Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Scrisoare deschisă pentru viitorul României”. Petiţie semnată de studenţi, elevi şi medici rezidenţi, adresată autorităţilor naţionale

Publicat

În urma dezbaterilor de la Forumul Organizațiilor Studențești din România, ANOSR a lansat o petiţie online ce vizează finanţarea în educaţie, angajarea tinerilor din domeniile sănătate şi educaţie şi democraţie în mediul academic. „Scrisoare deschisă pentru viitorul României” a fost semnată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)  – inițiator, Colegiul Medicilor din România (CMR) Consiliul Tineretului din România (CTR), Consiliul Național al Elevilor (CNE), Asociația Medicilor Rezidenți (AMR), Academia de Advocacy, Global Romanian Society of Young Professionals (GRASP).

Scrisoarea este adresată Parlamentului şi Guvernului României, candidaților pentru Parlamentul României şi președinților partidelor politice din România. Câteva dintre argumentele pe care studenţii le aduc în scrisoarea deschisă ar fi beneficiile învățământului superior sau deficitul de finanţare şi efectele sale.

„Orice societate are nevoie de tinerii ei cei mai calificați pentru a se întreține și dezvolta. România, însă, reușește să piardă o bună parte dintre absolvenţii cu potenţial, care ar putea contribui semnificativ la creşterea economiei şi la dezvoltarea socială, ştiinţifică şi culturală a ţării. 75% din populaţia cu studii superioare şi-ar dori să părăsească România pentru un loc mai bine plătit într-o altă ţară, iar, din totalul de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, peste jumătate şi-ar dori să muncească în străinătate. Până și domeniile publice elementare – sănătatea și educația – sunt într-o stare cumplită din punct de vedere al atractivității lor. Se pare că doar anul trecut, din numărul total de medici pe care îi are România, 2841 dintre aceştia au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea să lucreze în străinătate. Analizând situaţia tinerilor din aceste sectoare, aflăm că aproape 60% din numărul total al medicilor rezidenţi au solicitat aceleaşi acte care să le permită munca în străinătate, iar din numărul de tineri ajunşi la catedre, 41% dintre ei se gândesc tot mai serios la varianta unui loc de muncă în străinătate. Din totalul de tineri care emigrează, peste 40% sunt absolvenți de studii superioare, un procent covârșitor mai mare decât media populației! De altfel, în ultimii ani, doar din sectorul medical au emigrat un număr de aproximativ 2.000 de medici anual – echivalentul tuturor absolvenților Universității de Medicină și Farmacie Iași, în fiecare an. Merită menționat aici că România este penultima ţară din UE ca număr de medici / cap de locuitor. Cu toate acestea, după 6 ani de studiu, un medic rezident câștigă între 700 și 1.400 de lei până la (alți) 7 ani. În educație, situația este la fel de tragică. Numărul de posturi neocupate în această vară în învăţământul preuniversitar după două etape de repartizare a fost de 25.993, îngrijorătoare fiind totodată şi rezultatele de la examenul de titularizare, examen la care mai mult de jumătate dintre cei prezenţi au luat note sub 7, pragul necesar pentru obţinerea unui post titularizabil. De altfel, din cauza veniturilor foarte reduse, tinerii lasă de cele mai multe ori ca ultimă opțiune angajarea în sistemul de educație, fapt ce are consecințe dezastruoase asupra calității acesteia și implicit a viitorului tinerilor care o urmează!” este precizat în scrisoarea deschisă.

Puteţi citi aici întreaga scrisoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax