Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Scumpirile din 2023: Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult anul viitor: Țigări, băuturi, alimente, polițe RCA. LISTA

Publicat

Anul 2023 vine cu modificări fiscale importante, atât pentru firme, cât și pentru populație. 2023 va aduce schimbări financiare importante, atât pentru companii, cât și pentru cetățeni.

De la creșteri salariale și îndemnizații pentru pensionari și cei cu venituri mici, la noi impozite și modificări în Codul Fiscal. Însă unu lucru e sigur, prețurile deja au crescut mult, iar de la anul taxele se măresc și mai mult. Creșterea inflației va determina automat și creșterea prețurilor la majoritatea produselor și serviciilor

Polițele RCA se vor scumpi în 2023

Polițele RCA de asigurare se vor scumpi și în 2023 ca urmare a falimentului City Insurance. Tarifele la poliţele de asigurări generale și la polițele RCA vor crește și anul viitor, ca urmare a falimentului City Insurance.

Potrivit ASF cotele de contribuţie datorate de asigurători la Fondul de Garantare a Asiguraţilor cresc de la 2,5% până la 4% în ianuarie 2023.

Sucurile și berea fără alcool, mai scumpe de la 1 ianuarie

Băuturile cu zahăr sau berea fără alcool vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie, pentru că acestea vor fi scoase din categoria celor cu TVA redus. TVA-ul pentru aceste produse crește de la 9 la 19%, ceea ce se va transfera și în prețul pe care îl plătim pentru ele.

La fel se întâmplă și în cazul serviciilor de restaurant și cazare hotelieră. TVA-ul crește în cazul lor de la 5% la 9%.

Se scumpesc țigările, iclusiv cele electronice

Se scumpesc ţigările de anul viitor, iar cele electronice, care eliberează nicotină sub formă de vapori, vor fi taxate pentru prima dată la nivelul întregii Uniuni Europene.

Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, accizele se vor dubla, de la 1,8 euro pentru un pachet de 20 de țigarete, la 3,6 euro, potrivit Financial Times.

Scumpirile vor afecta în principal Europa de Est, unde un pachet poate costa sub trei euro.

Pentru țigările electronice cu nicotină, planul este ca accizele să varieze pornind de la 20%, în funcție de cât de puternice sunt.

Câștigurile din jocuri de noroc, supraimpozitate

Cei care vor câștiga premii din jocuri de noroc vor fi taxați suplimentar de la anul. Taxa crește progresiv până la 40% în cazul câștigurilor mai mari.

Schimbări importante sunt și pentru persoanele juridice, adică pentru PFA-uri și firme. De exemplu, condițiile pentru ca o firmă să fie microîntreprindere vor fi mult mai restrictive. Cifra de afaceri anuală se reduce de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Și se introduce condiția ca o microîntreprindere să aibă minim un salariat.

Cresc accizele la țigări, bere și alcool

Potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial în 20 decembrie, la mai multe produse acciza va crește semnificativ din 2023. Această mărire se va regăsi și în prețul de la raft la țigări, bere, alcool etilic, vinuri spumoase. Iată mai jos tabelul cu nivelul accizelor din 2023.

 

Taxe și impozite care vor crește în 2023

În primul rând, impozitele locale cresc cu 5,1%.

Totodată, se diminuează plafonul valoric maxim prevăzut pentru livrarea de locuințe la 600.000 de lei pentru TVA redus de 5%.

Topul scumpirilor din 2022

Potrivit Forbes,  zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creștere a prețului de 61,94% în noiembrie 2022 față de noiembrie 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Alte alimente care au consemnat creșteri importante de preț sunt untul (plus 43,43%) și uleiul, cu o majorare de 40,66%.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creșteri de preț în perioada analizată s-au aflat energia electrică, cu 47,19%, gazele, având un avans al prețurilor de 37,63%, energia termică, cu 22,93%, și combustibilii, cu un plus de 19,24%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 23,83%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,54% și transportul CFR – 20,92%.

Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,04%, aceasta fiind și singura ieftinire înregistrată în luna noiembrie din acest an față de noiembrie 2021.

De la lună la lună, în noiembrie față de octombrie, cele mai importante creșteri ale prețurilor au fost consemnate la ouă – 7,20%, alte servicii – 5,31% și margarină 4,91%.

Salariul minim crește de la 12 ianuarie

În primul rând, salariul minim brut crește de la 1 ianuarie. De la 2.550 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei brut. Asta înseamnă și o creștere a salariului net, de la 1.524 de lei, cât este acum, la 1.898 de lei în 2023.

De asemenea, în domeniul construcțiilor, salariul minim crește la 4.000 de lei. Conform datelor comunicate de ministerul Muncii, Peste 2 milioane de angajați din România, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, vor beneficia de majorări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax