Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sancțiuni dure pentru firmele care vând produse de calitate mai proastă în România, față de UE. Proiectul, la aprobat în Senat

cumparaturi supermarket

Publicat

Firmele care comercializează produse sau furnizează servicii de calitate mai proastă în România, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, riscă amenzi de până la 4% din cifra de afaceri. Proiectul este la aprobat în Senat.

Inițiativa legislativă a primit raport favorabil de adoptare din partea Comisiei economice, de industrii şi servicii, potrivit avocatnet.ro. Proiectul se referă la evitarea dublului standard în România, adică vânzarea unui produs sub aceeași etichetă în țară și în alte state UE, dar de calitate diferită.

Potrivit proiectului, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege producerea şi comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în alte state membre, în condiţiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziţie sau caracteristici diferite nejustificate.

De asemenea, comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepseşte cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni. Produsele respective se vor confisca şi se vor retrage de la vânzare, se mai arată în proiect.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

Reamintim că peste 20 la sută dintre produsele comercializate în România și verificate recent de Protecția Consumatorului prezentau diferențe față de versiunea comercializată în Vestul Europei. Au fost constatate compoziții și ingrediente diferite.

Mai exact, 22,78% din totalul produselor verificate prezintă diferenţe în România faţă de cele comercializate în Vestul Europei, potrivit ANPC.

surse: avocatnet.ro, anpc.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement