Connect with us
Advertisement

Actualitate

Șapte partizani uciși de Securitate, aflați de ani buni la morga din Alba Iulia, vor fi înhumați în curtea Catedralei de la Schit

Publicat

partizani Trupurile unor partizani uciși de Securitate cu aproximativ 70 de ani în urmă vor fi înhumate la loc de cinste, în curtea Catedralei de la Schit. Tot acolo va fi ridicat un monument funerar care va conține 10 casete pentru zece victime ale regimului stalinist instalat în România anilor 50. Viceprimarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, spune că monumentul din granit va costa aproximativ 183.000 de lei. 

Într-o primă fază vor fi înhumați șapte partizani, ale căror rămășițe pământești se află la morga Spitalului Județean Alba, de câțiva ani. Aceștia au fost găsiți ca urmare a eforturilor unor arheologi printre care Gheorghe Petrov (coordonator), Gabriel Rustoiu, Paul Scrobotă și Horațiu Groza. Viceprimarul Gabriel Pleașa a spus că trupurile acestor victime ale Securității nu puteau fi înhumate în Cimitirul Eroilor unde sunt înmormântați doar soldați, și nici în cimitirul public, întrucât autoritățile locale au dorit ca locul să fie mai vizibil.

Printre cei șapte partizani se află Traian Mârza și Traian Gligor, care au murit la 9 martie 1949 într-o confruntare armată cu cadre ale Securității, Miliției și Armatei. Alți cinci partizani din Grupul Dabija, de la Muntele Mare, își vor găsi odihna veșnică în același loc.

De asemenea, alte trei morminte vor fi ocupate de trupurile partizanilor descoperite ceva mai recent și care deocamdată fac obiectul unei cercetări din partea procurorilor, fiind deschisă o investigație pentru crime împotriva umanității, care nu se prescriu niciodată.

Gabriel Pleșa a adăugat că finanțarea a fost asigurată printr-un proiect de hotărâre a Consiliului Local Alba Iulia și că speră ca lucrările să fie gata până de 1 decembrie.

Investigaţiile arheologice în teren au fost organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT).

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement