Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Schimbările din noul DECRET pentru starea de urgență: reglementări pentru bugetari și Armată, plafonări și reduceri de prețuri

Publicat

iohannis decret

Noul decret al președintelui Iohannis, prin care se prelungește starea de urgență, acuce clarificări la unele lucruri care erau prevăzute și în decretul precedent și introduce noi prevederi pentru angajații la stat.

De asemenea, Armata preia unele atribuții de ordine publică. Pe lângă acestea decretul mai prevede reglementări noi pentru bugetari, plafonare de prețuri și chiar reducere a tarifelor la gaze și electricitate, reglementări pentru achizițiile publice și cu privire la mass media.

Decretul care urmează să fie supus și aprobării Parlamentului, miercuri, reprezintă cadrul legislativ după care va fi condusă România în următoarele 30 de zile prin ordonanțe militare și ordonanțe de urgență.

Potrivit romania.europalibera.org din noul decret se înțelege limpede că sărbătorile pascale vor avea loc cu bisericile goale. Este de așteptat ca în zilele următoare să fie adoptată o ordonanță militară care să prevadă ceea ce decretul prezidențial de marți indică deja – preoții diferitelor culte religioase pot susține serviciul religios, dar fără public.

În precedentul decret, era permisă ceremonia ritualurilor religioase cu public, dar în spații deschise și păstrând distanța socială impusă de rigorile panedemiei de coronavirus.

Reglementări noi pentru bugetari

Important este și faptul că angajații la stat au parte de noi reglementări care îi trimit în concediu de odihnă prin decizia unilaterală a angajatorilor. Este prevăzută, de asemenea, și posibilitatea muncii de la distanță sau a telemuncii, mai scrie în decret, însă dacă probabil că o ordonanță de urgență va stabili și condițiile colaterale ale muncii de acasă, de pildă dacă se mai plătesc și sporuri.

Decretul prezidențial nu prevede astfel de intenții din partea autorităților – de trimitere în șomaj tehnic – care să-i includă pe angajații plătiți de la buget. Sunt peste 1 milion de oameni din sectorul privat care și-au pierdut locurile de muncă sau au intrat în șomaj tehnic. La stat sunt aproape 1,3 milioane de angajați, iar 300.000 sunt în administrația locală și centrală.

Decretul precizează, în schimb, că se extinde puterea autorităților asupra managerilor din domeniul asistenței și protecției sociale. Dacă primul decret vorbea doar despre directorii de spitale, acum pot fi demiși și funcționarii instituțiilor publice centrale și locale cu atribuții în domeniul asistenței și protecției sociale, indiferent de statutul lor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax