Eveniment
Schimbări importante legate de analizele medicale pentru cei de peste 40 de ani, de la 1 iulie. Anunțul ministrului Sănătății
Vești bune pentru românii de peste 40 de ani. Ministrul Sănătății a anunțat schimbări legate de analizele medicale de la 1 iulie pentru această categorie de cetățeni. Pacienții nu vor mai trebui să aștepte luni la rând să li se facă analize gratuite.
Astfel se încearcă detensionarea apărută lunar în cadrul laboratoarelor de analize, care depășesc plafonul analizelor decontate anual de către stat.
Medicii de familie vor putea prescrie analize în afara plafonului laboratoarelor
Începând cu data de 1 iulie, cetățenii cu vârsta de peste 40 de ani vor beneficia de analizele medicale anuale într-un mod facil, după cum anunța recent Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Potrivit unei declarații a oficialului român, medicul de familie va putea prescrie analize în afara plafonului laboratoarelor.
Astfel, cei care se chinuiau să găsească un loc pentru a-și face analizele, fondurile epuizându-se rapid în fiecare lună, vor putea avea o șansă să își verifice starea de sănătate.
”Ce este nou și binevenit este că, în acest pachet de prevenție, este inclusă și o trimitere pentru analize de sânge și că acest analize se fac la laboratoare, în afara plafonului.
Adică, peste faptul că se termină plafonul lunar al laboratorului respectiv, nu va împiedica pacientul care are acel bilet de trimitere ca rezultat al unei consultații preventive, să aibă acces la acele analize, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, într-un interviu pentru alephnews.ro
Aceste analize se vor încadra în setul de bază pe care pacienții este bine să îl efectueze cel puțin o dată pe an, pentru a preîntâmpina eventualele afecțiuni.
Cabinetele medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente, prin fonduri ale PNRR
Reprezentantul ministerului Sănătății a precizat și faptul că există intenția de a dota mai multe cabinete ale medicilor de familie cu echipamente precum aparatele de ecografie sau care efectuează electrocardiograme, în scop de prevenție al diferitelor boli.
Astfel, 3000 de astfel de cabinete vor fi echipate cu ajutorul fondurilor obținute prin PNRR.
”Am gândit această dotare cu investiții în aparatură de laborator care permite efectuarea analizelor la cabinetul medicului de familiei.
Și vorbim din nou de analize de bază, nu de cele foarte sofisticate care trebuie în continuare să rămână apanajul asistenței medicale de specialitate, dar și în aparatură care poate să facă un diagnostic cardiologic, de exemplu, dacă ne referim la aparate de electrocardiografie sau aparate de ecografie, a adăugat Ioana Mihăilă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News