Actualitate
Schimbări la regulile de plată: case de marcat monitorizate de FISC și rambursări de TVA făcute într-un timp mai scurt
Ministerul Finanţelor încearcă să-i convingă pe români să-şi plătească la timp datoriile către stat. Potrivit unui proiect de ordonanţă care va fi adoptat cel mai târziu săptămâna viitoare, autorităţile se angajează că rambursările de TVA vor fi făcute mai repede şi promite facilităţi celor care se dovedesc bun-platnici.
Citește și CALENDARUL OBLIGAŢIILOR FISCALE pe luna MARTIE 2014. Declarații de mențiuni, situații, formulare și plăți
Pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, casele de marcat şi imprimantele fiscale vor fi monitorizate în permanenţă de ANAF.
Aparatele de marcat fiscale, dotate cu jurnale electronice, vor fi conectate la un sistem informatic supravegheat în permanenţă de Fisc. Specialiştii în finanţe spun că în acest fel va fi redusă evaziunea fiscală mai ales în cazul comerţului cu amănuntul, iar ANAF-ului va putea controla veniturile fiscalizate ale firmelor din acest sector.
Alte modificări de pe lista Ministerului Finanţelor vizează modul în care se vor face plăţile. Din momentul în care această ordonanţă va intra în vigoare, casele şi maşinile nu vor mai putea fi cumpărate cu bani cash, nici de către firme, nici de către persoane fizice. Toate plăţile se vor face prin bancă.
Tot pentru reducerea evaziunii, se va limita nivelul plăţilor făcute între operatori economici. Spre exemplu, plafonul maxim la plăţile în numerar dintre două societăţi comerciale va fi de 2.000 de lei.
Există şi un set de măsuri fiscale menite să stimuleze mediul de afaceri. De exemplu, pentru rambursările TVA unde inspecţia fiscală avea loc abia după înapoierea banilor, plafonul a crescut de la 10.000, la 20.000 de lei. Astfel, numărul deconturilor de TVA cu opţiune de rambursare care se soluţionează fără inspecţie fiscală anticipată, ar urma să crească de la 18.400 ,la aproximativ 30.000 de lei.
În plus, firmele care au de primit TVA înapoi, în valoare de 20.000 până la 65.000 de lei, îşi pot primi banii fără inspecţie fiscală, dacă documentele sunt parafate de un consultant fiscal.
Finanţele au reglementat şi comisioanele interbancare, pe care le-au plafonat la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit. Noutăţi sunt şi pentru regimul popririlor. Potrivit noilor reglementări, poprirea va putea fi aplicată, ca şi în cazul sechestrului, doar după 15 zile de la comunicarea somaţiei privind neîndeplinirea obligaţiilor de plată.
Sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News