Actualitate
Scandalul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. DSP Alba: Rezultatele testelor de sanitaţie nu sunt încă disponibile. Ce spune ministrul Sănătăţii
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat miercuri că a fost deschis dosar penal in rem, în cazul dezinfectanţilor diluaţi din spitale. S-a început urmărirea penală pentru două infracţiuni: zădărnicirea combaterii bolilor şi falsificarea de produse. De asemenea, miercuri, DSP Alba şi celelalte instituţii de profil din ţară au comunicat Ministerului Sănătăţii situaţia din spitale. Cadariu susţine că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi. De la DSP Alba nu au fost comunicate încă date oficiale.
Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să facă publice rezultatele primelor teste de autocontrol şi sanitaţie dispuse de Ministerul Sănătăţii pe 28 aprilie. Potrivit reprezentanţilor DSP Alba, termenul pentru aceste date este 11 mai, iar deocamdată nu au fost finalizate.
După videoconferinţa cu DSP-urile, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitalele din România pentru a verifica eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi, sub 5% sunt neconforme pentru diferite produse biocide testate. “Această testare s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare şi ale DSP-ului”, a declarat ministrul Sănătăţii.
În total, peste 150 de probe au fost evidenţiate ca neconforme din punct de vedere al eficacităţii dezinfectanţilor. Potrivit ministrului, s-au verificat suprafeţele şi modul în care se face procesul de dezinfecţie, urmârindu-se dacă substanţele dezinfectante distrug microorganismele.
Parchetul General a deschis dosar penal
„Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.
Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal.
În cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii”, se arată în comunicatul PÎCCJ.
Precizări de la Ministerul Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii a anunţat că în primele patru luni ale anului a dublat numărul de controale efectuate de către inspectorii sanitari în spitale faţă de perioada similară a anilor 2014 şi 2015. Între timp, Corpul de Control al ministrului Patriciu Achimaş Cadariu a demarat o anchetă la Institutul Oncologic Bucureşti, unde a verificat contractele de achiziţie încheiate de institut cu firma Hexi Pharma, acuzată că a comercializat dezinfectanţi diluaţi de zece ori în spitalele publice şi private din România.
În primele 4 luni ale acestui an, Ministerul Sănătății (MS) a dublat numărul de controale efectuate de către inspectorii sanitari în spitale față de aceeași perioadă a anilor 2014 și 2015, transmite autoritatea, într-un comunicat.
Astfel, dacă în primele luni ale anului 2014, inspectorii sanitari au realizat un număr de 356 controale, în 2015 numărul acestora a fost de 407, iar în anul 2016 numărul de controalelor executate s-a dublat la 870. Și durata acțiunilor de control a crescut semnificativ, în 2016 realizându-se verificări și reverificări care s-au desfășurat pe durata a trei luni (ianuarie-martie).
Aceste controale au vizat atât spitalele publice, cât și cele private indiferent dacă acestea se află în administrarea MS sau a autorităților locale. Controalele se efectuează în toate compartimentele și secțiile din spitale.
În anul 2016, inspectorii sanitari au administrat de peste 6 ori mai multe amenzi față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv dacă în 2015 au fost date 83 de amenzi, în 2016 numărul acestora a crescut la 571. Și cuantumul amenzilor a crescut de aprox. 5 ori, de la 104 605 lei (2015) la 501 500 lei (2016).
Tot în acest an, ministrul Sănătății a decis să trimită Corpul de Control în mai multe misiuni de verificare față de aceeași perioadă a anilor 2014 și 2015.
Inspectorii sanitari vor continua efectuarea acţiunilor de control și recontrol la fiecare termen impus, pentru a verifica ducerea la îndeplinire și modalitatea de respectare a măsurilor dispuse. Până la sfârşitul anului 2016 toate direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor transmite Inspecției Sanitare de Stat rapoarte lunare privind rezultatele acţiunilor de recontrol, în vederea monitorizării acestora.
Începutul scandalului şi situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba
Reamintim că o anchetă publicată în aprilie de GSP a dezvăluit că pacienții sunt tratați în spitale dezinfectate cu substanțe produse cu o concentrație mult mai mică decât cea de pe etichetă și pe care statul nu le controlează în laborator. Ulterior, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) s-a autosesizat în acest caz. În Alba, reprezentanţii Spitalului Judeţean au spus că antisepticele în cauză nu se folosesc în prezent în cadrul unităţii medicale.
Produsele la care se face referire în acheta GSP sunt dezinfectanţi de suprafeţe, respectiv pentru aparatură şi instrumental medical. Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Alba, aceste produse nu sunt utilizate în prezent în unitatea medicală, fiind achiziţionate de la alte firme. De la compania în cauză, spitalul are doar dezinfectant de mâini pentru personalul medical în blocul operator şi clor.
„Doar 4% din gama de produse respective sunt utilizate în spital. Noi nu avem posibilitatea să verificăm dacă aceste produse sunt conforme. Singurul laborator este la Bucureşti, iar firmele care participă la licitaţii vin cu aviz de la Ministerul Sănătăţii. Sunt proceduri ce trebuie respectate. Oricum licitaţiile sunt prelungite uneori şi pe parcursul a doi ani, din cauza procedurii, care include şi contestaţiile”, a explicat, în aprilie, managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă, pentru Alba24.
Potrivit medicului epidemiolog din cadrul spitalului, Simona Căbulea, eficienţa unui dezinfectant ar putea fi afectată, însă nu se poate stabili la nivel local, pentru că depinde cât de mult acesta este diluat şi pentru verificare este doar un laborator în Bucureşti şi altele în străinătate, iar situaţia este similară în ţară. În plus, dezinfectanţii acţionează pe anumite tipuri de germeni.
În ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale, acestea sunt de două tipuri, cele care ţin de flora microbiană şi factorii de risc pe care îi prezintă un pacient, respectiv cele din mediul exterior.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News