Connect with us
Advertisement

Actualitate

Șase incendii de vegetație scăpate de sub control în ultimele 24 de ore. Pompierii din Blaj intervin din nou, la Sâncel

incendiu padure

Publicat

Un nou incendiu de vegetație uscată le dă de lucru pompierilor. De această dată, Garda Blaj a Ispectoratului pentru Situații de Urgență intervine cu o autospecială în Sâncel. ESte cel de-al șaselea incendiu în ultimele 24 de ore.  foc Căldură uscată de afară, neobișnuită pentru această perioadă, dar și nerăbdarea oamenilor de a-și curăța terenurile agricole de vegetație duce la incendii. Nu mai puțin de 6 asemenea incidente au fost raportate în ultimele 24 de ore. Este vorba despre focuri scăpate de sub control.

Astfel, pompierii au intervenit de ieri până astăzi la Livezile (Aiud), la Rimetea, la Blaj, la Crăciunelul de Jos (tot Blaj), la Sălciua de Sus (Câmpeni) și la Sâncel (din nou cei de la Blaj).

Cel mai mare pericol în cazul incendiilor de vegetaţie uscată îl reprezintă, potrivit ISU, nerespectarea distanţei faţă de locuinţe, depozite, păduri ori conducte. Din acest motiv, pompierii avertizează că arderea vegetaţiei uscate este strict interzisă.

Arderea vegetaţiei uscate fără respectarea normelor de apărarea împotriva incendiilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare cu sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 2500 de lei. Arderea vegetaţiei uscate este strict interzisă, mai precizează reprezentanții ISU.

UPDATE: Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit sâmbătă, în zona Releu din municipiu, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 2 ha. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit duminică, în zona Berg din localitatea Rimetea, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și litieră, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 9 ha. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

Garda de intervenție Blaj a intervenit duminică, pe raza localității Blaj – zona Serpentinelor – DN 14B, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 4 ha. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

Tot duminică, Garda de intervenție Blaj a intervenit pe raza localității Crăciunelu de Jos, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 3.000 mp. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba reaminteşte cetăţenilor:

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea  consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.  Din  acest motiv, cunoaşterea  şi  respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare,  constituind  în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor  prin  ardere,  cetăţenii  au obligaţia  de  a  solicita  şi  obţine,  de  la  autorităţile competente, următoarele documente:

– permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

– aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului / Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA)

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000-50000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement