Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sărbătoarea de Paște la aceeași dată pentru ortodocși și catolici. Ședință de Sinod pentru analiza unei petiții. Cum se ia decizia

IPS Irineu

Publicat

Sărbătoarea de Paște la aceeași dată pentru ortodocși și catolici: Biserica Ortodoxă Română s-a întrunit într-o ședință de Sinod și ar putea lua în discuție o petiție prin care se cere ca Paștele să fie sărbătorit la aceeași dată și de către catolici și de către ortodocși.

Acesta este primul pas, deoarece o decizie finală se poate lua doar într-un Sinod pan-european, potrivit Antena 3.

”Paștele a fost hotărât odată pentru totdeauna la sinodul din anul 325, primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Și erau trei condiții. Să fie după echinocțiul de primăvară, prima duminică cu lună plină și să nu coincidă cu Paștele Iudaic.

Ori a intervenit un aspect atmosferic, rotația Pământului. Pentru că altminteri l-am fi sărbătorit cu toții la aceeași dată, dacă nu era acest capriciu al Universului, creat de Dumnezeu. Deci mie îmi pare cam excentrică propunerea aceasta”, a explicat Dan Ciachir, scriitor, memorialist și publicist.

Sărbătorirea Paștelui la aceeași dată de către ortodocși și catolici. Petiție

În luna aprilie a acestui an, a fost depusă o petiție prin care se cere unificarea datei la care este sărbătorit Paștele.

”Primul Sinod Ecumenic, reunit la Niceea în anul 325, una din pietrele de temelie ale Ortodoxiei, a stabilit ca Biserica Lui Hristos, una, universală și apostolică, să celebreze Învierea Domnului într-o zi de duminică, aceeași pentru toți. Din epoca domniei lui Carol cel Mare în Apusul Europei până în secolul al XVI-lea, așadar și după regretabila schismă, creștinătatea s-a învrednicit să celebreze Paștele, an de an, împreună.

Din nefericire, probleme astronomice, complicații computistice și reașezări de calendare civile și ecleziastice, pe care nu le detaliem aici, au făcut ca astăzi creștinătatea să nu mai sărbătorească în aceeași zi Învierea Domnului.

Atât lumea apuseană cât și cea răsăriteană s-au încurcat în calcule, greșite sau incoerente și de o parte, și de alta.

Decalaje de calendar există între Orientul ortodox și Occidentul catolic sau protestant, și chiar în interiorul lumii ortodoxe, astfel că Bisericile ortodoxe din Rusia și Serbia, de pildă, sărbătoresc chiar și Nașterea Domnului în alt moment decât majoritatea creștinilor, după calendarul iulian neîndreptat (stabilit de Iulius Caesar înainte de Nașterea Domnului).

Totuși, așa cum sublinia profesorul Teodor Popescu într-un studiu de referință în Biserica noastră, „azi nu ne mai întreabă și nu mai interesează pe nimeni de ce nu serbăm Paștile la o dată cu pasha iudaică; ne întreabă de ce nu serbăm Paștile o dată toți creștinii” (Teodor M. Popescu, „Problema stabilizării datei Paștilor: Privire istorică asupra divergențelor și computurilor pascale. Încercări de îndreptare. Greutatea și necesitatea unui acord. Propuneri și posibilități actuale”, Ortodoxia 16.3 (1964), p. 425).

Explicații: de ce sărbătorirea Paștelui la o dată comună de către ortodocși și catolici e de dorit

Sărbătorirea Paștelui de către ortodocși la aceeași dată cu creștinii catolici și protestanți este dezirabilă, dar greu de aplicat, spun specialiștii consultați de Europa Liberă.

Lipsa consensului ortodox este principala piedică, deși Biserica Ortodoxă Română poatea iniția pe cont propriu demersul.

Sărbătorirea Paștelui la o dată comună de către ortodocși și catolici a stârnit dezbateri aprige, implicând fețe bisericești, teologi, intelectuali și numeroși români care au comentat subiectul pe rețelele sociale.

Demersul este realizabil, în teorie, întrucât nu reprezintă o dogmă (teză fundamentală a unei religii care nu poate fi criticată sau schimbată), ci o decizie stabilită în secolul IV, în conformitate cu informațiile științifice ale vremii.

Au spus-o pentru Europa Liberă decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Universitatea București, Wilhelm Dancă, teologul ortodox Radu Palencsar, și istoricul Mircea Abrudan.

Este totodată un lucru dezirabil, subliniază cu toții. Pe de o parte ar îndrepta o eroare, din punct de vedere astronomic, pe de alta ar da un semnal de unitate al lumii creștine, în fața provocărilor lumii contemporane.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate