Actualitate
Scutirea de impozit pe venit în domeniul IT&C: Atenție la controalele din partea inspectorilor fiscali
Programatorii vor fi scutiți de impozitul pe venit, indiferent de specializarea absolvită. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă această libertate totală se validează și în timpul inspecțiilor fiscale.
Odată cu republicarea Ordinului privind încadrarea în activitatea de creație de programe de calculator (Ordinul comun al Ministrului pentru societatea informatională, Ministrului educației și cercetării științifice, Ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice, Ministrului Finanțelor Publice nr. 217/4.172/1.348/835) a fost eliminată lista specializărilor pe care trebuie să le aibă înscrise în diplomele de absolvire angajații care aplică scutirea.
În anul 2004, odată cu prima publicare a acestui Ordin, lista specializărilor a fost un motiv de controversă și de întrebări în practică. Din prevederile noului Ordin, ar rezulta că este perfect legal ca și în aceste cazuri particulare să se aplice scutirea de impozit pe venit (dacă toate celelalte criterii sunt îndeplinite).
Rămâne de văzut dacă vor apărea clarificări suplimentare din partea legiuitorului și dacă această libertate totală în ceea ce privește specializarea absolvită se validează și în timpul inspecțiilor fiscale (întrucât, ar putea apărea abuzuri de ambele părţi, atât la nivelul contribuabililor, cât și în rândul echipelor de control fiscal).
Potrivit noului Ordin publicat, scutirea se aplică și cetăţenilor statelor membre UE, SEE și Elveția care dețin diplome ce pot fi echivalate de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice.
Din perspectivă formală, este posibil ca inspectorii fiscali să fie și mai riguroși în verificarea dosarelor pregătite de angajatori pentru angajații care beneficiază de scutire, pentru a evita eventuale abuzuri ca urmare a relaxării cerințelor. După cum prevede Ordinul (art. 3, alin. (4), încadrarea unei persoane în categoriile de activităţi sau de ocupații, în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit, constituie strict responsabilitatea angajatorului.
Astfel, posturile pe care sunt angajate persoanele care beneficiază de scutire și faptul că acestea „prestează efectiv“ una din activităţile menționate în anexa la ordin vor fi, probabil, zone minuțios observate, fiind singura cheie de verificare a statutului particular al angajatului în compania respectivă.
În situația unui control fiscal pe ultimii patru ani la o companie cu sute de angajați, prezentarea dosarului referitor la scutirea de impozit pe venit în fața organelor de control nu este deloc o sarcină ușoară. De aceea, considerând și dinamica documentelor (ca urmare a fluctuațiilor de personal sau a modificărilor de organigramă sau a varietăţii de comenzi interne, în funcție de contractele încheiate de companie cu clienții), s-ar recomanda pregătirea dosarelor din timp, actualizarea lor constantă și, bineînţeles, revizuirea periodică.
sursa: capital.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News