Connect with us
Publicitate

Actualitate

Scandalul „Zewa” | Cristian Radu (PNL): „Convoc şedinţă extraordinară”. Dorin Nistor (PDL): „Vânzarea terenului a fost aprobată în iulie 2013”

Publicat

Încă o încercare pentru aprobarea condiţiilor pentru investiţia Zewa la Sebeş. La iniţiativa consilierului liberal Cristian Radu, marţi, 8 octombrie, de la ora 16.00, la Sebeş se organizează şedinţă extraordinară a Consiliului Local, pentru votarea vânzării prin licitaţie publică deschisă a terenului de 3,6 hectare de la Petreşti, pe care ar urma să se extindă producţia de hârtie igienică. În acelaşi timp, consilierul PDL Dorin Nistor susţine că „vânzarea terenului de 35.789 mp, de care sunt interesaţi cei de la Zewa, a fost aprobată prin HCL nr 184 din 30 iulie 2013” și că s-a abținut de la vot din cauza câtorva aspecte ale proiectului de hotărâre, neconform cu legislația.

Scandalul terenului pentru Pehart | Patronul Ioan Tecar: „Aceia care au respins proiectul să îl voteze din nou. Altfel, vând tot și plec la Dej”

Solicitarea pentru convocarea şedinţei extraordinare de marţi de la Sebeş este semnată, pe lângă iniţiatorul Cristian Radu, de consilierii USL Gligor Stancu (PNL), Ioan Rodean (PNL), Constantin Ispir (PSD), Vasile Spătariu (PSD) şi Paraschiva Nistor (PSD) şi consilierul independent Dan Sebastian Frăţilă. Se propune aprobarea proiectului privind aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei pentru vânzarea, prin licitaţie publică deschisă a unui imobil teren în suprafaţă totală de 34,789 mp, proprietar Municipiul Sebeş, domeniul privat, situat administrativ în Petreşti, strada Energiei”.

Consilierul liberal Cristian Radu susţine că a avut această iniţiativă pentru că oamenii sunt nemulţumiţi că se poate pierde o investiţie de peste 100 de milioane de euro la Sebeş şi locuri de muncă. Totodată, el i-a invitat la ședință pe toți cei care au propuneri, amendamente sau doresc să discute pe acest subiect, atât consilieri locali cât și cetățeni.

„Proiectul de hotărâre este în regulă. Dacă alți cetățeni sau consilieri au vreo problemă cu proiectul, îi așteptăm marți la ședință, putem lua în discuție orice propuneri, se pot face amendamente. Ar fi păcat să ratăm investiția”, a spus liberalul.

Reamintim că investiţia anunţată de grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), reprezentant prin marca “Zewa”, pentru amenajarea celui mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei, a fost blocată după ce proiectul pentru vânzarea terenului vizat pentru extinderea producţiei la „Pehart Tec” a picat la vot în şedinţa CL Sebeş de luni. Ulterior, patronul Ioan Tecar al fabricii din Petreşti a spus că mută producţia le Dej şi îi disponibilizează pe cei 360 de angajaţi de la Petreşti, dacă proiectul nu va fi votat din nou în CL.

Citeşte şi Investiţia “Zewa” de 150 de milioane de euro de la Petreşti, blocată în CL Sebeş. Licitaţia terenului nu a fost aprobată de consilieri

Cum au votat consilierii din Sebeș licitaţia pentru terenul investiţiei “Zewa” din Petreşti: 11 pentru, 3 contra, 2 s-au abținut, 3 lipsă

Dorin Nistor, consilier local Sebeş: „Vânzarea terenului de 35.789 mp, de care sunt interesaţi cei de la Zewa, a fost aprobată prin HCL nr 184 din 30 iulie 2013”

Consilierul local de la Sebeş, Dorin Nistor (PDL), a transmis într-un comunicat de presă detalii privind cazul vânzării terenului pentru investiţia „Zewa” la Petreşti. Reamintim că Nistor s-a abţinut de la vot în şedinţa de luni pentru proiectul ce prevedea organizarea licitaţiei pentru terenul de 3,6 hectare vizat de compania suedeză pentru dezvoltarea capacităţii de producţie a hârtiei igienice la Sebeş.

Dorin Nistor susţine, referitor la „aprobarea caietului de sarcini privind vânzarea unui teren, şi nu vânzarea unui teren către Zewa”, că în şedinţa din 30 septembrie, „Consiliul Local Sebeş trebuia să aprobe un caiet de sarcini pentru vânzarea la licitaţie publică deschisa a unui teren de 35.789 mp, deoarece vânzarea s-a aprobat prin HCL nr 184 din 30.07.2013”.

Consideră că politicienii care s-au exprimat pe acest subiect trebuie să ştie că „vânzarea nu se face cu dedicaţie, ci este un teren scos la licitaţie pentru a fi vândut unui investitor, oricare ar fi el şi pentru asta trebuie respectată legea” şi susţine că responsabil ar fi primarul Alexandru Dăncilă pentru faptul că „în caietul de sarcini nu este prevăzută în mod expres obligativitatea celui care va câştiga licitaţia să realizeze vreo investiţie şi nici nu este specificat timpul pentru realizarea acestei investiţii (problemă pe care am semnalat-o în timpul şedinţei, dar, din păcate, d-nul primar nu a dorit să înţeleagă în a clarifica situaţia)”, după cum susține Dorin Nistor.

Acesta precizează că „nu se specifică ce se întâmplă dacă câştigătorul nu semnează antecontractul, pentru că doar după semnarea acestuia se poate face factura urmată de plată, paşi obligatorii în încheierea contractului de vânzare cumpărare în forma autentică (este specificat doar cazul în care ofertantul care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei refuză semnarea contractului de vânzare-cumpărare care în această situaţie pierde garanţia).

Nistor susţine că „mai există şi problema prevederilor art. 13 din L. 50 /1991 – terenurile aparţinând domeniului privat al statului sau unităţilor administrativ-teritoriale, destinate construirii, pot fi vândute, concesionate sau închiriate prin licitaţie publică, potrivit legii, în condiţiile respectării prevederilor documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii, în vederea realizării de către titular a construcţiei.”

Arată că în „certificatul de urbanism şi în raportul de specialitate a celor de la Patrimoniu Transport şi Registru Agricol semnat de d-na Antonescu Daniela, şef serviciu constatam că lotul 3 de 6.000 mp este compus din 20 de loturi prevăzute pentru construcţia de locuinţe, nicidecum pentru construcţii industriale. Mai mult, certificatul de urbanism nr 418/ 24.09.2013 specifică clar următoarele: regim juridic – teren intravilan, regim economic – folosinţă actuală – curţi, constructii. Destinaţia prin PUG: teren construibil parţial zonă exclusiv rezidenţială cu clădiri de tip urban şi parţial cu zonă de construcţii industriale”.

”Pornind de la faptul că în 27. 03. 2013 am dat un vot de principiu asupra acestei vânzări, că în 17. 07. 2013 s-a aprobat această vânzare prin HCL 184 şi totuşi d-nul primar nu a întocmit actele corect şi urgent (cred că se preta acolo un PUZ), oare cine sabotează investiţiile în Sebeş? Vă răspund eu, este chiar primarul Dancilă! Şi oare cine vrea să-i acopere această nerealizare? Chiar unii colegi din USL”, mai precizează Nistor, care susţine că „în calitate de consilier local sunt obligat să votez în interesul cetăţenilor şi a oraşului, dar cu respectarea cadrului legal. Nu încurajez birocraţia, dar nici nu susţin abaterea de la cadrul legal”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. maia

    vineri, 04.10.2013 at 22:23

    Frumos! In sfarsit dl.Nistor a lamurit situatia !
    Bravo! Doresc corectitudine si realizari adevarate ! Iata un OM care nu se joaca „de-a consilierul „!

  2. un om

    duminică, 06.10.2013 at 11:33

    dragilor pai cand vinzi ceva poti sa pui conditii, daca iti dau bicicleta nu ai voie sa transporti pisica vecinului cu ea ………………hm

    • sebes4ever

      luni, 07.10.2013 at 11:41

      Ba poti. Daca prin contract ai stipulat ca nu are voie cumparatorul sa plimbe pisica vecinului sau orice alta pisica pe bicicleta cumparat de la tine si el semnand contractul accepta conditiile, nu o poate plimba 🙂

  3. localnic

    duminică, 06.10.2013 at 13:03

    acest teren a fost odinioara al fabricii de hartie,nu?

  4. Cezar

    luni, 07.10.2013 at 20:38

    Nu se poate concesiona sau închiria terenul respectiv trebuie neapărat să fie vîndut?
    Dacă pe viitor patronul respectiv va dori să cumpere şi alte terenuri, pe bază de ameninţări, ne vom supune doar pentru a nu se supăra dînsul….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate