Actualitate
Scriitorul Ion Brad, originar din Alba şi fost elev al şcolilor blăjene, s-a stins din viaţă. Avea 89 de ani
Scriitorul Ion Brad, cetățean de onoare al municipiului Blaj, a murit la vârsta de 89 de ani, miercuri, în locuința sa din Bucureşti. Trupul neînsufleţit al acestuia va fi depus vineri la Biserica Greco-Catolică din Strada Polonă. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 13.00, la cimitirul Bellu-Catolic din Bucureşti.
Ion Brad a fost elev al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj și a făcut parte din ultima generație a liceului de dinainte de 1948, când guvernul comunist a desființat învățământul greco-catolic și a scos în afara legii Biserica Română Unită cu Roma. Din funcțiile avute a ajutat la restaurația culturală a Blajului, promovând rolul Blajului în istoria și cultura românească și contribuind la revenirea la Blaj a unei părți din Biblioteca Mitropoliei, confiscată de comuniști și mutată la Biblioteca Academiei din Cluj-Napoca.
Născut pe 8 noiembrie 1929, la Pănade, în judeţul Alba, Ion Brad a fost scriitor, poet, exponent al aşa numitului realism socialist, traducător şi diplomat.
Ion Brad a urmat o carieră în domeniul cultural și în diplomație, iar în perioada 1973-1982 a fost ambasadorul României în Grecia. La finalul anilor 80 a fost director al Teatrului C.I. Nottara (1984-1990).
A publicat volume de versuri, proză sau memorialistică (șase volume de memorii din experiența sa în Grecia: Ambasador la Atena). Poeziile și prozele sale au fost traduse în engleză, franceză, greacă, spaniolă, bulgară, rusă, etc. De asemenea el a tradus din limba greacă mai multe cărți.
În anul 1959 a primit premiul Academiei Române pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”, în 1972 a fost recompensat cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Cele patru anotimpuri”, iar în 1999 i-a fost decernat premiul de poezie „Transilvania” al Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Este cetățean de onoare al municipiilor Cluj Napoca și Blaj, despre „Mica Romă” scriind numeroase volume.
Ion Brad a fost elev al Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj și a făcut parte din ultima generație a liceului de dinainte de 1948, când guvernul comunist a desființat învățământul greco-catolic și a scos în afara legii Biserica Română Unită cu Roma. Din funcțiile avute, a ajutat la restaurația culturală a Blajului, promovând rolul Blajului în istoria și cultura românească și contribuind la revenirea la Blaj a unei părți din Biblioteca Mitropoliei, confiscată de comuniști și mutată la Biblioteca Academiei din Cluj Napoca. (Nicu Goga)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News