Actualitate
Salariu minim pe economie de 1.200 de lei, din 2016. Acord după discuţii între Guvern şi sindicate şi variante luate în calcul
Salariul minim ar putea creşte de la 1 ianuarie 2016, la 1.200 de lei, în comparaţie cu nivelul de 1.050 lei, cât este în prezent. Sindicatele şi Guvernul au căzut de acord asupra acestei posibilităţi, însă rămâne în discuţie modalitatea în care va fi aplicată această schimbare.
Sunt luate în calcul două variante: una consensualizată, adică 1.200 de la 1 ianuarie, dar cu condiţia ca pentru salariaţii care sunt cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi 8 ore zilnice, impozitele şi taxele aferente la 1.200 de lei să fie egale cu cele plătite azi pentru 1.050 de lei.
A doua variantă este necondiţionată de 1.200 de lei, variantă susţinută de toată partea sindicală.
Cele două variante vor fi analizate de către Guvern şi vor fi discutate în Consiliul Naţional Tripartit, în 28 decembrie, în Consiliul Economic şi Social, în 29 decembrie, urmând ca în 30 decembrie Guvernul să ia o decizie în şedinţa de Guvern.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a anunţat pe 11 decembrie, într-o declaraţie de presă, că Guvernul nu exclude ca salariul minim pe economie să fie majorat de la 1 ianuarie, dar a punctat că trebuie făcute analize riguroase pe impactul bugetar. Pe de altă parte, ministrul de Finanţe a anunţat în urmă cu doar două zile că salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat
Acesta a precizat că, în cadrul discuției cu premierul, sindicaliștii au prezentat „date interesante” de care s-a „luat notă” și că analiza de oportunitate a acestei decizii va începe prin întâlnirea de vinerea viitoare a reprezentanților sindicatelor cu ministrul Muncii și cu cel al Finanțelor.
El a susținut că în cazul majorării salariului minim pe economie nu se poate vorbi de un efort bugetar, ci că impactul vizează mai degrabă mediul privat.
„În cazul acesta nu vorbim de un efort bugetar. În sectorul public numărul angajaților cu salariul minim pe economie este nesemnificativ, în momentul în care avem această creștere de 10%. Din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimbă. Chestiunea ține de sectorul privat. Există ramuri în care un salariu minim în creștere poate fi un handicap, există zone în țară în care salariul minim în creștere poate fi încorporat în sectorul privat. Nu vorbim aici de București, dar există disparități regionale și disparități structurale în economia României de care vrem să ținem cont. Nu vrem să ajungem în situația în care în locul salariului minim să se opteze pentru ajutorul social. (…) Forțarea unei creșteri salariale fără să ținem cont de aceste disparități regionale duce la acest risc”, a mai spus Suciu.
Premierul Dacian Cioloș, vicepremierii Vasile Dîncu și Costin Borc, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și ministrul Muncii, Ana Costea, au discutat vineri la Palatul Victoria cu reprezentanți ai CNS Cartel ALFA, CNSLR Frăția, Blocului Național Sindical, Confederației Sindicatelor Democratice din România și CS Meridian.
sursă: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News