Connect with us
Publicitate

Eveniment

Salariul minim european va fi implementat în România de la 1 ianuarie 2025. Primul pas: salariu minim net de 500 de euro

Publicat

Salariul minim european va fi implementat în România de la 1 ianuarie 2025 și nici un român nu va mai câștiga sub 500 de euro net, transmite fostul ministru al Muncii, Marius Budăi. 

Acesta ar fi primul pas spre implementarea salariului minim european.

Declarațiile lui Budăi se bazează pe o directivă europeană prifind salariul minim european, care va trebui implementată de România.

Cum a apărut inițiativa implementării salariului minim european

Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE a fost adoptată la 4 octombrie 2022. Potrivit documentului, statele vor adopta măsurile necesare pentru a se conforma directivei până la 15 noiembrie 2024.

Potrivit documentului, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trai și de muncă în Uniune, în special a gradului de adecvare al salariilor minime pentru lucrători, pentru a contribui la convergența socială ascendentă și a reduce inegalitatea salarială, directiva instituie un cadru pentru:

  • un grad corespunzător de adecvare a salariilor minime legale, cu scopul de a asigura condiții de trai și de muncă decente;
  • promovarea negocierilor colective pentru stabilirea salariilor;
  • îmbunătățirea accesului efectiv al lucrătorilor la drepturile de protecție a salariului minim în cazurile prevăzute de dreptul național și/sau de convenții colective.

Salariul minim european

Statele membre cu salarii minime legale vor institui procedurile necesare pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime legale.

Procesele de stabilire și actualizare vor fi ghidate de criterii stabilite pentru a contribui la gradul lor corespunzător de adecvare, în scopul atingerii unui nivel de trai decent, al reducerii sărăciei persoanelor încadrate în muncă, precum și al promovării coeziunii sociale și a unei convergențe sociale ascendente și al reducerii diferenței de remunerare între femei și bărbați.

Statele membre vor defini aceste criterii în conformitate cu practicile lor naționale în dreptul intern relevant, în decizii ale organismelor competente sau în acorduri tripartite.

Criteriile trebuie să fie definite într-un mod clar. Statele membre pot decide cu privire la ponderea relativă a respectivelor criterii, ținând seama de condițiile lor socioeconomice de la nivel național.

Criteriile naționale menționate trebuie să includă cel puțin următoarele elemente:

  • puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;
  • nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
  • rata de creștere a salariilor;
  • nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Statele membre vor folosi valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale.

Statele membre se asigură că se efectuează actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime legale cel puțin o dată la doi ani.

În cazul statelor membre care folosesc un mecanism de indexare automată, actualizarea salariilor minime legale se va face cel puțin o dată la patru ani.

Variante analizate la Ministerul Muncii

În acest moment la Ministerul Muncii sunt analizate trei variante.

Prima variantă este cea în care salariul minim garantat urmează să fie indexat cu rata inflației. Pe acest principiu, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.

A doua variantă prevede ca salariul minim garantat pe țara să fie majorat în funcție de coșul minim de cumpărături. Această variantă însă este puțin probabilă, având în vedere că nu există informații actualizate.

Cea de-a treia variantă vizează majorarea salariului minim în funcție de salariul mediu pe țară. Mai exact, este vorba despre 50% din acest venit şi cel mai probabil se va merge pe această variantă.

În această situație, România ar trebui să crească salariul minim brut cu cel puțin 400 de lei în următoarele luni, până la valoarea de minim 3.700 de lei, cât ar reprezenta jumătate din salariul mediu brut înregistrat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Gabriel

    sâmbătă, 17.02.2024 at 07:05

    Budăi care promite acum nu e același Budăi care timp de doi ani a promis o recalculare care nu s-a făcut nici până azi?

  2. Barbosu

    sâmbătă, 17.02.2024 at 10:27

    Ma lasiii. Bai de ce sunteți mincinoșii. Oricum alegerile sunt pierdute. Vati aliat cu PNL care dacă nu stitiii citiți ce au făcut in1921, 1907,si1933.ce sa mai spun aliați voștri ieri mergea brat la brat cu usr care au distrus tara, azi cu voi la fel. Citiți msj transmis de burduja energia electrica prețul este cit o cafea. Rușine sa va fie ca nu interveniți ptr popor. Au plecat ai noștri adică virgilica și au venit ai voștri budujica. Plecatiiii cu toții PSD, PNL usr aceeași mijeri.

  3. Marcel

    sâmbătă, 17.02.2024 at 17:48

    deci daca nu stia careva ca suntem fraierii UE ,poate afla acum.Adica in ue,unde salariile sunt undeva la 1500,alea mici,noua la fraieri ne garanteaza 500..euro.Adica 2500 lei.Nu suntem decat „teren arabil” pt tarile dezvoltate si cam atat.Adica ce stim sa fim…niste sclavi lingai

  4. Adrian ALBU

    sâmbătă, 17.02.2024 at 19:05

    cum sa spui că le vei corela cu costurile vieții cotidiene?? nici acum cu 500 euro nu poți trăi în România!! dar în ce țară europeană este 500 euro minim pe economie??? niciuna

  5. Mcf

    duminică, 18.02.2024 at 03:01

    ce hoți sunteți ca salariu minim nu e 500 în Europa sub 100 de euro nu are nici o tara care e trecuta la euro jigodiile dracu va trebuia un Vlad Țepeș sa va tragă pe toți în țeapă.

  6. Cornel

    duminică, 18.02.2024 at 03:05

    De la 1 ianuarie 2024 era vorba ca îl veți creste hoților huuuooooo

  7. Vasile Vasile

    duminică, 18.02.2024 at 09:13

    Spre bucuria magistraților a căror salarii sunt calculate în funcție de cum crește salariul minim pe economie. Că doar ei au două perechi de c**** (valabil și pentru femei).

  8. Cosmin Răzvan Oneată

    duminică, 18.02.2024 at 13:51

    dragi guvernanți sunteți o rușine,o pata neagră în istoria acestei țări.
    incercati voi să trăiți cu 500 de euro pe lună în 2024

  9. Alex

    duminică, 18.02.2024 at 15:01

    Bravooo, da oare v-ati intrebat ca DIN CE BANI SE VOR PLATI ??? Salarul este remuneratia dupa PLUSVALOAREA CREATA PRIN MUNCA, si NU venit hotarat politic ! Dar daca GUVERNUL GARANTEAZA ATUNCI GUVERNUL SA SI PLATEASCA ACESTE SALARII !!!

  10. Alexandru

    duminică, 18.02.2024 at 19:13

    Ma budai salariu minim european este de 1200€ nu 500€

  11. Andrei

    miercuri, 21.02.2024 at 16:51

    Crește salariul minim dacă renunță statul să fure 42% din bani. Să se hrănească doar cu TVA, să lase salariile în pace (mai ales pe alea minime)!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate