent în județul Alba au fost scoase la concurs 132 de posturi la unitățile de stat.

Din cele 132 de posturi, 14 au fost la Poșta Română . OJP Alba, 24 la Compania Națională Romarm Uzina Mecanica Cugir, 25 la fabrica de arme din Cugir.

Lista continuă cu 5 posturi la Consiliul Județean Alba, alte 5 la Drumuri și Poduri, 5 la Crucea Roșie Filiala Alba, 6 la Muzeul Unirii și 17 la Primăria Municipiului Alba Iulia.

Este greu de crezut că selecția pentru posturile vacante din administrația locală se face după criteriul competenței și nu după cel al afinității politice sau de rudenie.

„Conceptul” PCR (pile, cunoștințe, relatii) încă stă la baza „concursurilor” fictive pentru posturi bine plătite din primarii și consilii județene. Daca știți astfel de cazuri flagrante, trimiteți mesaje cu informații detaliate pe redactie@alba24.ro.

Lista completă a celor 132 de posturi scoase la concurs:

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 29.07.2018 at 17:53

    A mai scos o perla Stalin asta ! Ma, tu crezi ca chiar meriti salariul pe care-l ai ? Ca de muncit ai acelasi program cu subalternii tai. In cap poate (nu-i sigur) ai tot atat. Cine a fost cel care ti-a evaluat zdroaba la servici si a ajuns la concluzia ca esti cel mai destept primar din tara ? Iti spun eu, Sarsaila ba. Voi la primarie platiti politrucii si neamurile lor. Ca si tot din asta esti. Iar despre munca in primarie o vad cetatenii cand vin la Primarie. Mai bine taceai.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement