Connect with us
Advertisement

Eveniment

Schimbarea la față a Domnului: Semnificațiile sărbătorii din 6 august. Tradiții, obiceiuri, ce nu ar fi bine să faci în această zi

Publicat

Schimbarea la față a Domnului: Creștinii sărbătoresc în 6 august Schimbarea la Faţă a Domnului Iisu Hristos. Sărbătoarea este în perioada de post al Adormirii Maicii Domnului. În această zi este dezlegare la pește.

În mediul rural, sărbătoarea mai este cunoscută ca Probojenia. Semnificația este de certare a oamenilor neascultători.

În Calendar ortodox 2024, sărbătoarea este cu cruce roșie.

Schimbarea la față a Domnului. Semnificații religioase

Sărbătoarea datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor.

În documente, sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea, iar mai târziu s-a generalizat odată cu hotărârea luată de Papa Calist III.

Potrivit Scripturii, Iisus i-a luat pe Petru, Iacov si Ioan pe muntele Taborului. Acolo, „s-a schimbat la față înaintea lor și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”, potrivit crestinortodox.ro.

Minunea s-a săvârșit cu câteva zile înainte de patimile Mântuitorului, pe când acesta avea 33 de ani.

Și iată, Moise și Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El și, răspunzând, Petru a zis lui Iisus:

”Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, și lui Moise una, și lui Ilie una.

Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, și iată glas din nor zicând:

„Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultați-L”.

Și, auzind, ucenicii au căzut cu fața la pământ și s-au spăimântat foarte” (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36).

Evenimentul s-a petrecut cu scopul de a întări credința apostolilor, ca atunci când vor vedea patimile, moartea și Îngroparea Mântuitorului să nu se tulbure.

Sfinții Părinți afirmă că „Hristos Se schimbă la Față, nu luând ceea ce nu era, nici preschimbându-Se în ce nu era, ci arătând ucenicilor ceea ce era, deschizându-le lor ochii și făcându-i din orbi văzători”.

Icoana Schimbării la Față a Domnului

În centrul reprezentarii este Hristos, înveșmântat în alb. Este inconjurat de un fond închis la culoare, asa-numita mandorla, prezentă și în icoana Învierii.

La picioarele Sale, sunt căzuți cu fețele la pământ ucenicii Petru, Iacob si Ioan, iar de-o parte și de alta sunt prezenți Moise si Ilie.

Interesant este că în această icoană a Schimbării la Față, lumina care iradiază din Hristos și-L înconjoară nu este luminoasă, ci întunecată.

Potrivit crestinortodox.ro întunericul din centru face trimitere la ființa lui Dumnezeu, care rămâne necunoscută omului.

Lumina în care S-a descoperit Hristos nu a fost ființa lui Dumnezeu, ci o energie care izvorăste din aceasta fiintă.

Ortodoxia face o diferența clară între har și natura divină. Dacă harul, ca energie necreată poate fi împărtășit omului, natura divină rămâne incomunicabilă și incognoscibilă.

Schimbarea la față a Domnului: Obiceiuri şi tradiţii

Sărbătoarea marchează începutul toamnei. Din 6 august, frunzele încep să se îngălbenească, apele să se răcească, păsările călătoare pornesc spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.

După tradiția populară, de Schimbarea la Față, agricultorii aduc la biserică primele roade ale recoltelor, pentru a fi binecuvântate.

Fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare, existând și o zicală în acest sens, și anume: “boabă nouă în gură veche”.

Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă vor fi vindecaţi.

Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.

Schimbarea la față a Domnului: Superstiții. Ce nu ar fi bine să faci

  • nu ar fi bine să te scalzi; apele, fiind de acum tot mai reci, cresc riscul îmbolnăvirilor
  • nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva; se spune că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare
  • fetele sunt sfătuite să nu se spele sau să se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă
  • nu ar fi bine să călătoriți; se spune că vă veţi rătăci
  • despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului
  • se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă
  • de acum este bine să nu se mai doarmă afară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement