Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Scandalul „Zewa” | Cristian Radu (PNL): „Convoc şedinţă extraordinară”. Dorin Nistor (PDL): „Vânzarea terenului a fost aprobată în iulie 2013”


Publicat

Încă o încercare pentru aprobarea condiţiilor pentru investiţia Zewa la Sebeş. La iniţiativa consilierului liberal Cristian Radu, marţi, 8 octombrie, de la ora 16.00, la Sebeş se organizează şedinţă extraordinară a Consiliului Local, pentru votarea vânzării prin licitaţie publică deschisă a terenului de 3,6 hectare de la Petreşti, pe care ar urma să se extindă producţia de hârtie igienică. În acelaşi timp, consilierul PDL Dorin Nistor susţine că „vânzarea terenului de 35.789 mp, de care sunt interesaţi cei de la Zewa, a fost aprobată prin HCL nr 184 din 30 iulie 2013” și că s-a abținut de la vot din cauza câtorva aspecte ale proiectului de hotărâre, neconform cu legislația.

Scandalul terenului pentru Pehart | Patronul Ioan Tecar: „Aceia care au respins proiectul să îl voteze din nou. Altfel, vând tot și plec la Dej”

Solicitarea pentru convocarea şedinţei extraordinare de marţi de la Sebeş este semnată, pe lângă iniţiatorul Cristian Radu, de consilierii USL Gligor Stancu (PNL), Ioan Rodean (PNL), Constantin Ispir (PSD), Vasile Spătariu (PSD) şi Paraschiva Nistor (PSD) şi consilierul independent Dan Sebastian Frăţilă. Se propune aprobarea proiectului privind aprobarea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a licitaţiei pentru vânzarea, prin licitaţie publică deschisă a unui imobil teren în suprafaţă totală de 34,789 mp, proprietar Municipiul Sebeş, domeniul privat, situat administrativ în Petreşti, strada Energiei”.

Consilierul liberal Cristian Radu susţine că a avut această iniţiativă pentru că oamenii sunt nemulţumiţi că se poate pierde o investiţie de peste 100 de milioane de euro la Sebeş şi locuri de muncă. Totodată, el i-a invitat la ședință pe toți cei care au propuneri, amendamente sau doresc să discute pe acest subiect, atât consilieri locali cât și cetățeni.

„Proiectul de hotărâre este în regulă. Dacă alți cetățeni sau consilieri au vreo problemă cu proiectul, îi așteptăm marți la ședință, putem lua în discuție orice propuneri, se pot face amendamente. Ar fi păcat să ratăm investiția”, a spus liberalul.

Reamintim că investiţia anunţată de grupul suedez Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA), reprezentant prin marca “Zewa”, pentru amenajarea celui mai mare parc logistic din industria de prelucrare a hârtiei igienice din sud-estul Europei, a fost blocată după ce proiectul pentru vânzarea terenului vizat pentru extinderea producţiei la „Pehart Tec” a picat la vot în şedinţa CL Sebeş de luni. Ulterior, patronul Ioan Tecar al fabricii din Petreşti a spus că mută producţia le Dej şi îi disponibilizează pe cei 360 de angajaţi de la Petreşti, dacă proiectul nu va fi votat din nou în CL.

Citeşte şi Investiţia “Zewa” de 150 de milioane de euro de la Petreşti, blocată în CL Sebeş. Licitaţia terenului nu a fost aprobată de consilieri

Cum au votat consilierii din Sebeș licitaţia pentru terenul investiţiei “Zewa” din Petreşti: 11 pentru, 3 contra, 2 s-au abținut, 3 lipsă

Dorin Nistor, consilier local Sebeş: „Vânzarea terenului de 35.789 mp, de care sunt interesaţi cei de la Zewa, a fost aprobată prin HCL nr 184 din 30 iulie 2013”

Consilierul local de la Sebeş, Dorin Nistor (PDL), a transmis într-un comunicat de presă detalii privind cazul vânzării terenului pentru investiţia „Zewa” la Petreşti. Reamintim că Nistor s-a abţinut de la vot în şedinţa de luni pentru proiectul ce prevedea organizarea licitaţiei pentru terenul de 3,6 hectare vizat de compania suedeză pentru dezvoltarea capacităţii de producţie a hârtiei igienice la Sebeş.

Dorin Nistor susţine, referitor la „aprobarea caietului de sarcini privind vânzarea unui teren, şi nu vânzarea unui teren către Zewa”, că în şedinţa din 30 septembrie, „Consiliul Local Sebeş trebuia să aprobe un caiet de sarcini pentru vânzarea la licitaţie publică deschisa a unui teren de 35.789 mp, deoarece vânzarea s-a aprobat prin HCL nr 184 din 30.07.2013”.

Consideră că politicienii care s-au exprimat pe acest subiect trebuie să ştie că „vânzarea nu se face cu dedicaţie, ci este un teren scos la licitaţie pentru a fi vândut unui investitor, oricare ar fi el şi pentru asta trebuie respectată legea” şi susţine că responsabil ar fi primarul Alexandru Dăncilă pentru faptul că „în caietul de sarcini nu este prevăzută în mod expres obligativitatea celui care va câştiga licitaţia să realizeze vreo investiţie şi nici nu este specificat timpul pentru realizarea acestei investiţii (problemă pe care am semnalat-o în timpul şedinţei, dar, din păcate, d-nul primar nu a dorit să înţeleagă în a clarifica situaţia)”, după cum susține Dorin Nistor.

Acesta precizează că „nu se specifică ce se întâmplă dacă câştigătorul nu semnează antecontractul, pentru că doar după semnarea acestuia se poate face factura urmată de plată, paşi obligatorii în încheierea contractului de vânzare cumpărare în forma autentică (este specificat doar cazul în care ofertantul care a fost desemnat câştigătorul licitaţiei refuză semnarea contractului de vânzare-cumpărare care în această situaţie pierde garanţia).

Nistor susţine că „mai există şi problema prevederilor art. 13 din L. 50 /1991 – terenurile aparţinând domeniului privat al statului sau unităţilor administrativ-teritoriale, destinate construirii, pot fi vândute, concesionate sau închiriate prin licitaţie publică, potrivit legii, în condiţiile respectării prevederilor documentaţiilor de urbanism şi de amenajare a teritoriului, aprobate potrivit legii, în vederea realizării de către titular a construcţiei.”

Arată că în „certificatul de urbanism şi în raportul de specialitate a celor de la Patrimoniu Transport şi Registru Agricol semnat de d-na Antonescu Daniela, şef serviciu constatam că lotul 3 de 6.000 mp este compus din 20 de loturi prevăzute pentru construcţia de locuinţe, nicidecum pentru construcţii industriale. Mai mult, certificatul de urbanism nr 418/ 24.09.2013 specifică clar următoarele: regim juridic – teren intravilan, regim economic – folosinţă actuală – curţi, constructii. Destinaţia prin PUG: teren construibil parţial zonă exclusiv rezidenţială cu clădiri de tip urban şi parţial cu zonă de construcţii industriale”.

”Pornind de la faptul că în 27. 03. 2013 am dat un vot de principiu asupra acestei vânzări, că în 17. 07. 2013 s-a aprobat această vânzare prin HCL 184 şi totuşi d-nul primar nu a întocmit actele corect şi urgent (cred că se preta acolo un PUZ), oare cine sabotează investiţiile în Sebeş? Vă răspund eu, este chiar primarul Dancilă! Şi oare cine vrea să-i acopere această nerealizare? Chiar unii colegi din USL”, mai precizează Nistor, care susţine că „în calitate de consilier local sunt obligat să votez în interesul cetăţenilor şi a oraşului, dar cu respectarea cadrului legal. Nu încurajez birocraţia, dar nici nu susţin abaterea de la cadrul legal”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comentarii

 1. maia

  vineri, 04.10.2013 at 22:23

  Frumos! In sfarsit dl.Nistor a lamurit situatia !
  Bravo! Doresc corectitudine si realizari adevarate ! Iata un OM care nu se joaca „de-a consilierul „!

 2. un om

  duminică, 06.10.2013 at 11:33

  dragilor pai cand vinzi ceva poti sa pui conditii, daca iti dau bicicleta nu ai voie sa transporti pisica vecinului cu ea ………………hm

  • sebes4ever

   luni, 07.10.2013 at 11:41

   Ba poti. Daca prin contract ai stipulat ca nu are voie cumparatorul sa plimbe pisica vecinului sau orice alta pisica pe bicicleta cumparat de la tine si el semnand contractul accepta conditiile, nu o poate plimba 🙂

 3. localnic

  duminică, 06.10.2013 at 13:03

  acest teren a fost odinioara al fabricii de hartie,nu?

 4. Cezar

  luni, 07.10.2013 at 20:38

  Nu se poate concesiona sau închiria terenul respectiv trebuie neapărat să fie vîndut?
  Dacă pe viitor patronul respectiv va dori să cumpere şi alte terenuri, pe bază de ameninţări, ne vom supune doar pentru a nu se supăra dînsul….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Meteorologi: Iarna 2021/2022 va fi foarte rece în România. Vortexul polar interacționează cu o anomalie a vântului de est

Publicat

Un nou Vortex Polar stratosferic apărut peste Polul Nord a evoluat și influențează deja iarna anului 2021/2022.

Potrivit meteorlogilor de la severe-weather.eu, vortexul va interacționa cu o anomalie puternică a vântului de est, formată deasupra tropicelor.

Această interacțiune are loc la fiecare câțiva ani, iar rezultatul înseamnă pe scurt ierni mai reci în Europa și Statele Unite, la fel cum s-a întâmplat și în trecut.

În esență, vortexul polar este ca un ciclon mare, care se formează atunci când stratosfera de deasupra Polului Nord începe să se răcească.

Iarna anului 2021-2022 va fi foarte rece, iar meteorologii cred că principalul „jucător” responsabil este vortexul polar.

Acesta conectează fundul atmosferei (ceea ce în mod obișnuit numim vremea noastră) cu stratosfera de deasupra ei.

Un schimb puternic de energie între aceste două straturi poate perturba puternic dezvoltarea vremii în emisfera nordică.

Vezi și: VREMEA în iarna 2021-2022. Când vin ninsorile și frigul. Atenționările meteorologilor

Ce este vortexul polar

Toți norii (și vremea pe care o simțim) se găsesc în partea de jos a atmosferei numită troposferă. Atinge până la aproximativ 8 kilometri altitudine peste regiunile polare și până la aproximativ 14-16 km (9-10 mile) peste tropice.

Deasupra acestuia, există un strat mult mai profund numit stratosferă. Acest strat are o grosime de aproximativ 30 km și este foarte uscat.

În fiecare an, pe măsură ce ne îndreptăm spre toamnă, polul nord începe să se răcească. Dar atmosfera aflată mai la sud este încă relativ caldă, deoarece încă primește energie de la Soare.

Polul nord primește foarte puțină lumină solară și energie termică, răcindu-se într-un ritm mai rapid.

Reducerea temperaturii înseamnă, de asemenea, o scădere treptată a presiunii peste polul nord. În stratosferă, procesul este același.

Pe măsură ce temperatura scade peste pol și diferența de temperatură spre sud crește, o zonă cu presiune scăzută începe să se dezvolte peste stratosferă.

Este aproape ca un ciclon foarte mare, acoperind tot polul nord, până la latitudinile medii. Vortexul polar este prezent la toate nivelurile, aproape de la sol.

Anomalia vântului de la tropice

Dar vortexul polar este doar o parte din povestea generală a iernii 2021/2022. Veți vedea acum un alt factor major pe care l-am menționat în introducere, anomalia vântului puternic ridicat peste tropice.

Această anomalie se numește Oscilația cvasi-bienală, cunoscută și sub numele de „Bătăile inimii atmosferei”. Meteorologii de la Severe-weather.eu au realizat o analiză completă pe acest subiect.

Oscilația cvasi-bienală (QBO), este o variație regulată a vântului sus, deasupra ecuatorului.

Vânturile puternice din stratosferă călătoresc într-o centură în jurul planetei și, la fiecare 14 luni, aceste vânturi își schimbă complet direcția.

Aceasta înseamnă că în fiecare an, vânturile de deasupra ecuatorului se schimbă de la vest la est.

QBO este o parte importantă a dezvoltării vremii în timpul iernii, deoarece poate afecta frontul atmosferic din Atlanticul de Nord.

Viteza vânturilor slăbește și se întărește odată cu schimbarea direcției QBO.

Când QBO se află în est, există o șansă crescută a unui curent de vânt slab, evenimente bruște de încălzire stratosferică și ierni mai reci în Europa de Nord și Centrală și în Statele Unite.

Când QBO este orientat spre vest, șansa unei ierni blânde și a precipitațiilor abundente crește.

Vremea în România

Răcirea vremii are legătură cu aceste schimbări la nivel european, care se simt deja în România.

Luni, 25 octombrie, în ţară, vremea este mai rece pentru această perioadă, mai ales în regiunile extracarpatice. Cerul va avea unele înnorări ziua în sudul şi estul ţării şi noaptea în sud-est, iar în restul timpului şi al teritoriului va fi mai mult senin.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului.

Conform Administraţiei Naţionale de meteorologie(ANM), temperaturile maxime se vor situa între 8 şi 15 grade, iar cele minime se vor încadra între -8 grade în estul Transilvaniei şi 5…6 grade în dealurile vestice şi pe litoral.

Dimineața, pe alocuri se va forma ceaţă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Aproape 3000 de persoane s-au vaccinat, luni. Număr record al imunizărilor într-o singură zi, în județ

Publicat

Aproape 3000 de persoane din județ s-au vaccinat, luni.

Potrivit DSP Alba, este număr zilnic record de imunizări în județ.

În total, luni s-au vaccinat 2.850 de persoane, dintre care 1.558 cu doza 1 (+598 Johns0n & Johnson), 195 cu doza 2 și 499 cu doza 3.

Comparativ, în weekend, numărul de vaccinări a fost:

 • duminică: 1.604 persoane, din care 1160 cu doza 1 (+398 Johnson& Johnson /doză unică), 87 cu doza 2, 357 cu doza 3
 • sâmbătă: 2.379 de persoane, din care 1.376 cu doza 1 (+524 Johnson& Johnson /doză unică), 117 cu doza 2 și 362 cu doza 3
 • vineri: 2.392 de persoane, din care 1.039 cu doza 1 (+612 Johnson& Johnson /doză unică), 172 cu doza 2 și 569 cu doza 3.

Și în Alba, la fel ca în țară, a crescut numărul solicitărilor pentru vaccinare.

Centre de vaccinare în Alba:

Alba Iulia

Centrul de vaccinare de la Sala de Sport a Universității ”1 Decembrie 1918” (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0769769790

Centrul de vaccinare de la Liceul ”Alexandru Domșa” (Pfizer, Astra Zeneca și Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0768572925

Sebeș – Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010360

Blaj – Centrul Cultural ”Iacob Mureșianu” (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010365

Aiud – Sala de sport (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0777910194

Câmpeni – Sala de sport a Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010371

Cugir – Centrul Cultural Cugir (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0777910195

Teiuș – Sala de sport (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0761112349

Ocna Mureș – Sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” (Pfizer) – program 8.00 – 15.00; telefon programări: 0790238425

Zlatna – Cantina Liceului ”Corneliu Medrea” (Pfizer) – program 14.00 – 20.00, telefon programări: 0786809506

Ighiu – Centrul de zi pentru persoane vârstnice Ighiu (Moderna) – telefon programări: 0712010205

La toate centrele din județ vaccinarea se poate face fie pe bază de programare prin platforma națională vaccinare-covid.gov.ro, fie prin prezentare directă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Amenzi pentru angajații din școli care pretind bani elevilor. Proiect adoptat la Senat

Publicat

Personalul din unităţile de învăţământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, dacă pretinde elevilor, în mod direct sau indirect, sume sau alte foloase patrimoniale, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR, adoptat tacit, luni, de Senat.

Potrivit iniţiatorului, „în unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ.

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE FOTO-VIDEO: Incendiu la Ohaba. O casă a fost distrusă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Publicat

Pompierii din Blaj au fost chemați să intervină, luni seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Ohaba.

Din primele date, a fost cuprinsă de flăcări o casă de locuit.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă generalizat în interiorul și la acoperișul casei.

Intervin pompierii cu două autospeciale de stingere și un echipjaj SMURD B2.

UPDATE, ora 22.37: Incendiul a fost stins. Potrivit ISU Alba, cauza probabilă a fost stabilită ca fiind un coș de fum neizolat corespunzător față de materiale combustibile, de la o sobă fără acumulare de căldură.

sursa imagini: ISU Alba și cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate