Connect with us
Advertisement

Educație

Schimbări la gimnaziu. Materii eliminate și ore mai puține pentru elevi. Variante luate în calcul de Ministerul Educației

Publicat

Ministerul Educației pregătește modificări ale numărului de ore pentru materiile predate la școală. Unele discipline ar putea dispărea, iar altele vor fi cu mai puține ore pentru elevi, pe săptămână.

Din anul școlar 2020-2021, numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al ministrului educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, potrivit proiectului de OUG al  ministerului.

Vezi și Ce ore sunt eliminate de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. Planurile Ministerului Educației

Schimbările încep acum, în anul școlar 2020-2021 și se vor “finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026”, potrivit documentului.

Ce planuri sunt pentru gimnaziu

Vor dispărea până la 5 ore pe săptămână pentru gimnaziu. Sunt mai multe variante de plan-cadru pentru clasele V-VIII, potrivit edupedu.ro.

Este în calcul eliminarea notelor și înlocuire cu calificative, la materiile Religie, Muzică și Desen și Educație fizică și sport, nu vor mai fi obligatorii Muzica sau a Desenul (elevii vor alege una dintre cele 2 în fiecare an), se va renunța la “Consilierea și dezvoltarea personală” (ce intră în dirigenție) și “Educația tehnologică”.

Vezi și CUM începe anul școlar 2020 în ALBA, în școli, licee și grădinițe. LISTA aprobată în Comitetul pentru Situații de Urgență

Altă variantă este fără Limba latină, mai puține ore la Limba modernă numărul 2, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Sunt eliminate materiile Educație tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală.

De asemenea, se are în calcul și rearanjarea materiilor în 4 arii curriculare, față de 7 câte sunt în prezent. Informatica și TIC trec în noua Matematică, științe și tehnologii. Aria Om și societate se transformă în Societate și civism și pierde materia Religie, care trece către noua arie Dezvoltare personală și sensibilizare culturală, alături de Educația artistică (plastică și muzicală) și Educația fizică.

Variante

Clasa a V-a:

Varianta 1: fără ora de Educația tehnologică, pe săptămână; fără ora de Consiliere și dezvoltare personală pe săptămână; o oră pe săptămână de Educație artistică în loc de Muzică și Desen, materii separate; elevii vor putea alege între educație muzicală sau educație plastică; 22 de ore obligatorii pe săptămână (față de 25 în prezent); în plus, cel mult 2 opționale

Varianta 2: doar o oră de Istorie pe săptămână, față de 2 în prezent; rămân Educația plastică și Educația muzicală, cu câte 1 oră pe săptămână; fără Educația tehnologică și fără Consilierea și dezvoltarea personală.

Clasa a VI-a:

Varianta 1: fără Educația tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală; Educație muzicală sau Educație plastică în loc de Muzică și Desen; 24 de ore obligatorii pe săptămână, față de 27 în prezent.

Varianta 2: doar o oră de Fizică pe săptămână (acum 2); doar o oră de Biologie pe săptămână (acum 2); fără Educația tehnologică și fără Consilierea și dezvoltarea personală; 23 de ore obligatoriu pe săptămână (față de 27 câte sunt în prezent).

Clasa a VII-a:

Varianta 1: Educație muzicală sau Educație plastică în loc de Muzică și Desen – pe grupe; fără Educația tehnologică și fără Consiliere și dezvoltare personală; 27 de ore obligatorii pe săptămână, față de 30 în prezent

Varianta 2: doar o oră de Limbă modernă 2 și doar o oră de Chimie pe săptămână; fără Limba latină, fără Educația tehnologică și Consilierea și dezvoltarea personală; 25 de ore obligatoriu pe săptămână (față de 30 în prezent).

Clasa a VIII-a:

Varianta 1: Educație muzicală sau Educație plastică în loc de Muzică și Desen – pe grupe; eliminate materiile Educația tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală; 27 de ore obligatorii pe săptămână, față de 30 în prezent.

Varianta 2: doar o oră pe săptămână de: Limbă modernă 2 și Geografie (până acum 2 ore); fără Educația tehnologică și fără Consilierea și dezvoltarea personal; 26 de ore obligatoriu pe săptămână (față de 30 în prezent).

sursă: edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Diana

    luni, 03.08.2020 at 19:48

    Atata stiu , sa taie, niste idioti, in frunte cu sinistra aceea ce asculta pe la usi,

  2. Ecaterina

    luni, 03.08.2020 at 21:36

    Nu poti sa tai asa materii, profesorii repsectivi trebuie sa aiba un loc de munca!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement