Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sâmbăta lui Lazăr: Marea minune a lui Iisus, înainte de Înviere. Momentul declanșează evenimentele care au dus la răstignire

Publicat

Sâmbăta lui Lazăr este ziua de dinaintea Floriilor și amintește de una dintre minunile făcute de Iisus Hristos: învierea lui Lazăr.

Sâmbăta lui Lazăr se mai numește și Moșii de Florii sau Sâmbăta Morților.

Teologii Moloney și Harrington privesc învierea lui Lazăr ca pe o minune care va declanșa șirul de evenimente ce vor duce la Răstignirea lui Iisus.

Ei o consideră „o înviere care va duce la moarte”, în care învierea lui Lazăr va duce la moartea lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu, la Ierusalim ca să se arate Slava lui Dumnezeu.

URĂRI DE PAŞTE 2023 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Minunea învierii lui Lazăr este semnalul care declanșează patimile lui Iisus. Ioan precizează că această minune va duce la decizia lui Caiafa și a Sinedriului de a plănui să-l ucidă pe Iisus.

Sâmbăta lui Lazăr: Minunea învierii lui Lazăr

În conformitate cu Evanghelia după Ioan, surorile lui Lazăr, Maria și Marta, au trimis la Iisus să-i spună că Lazăr este bolnav și îi cer ajutorul. Dar Iisus afirmă:

„Această boală nu este spre moarte, ci pentru slava lui Dumnezeu, pentru ca Fiul lui Dumnezeu să fie slăvit prin ea.”

În momentul când au sosit în Betania, Lazăr era mort și îngropat de patru zile. Marta, una din surorile lui Lazăr, l-a întâmpinat pe Iisus și i-a spus:

„Dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit”, dar Iisus a asigurat-o că fratele ei va învia și a spus:

„Eu sunt învierea și viața. Cel ce crede în mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în mine în veci nu va muri. Crezi tu aceasta?”

„Nu ți-am spus că dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?” Așa că au ridicat piatra. Iisus și-a ridicat ochii în sus și a zis:

„Tată, îți mulțumesc că m-ai ascultat!”

După ce a spus aceasta, Iisus a strigat cu voce tare: „Lazăre, vino afară!” Mortul a ieșit, cu mâinile și picioarele legate cu fâșii de pânză și cu fața înfășurată cu o maramă.

În această zi se obișnuiește ca femeile să facă plăcintele lui Lazăr și să le dea de pomană.

Sâmbăta lui Lazăr: ce să nu faci în această zi

În sâmbăta lui Lazăr, la sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morții, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ.

Iepurașul de Paște: Evoluția simbolului de la religiile păgâne până la Creștinism. De ce aduce cadouri și care e legătura cu ouăle

Totodată, se practică datina Lăzărelului, practică care amintește de un străvechi zeu al vegetaţiei ce murea şi renăştea la începutul fiecărei primăveri.

În sâmbăta de dinaintea Floriilor există obiceiul Cântecelor de Paști. În aceste cântece se povestește despre moartea și învierea lui Lazăr, înviere care o anunță pe cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, în Sâmbăta Floriilor copiii colindă cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului.

Apoi merg la fiecare casă, cântă şi urează de bine şi de sănătate. Glasuri curate de copii povestesc peste vremuri despre Iisus.

Momentul lăudat este cel în care Iisus a fost primit cu slavă şi ramuri de măslin în Ierusalim, scrie traditii-superstitii.ro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax