Connect with us
Advertisement

Eveniment

Sâmbătă, la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia: Vladimir Gligor-Lungan și Alexandra Fits cu Kamerata Kronstadt

Publicat

Cea de-a doua zi a celui mai important eveniment muzical al sezonului din Cetate începe cu o „încălzire“ ( sau, după caz, răcorire) prin dans, în curtea Palatului Principilor Transilvaniei.

Agnes Toth semnează coregrafia și coordonează spectacolul susținut de o trupă de dansatori extrem de talentați.

În spiritul locului, Agnes a pregătit, începând cu ora 18.00, un program original de dansuri renascentiste, gata să ne transpună pe toți în epoca de glorie a Palatului Principilor Transilvaniei.

Tot pe scena de la Palat, dar începând cu ora 19.00, albaiulianul Vladimir Gligor-Lungan se întoarce cu drag acasă. Nu cu mâna goală, ci cu un concert extraordinar de pian- Reflexii Muzicale.

Vladimir Gligor-Lungan a început studiul pianului la vârsta de 7 ani, cu ajutorul profesoarei Cecilia Simion, la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. Din clasa a zecea s-a mutat la clasa profesorului Ovidiu Pârjol, fiindu-i elev până la finalul liceului. În prezent este student la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a ocupat primul loc pe lista de admitere. Studiază pianul cu prof. univ. dr. Vlad Dimulescu.

Palmaresul competițional al tânărului pianist cuprinde numeroase distincții obținute la olimpiade și concursuri atât naționale cât și internaționale. Pe plan național sunt de menționat premiul II la Olimpiada Națională de Muzică în anii 2018 și 2019, precum și numeroase premii I și premii speciale, “Premiul Franz Liszt” la Concursul Național Pro Piano – Prietenii Muzicii în decursul anilor 2012-2021.

A fost de asemenea premiat cu excelență la Festivalul Bach organizat la Cluj-Napoca în decursul anilor 2014-2019. La concursurile internaționale a obținut premiul I însoțit de premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese romantice, la același concurs, în 2019. Un alt premiu I la concursul Internațional Pro Piano organizat la București în 2019.

Pianistul a participat de asemenea la concursuri în format online, cum ar fi concursul „Gradus ad Parnassum” unde a obținut premiul I de excelență în 2021. Pe lângă participarea la concursuri, a participat în decursul anilor la numeroase cursuri de măiestrie susținute atât de pianiști și profesori din România (Vlad Dimulescu, Daniel Goiți, Horia Mihail, Sorin Dogaru, Diana Dava-Barb) cât și din străinătate (Tadashi Imai, Maria Masycheva, Gyorgy Gromov, Francois Dumont, Roberto Turrin, Gabriel Teclu, Daniela Andonova).

În 2017 a fost invitat să interpreteze la Studio Niculescu în Berlin, iar în 2023 a interpretat în doua recitaluri camerale organizate în București, la Palatul Suțu respectiv la Biserica Franceză „Sacre Coeur”. Tot în 2023, a interpretat ca solist alături de orchestra „Concerto” a UNMB Concertul pentru pian și orchestră nr 1 în Mi bemol major de Franz Liszt.

De la 20:30, pe scena mare din Piața Cetății, avem parte de o producție spumoasă, în care albaiulianca Alexandra Fits a pus cantități imense de suflet și pasiune – Tănase FITS Piaf. Pe scenă, alături de Alexandra, vor fi și muzicienii din Kamerata Kronstadt Brașov.

Concertul „Tănase Fits Piaf” îmbină într-un mod surprinzător de plăcut stilurile celor două mari doamne ale cântecului francez și românesc, Édith Piaf și Maria Tănase. Cele două cântărețe reprezintă repere semnificative ale Alexandrei Fits.

Pe Maria Tănase a descoperit-o la bunicii ei din Apuseni, unde auzea frecvent cântece din repertoriul „privighetoarei”. Apoi, la vârsta de unsprezece ani a găsit în biblioteca părinților integrala pe vinil a înregistrărilor ei, care i-au rămas imprimate în suflet. În aceeași perioadă, Alexandra a călătorit cu părinții ei în Franța, unde a descoperit-o pe Édith Piaf.

Visul de a cânta la fel ca cele două mari doamne ale cântecului a prins viață în sufletul ei și s-a realizat atunci când s-a mutat la Brașov, pentru a studia pianul la Facultatea de Muzică. Visul ei a prins viață datorită colaborării cu Mariano Castro, care a realizat cu rafinament aranjamentele orchestrale ale unor piese din repertoriul Mariei Tănase și al lui Édith Piaf.

Un merit deosebit îl are dirijorul Cristian Oroșanu, alături de care Alexandra Fits a realizat proiectele reprezentative „Tănase simfonic” și „Fits cântă Piaf”, ulterior creionându-se un potpuriu reprezentativ din repertoriile celor două cântărețe, care s-a numit „Tănase Fits Piaf”.

Organizată pentru prima oară în 1982, în Franța, Sărbătoarea Muzicii- Fête de la Musique a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și transformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.

De 11 ani, Alba Iulia s-a alăturat celor care celebrează sunetul în cele mai elevate forme ale sale și organizează, în fiecare vară, Sărbătoarea Muzicii. Anul acesta, evenimentul organizat de Primăria Alba Iulia prin Centrul Cultural Palatul Principilor este susținut de Star Transmission, Star Assembly, Benzinăriile Europa, Jidvei, Caraiman și Borsec.

Programul complet al celor trei seri de spectacole incluse în proiectul Sărbătoarea Muzicii 2024 este disponibil pe turism.apulum.ro și pe canalele oficiale de comunicare ale municipalității din Alba Iulia și ale Centrului Cultural Palatul Principilor.

În caz de vreme nefavorabilă, spectacolele din curtea Palatului Principilor Transilvaniei vor fi susținute în Sala Dietei, iar cele din Piața Cetății, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement