Actualitate
Şanse pentru albaiulianul Florin Roman să prindă un loc eligibil pe lista PNL, la alegerile europarlamentare 2014
Ultimele permutări pe lista de europarlamentare sunt făcute astăzi de către liberali. Mircea Diaconu iese din cursă, iar, după redistribuirea locurilor, reprezentantul PNL din Alba, Florin Roman, ar putea prinde o şansă la o poziţie eligibilă.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, anunţa luni că lista finală de candidaţi pentru Parlamentul European urmează să fie decisă marţi în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL, precizând că este posibilă retragerea candidaturii lui Mircea Diaconu. Surse din PNL au confirmat, marţi, că numele acestuia a fost scos de pe listă, cu 37 de voturi pentru şi 18 împotrivă. În locul său va urca Eduard Hellvig, următorul pe lista stabilită iniţial.
Lista iniţială este deschisă de Norica Nicolai, iar pe următoarele locuri se află Adina Vălean, Ramona Mănescu (fost ministru al Transporturilor), Cristian Buşoi (fostul şef CNAS), Renate Weber, Mircea Diaconu, Eduard Hellvig şi Mihai Ţurcanu (fost şef ANSVSA). Albaiulianul Florin Roman ocupa locul 13, neeligibil, dar acum urcă pe locul 12. Înaintea sa, pe locurile 10, respectiv 11 se află primarul din Bacău, Romeo Stavarache şi deputatul Lucia Varga. Având în vedere cele două calităţi ale acestor candidaţi, adică funcţii deja ocupate în Parlamentul României şi la conducerea unei administraţii locale, este puţin probabil ca aceştia să aleagă poziţia de europarlamentar.
Astfel, calculele înclină spre Florin Roman, care ar avansa, astfel, şi mai sus pe lista PNL, mai aproape de un loc eligibil.
Citește și Ce procent a promis că scoate PNL Alba la alegerile europarlamentare: Vezi ce „ținte” le-a impus Antonescu liderilor organizațiilor din teritoriu
PNL şi-a fixat ca obiectiv obţinerea a opt poziţii de europarlamentari în alegeri. România are în total 32 de locuri în Parlamentul European. Dacă liberalii obţin un scor bun la alegeri, lista se poate extinde la 10 locuri eligibile. Peste 25% la europarlamentare înseamnă 9 locuri sau peste 20%, 8 locuri. Rămâne de văzut câţi dintre alegătorii prezenţi la urne preferă candidaţii liberali.
Antonescu a fost întrebat când va fi depusă lista de candidaţi ai PNL la europarlamentare şi dacă este posibil ca BPN al partidului să revizuiască marţi lista în sensul retragerii lui Mircea Diaconu.
„Da, este posibilă. Mâine (n.r. – marţi) vom avea forma definitivă, semnăturile sunt strânse, dosarele candidaţilor din cât m-am interesat eu la şeful campaniei sunt completate. Deci, începând de mâine, după Biroul Politic pot fi depuse oricând”, a susţinut liderul PNL.
Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu a fost achitat, recent, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, instanţa dispunând ca acesta să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.
Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP în perioada 27 februarie – 4 martie 2014, USD ar obține la alegerile europarlamentare 40,4% din voturi, PNL 17,6%, iar PDL 13,7%.
Un alt sondaj realizat de CSOP la comanda PDL, în perioada 18-26 februarie, alianţa PSD-PC-UNPR (fostul USD, denumire interzisă de Biroul Electoral Central) ar avea o cotă de 36% adică ar putea câştiga, după redistribuire, 15 locuri de europarlamentari. Pe locul al doilea se situează PDL – 17% şi 7 mandate. PNL, cu 16%, ar avea 6 eurodeputaţi.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News