Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Schimbările din noul DECRET pentru starea de urgență: reglementări pentru bugetari și Armată, plafonări și reduceri de prețuri

Publicat

iohannis decret

De la momentul intrării în vigoare a noului decret, medicii și asistentele nemulțumiți de dotarea spitalelor nu mai pot demisiona. Este o reglementare care tranșează disputa de la momentul declanșării stării de urgență, când mai multe cadre medicale au demisionat în semn de protest față de absența echipamentelor de protecție și a aparaturii medicale necesare combaterii Covid 19.

Armata preia atribuții de ordine publică

Dacă în fostul decret armata era cea care intervenea doar în anumite situații, în noul decret sunt stipulate mai multe ocazii, între care triajele la intrarea sau verificarea documentelor persoanelor care circulă. Este foarte posibil ca, astfel, Armata să fie mai prezentă pe străzi.

S-a lămurit de data aceasta prin decret militarizarea spitalelor, care va continua cel mai probabil, fiind menționat de data aceasta că „managementul unităților sanitare publice civile poate fi asigurat de către personal detașat din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale” (servicii secrete). De asemenea, Armata poate să asigure anumite servicii pentru Ministerul Sănătății, nefiind clar dacă este vorba despre transporturile de echipamente de protecție, așa cum s-a întâmplat până acum.

Plafonare de prețuri și chiar reducere a tarifelor la gaze și electricitate

Decretul menționează că în următoarea lună este posibilă plafonarea prețurilor la alimente și medicamente – nu e nou, așa scria și în decretul precedent, însă acest lucru nu s-a întâmplat în prima lună pe care România a petrecut-o în stare de urgență.

Strict în privința prețului la alimente și medicamente, autoritățile spuneau în urmă cu o lună că vor să evite specula, însă importatorii de alimente și unii furnizori au explicat că mărirea cu aproximativ 20-30% a alimentelor în ultima vreme are la orgine și creșterea prețurilor la producătorii primari.

Este prevăzută în continuare plafonarea prețurilor la utilități, iar noutatea se referă la posibilitatea reducerii tarifelor la curent electric și la gaze. Practic, guvernul se angajează ca, în cazul pe piețele regionale se micșorează prețurile, să se simtă și în facturile consumatorilor, or, această situație presupune intervenția statului. O analiză a Asocieției Energia Inteligentă, citată de Hotnews, arată că de la declanșarea pandemiei s-au redus prețurile la energie, iar o estimare a organizației arată că este posibil ca prețutile să ajungă la nivelul anului 2008.

Achizițiile publice

Se menține dispensa de prețuri pentru achiziția de medicamente, echipamente și aparatură medicală necesare în tratarea Covid-19. Sub deviza „nu contează cât costă, plătim”, stă o explicație repetată de autorități încă din luna februarie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax