Eveniment
Schimbări la vârful Poliţiei Cugir, la o lună şi jumătate după arestarea interlopilor din oraş. Comisarul şef Nicolae Olaru, mutat la Vinţu de Jos
Şeful Poliţiei Cugir, comisarul şef de poliţie Nicolae Olaru a fost eliberat, din funcţia de şef al Poliţiei Cugir, luni,la cererea sa. Acesta a fost numit la conducerea Secţiei II al Poliţiei Rurale Vinţu de Jos. La sediul Poliţiei din Cugir, în cadrul unei şedinţe coordonate de şeful IPJ Alba, Ioan Nicolae Căbulea, au fost anunţate şi alte schimbări în echipa managerială a Poliţiei Oraşului Cugir. Aceste mutări vin la o lună şi jumătate după destructurarea unui grup de 27 persoane din oraş, acuzate de ultraj contra bunelor moravuri, tentativă de omor şi tulburarea liniştii publice, după o acţiune de amploare a poliţiştilor.
În locul comisarului şef Nicolae Olaru, la conducerea Poliţiei Cugir a fost împuternicit, pentru o perioadă de 6 luni, subcomisarul de poliţie Mircea Ioan Hentea. Născut în 2 noiembrie 1976, în Copşa Mică, judeţul Sibiu este absolvent al Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, promoţia 2000 şi al cursului postuniversitar de perfecţionare în specializarea „Psihologie judiciară” din cadrul Facultăţii de Drept al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, promoţia 2009.
Din anul 2000 şi până în prezent, şi-a desfăşurat activitatea la Poliţia oraşului Cugir, unde între anii 2000 – 2002 a îndeplinit funcţia de ofiţer în cadrul Compartimentului Investigaţii Criminale, iar începând cu anul 2002 până în prezent a îndeplinit funcţia de ofiţer specialist în cadrul Compartimentului Cercetări Penale.
Fiind singurul ofiţer de cercetare penală, din cadrul Poliţiei oraşului Cugir, începând cu anul 2002, a coordonat activitatea pe linie de cercetare penală desfăşurată la nivelul acestei subunităţi de poliţie.
De luni, comisarul-şef de poliţie Călin Mihael Ioaneş a fost împuternicit, tot pentru o perioadă de 6 luni, adjunct al şefului Poliţiei Oraşului Cugir.
Acesta s-a născut în 14 iulie 1963 în Cugir, judeţul Alba, este absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi M.Ap.N. „Nicolae Bălcescu”, promoţia 1987, al Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii din Oradea, promoţia 1999 şi al două cursuri postuniversitare de Psihologie Judiciară organizate de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
După absolvirea şcolii de ofiţeri, a fost repartizat la Detaşamentul Păuliş din Lipova, iar din anul 1990 a fost mutat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, unde, în perioada 1990 – 2011, a îndeplinit funcţii de ofiţer operativ şi specialist – judiciar, în cadrul Poliţiei Oraşului Cugir, iar începând cu anul 2001 până în prezent a îndeplinit funcţia de ofiţer specialist la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.
Potrivit unui comunicat IPJ Alba, în şedinţa de luni, la care au participat toţi poliţiştii de la Poliţia Cugir, a fost evaluată activitatea unităţii pentru semestrul I din 2011, fiind identificate „anumite deficienţe”. Reprezentanţii IPJ Alba precizează că s-a făcut referire şi la rezultatul „sondajului de opinie realizat de specialişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din I.P.J. Alba împreună cu Universitatea 1 Decembrie 1918, privind siguranţa cetăţeanului şi percepţia faţă de activitatea poliţiei din oraşul Cugir, sondaj care a evidenţiat faptul că cetăţenii oraşului Cugir au unele nemulţumiri referitoare la activitatea poliţiei, privind asigurarea ordinii şi siguranţei publice”. De altfel, activitatea conducerii Poliţiei Cugir a făcut obiectul unei analize interne la nivelul IPJ Alba, imediat după destructurarea grupului infracţional identificat în oraş.
Reamintim că 27 de membri ai grupării infracţionale destructurate în 26 mai, la Cugir, de poliţişti au primit mandate de arestare preventivă. Magistraţii au decis trimiterea după gratii pentru 29 de zile a 16 dintre inculpaţi şi au emis mandate de arestare în lipsă pentru 30 de zile, pentru 11 dintre membrii bandei, care nu au fost găsiţi la domiciliu, de oamenii legii, când au avut loc percheziţiile.
Banda de infractori care teroriza de ceva timp Cugirul şi care avea legături şi cu interlopi din Sibiu a fost destructurată de efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba, care au efectuat simultan 28 de percheziţii domiciliare, dintre care 27 pe raza oraşului Cugir şi una pe raza municipiului Sibiu.
La acţiunea organizată au participat 124 de poliţişti şi 30 de jandarmi şi au fost folosite 36 de autospeciale. Au fost vizate locuinţele a 29 de persoane învinuite de comiterea infracţiunilor de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe arme albe (săbii, cuţite, topoare, pumnale), bâte, 4 cartuşe cu glonţ calibrul 7×25 mm, materiale pirotehnice din clasa a 2-a, precum şi un pistol de tir cu aer comprimat deţinut fără drept. De asemenea, au fost ridicate pentru cercetări mai multe unităţi de calculator şi alte medii de stocare a datelor şi telefoane mobile.
Infractorii arestaţi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de tentativă de omor calificat deosebit de grav, ultraj şi asociere în vederea săvârşirii acestor infracţiuni.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News