Connect with us
Advertisement

Economie

Fiscul poate pune popriri și pe conturile Revolut. Ce s-a decis în instanță și care sunt precizările ANAF

foto: facebook/revolut

Publicat

Conturile Revolut ar putea fi poprite, după cum indică două hotărâri în instanță. ANAF confirmă că popririle bancare se înființează având la bază informaţiile stocate la nivelul Agenţiei.

La sfârşitul anului trecut, o companie de executări silite a chemat în instanţă civilă Libra Bank, solicitând instituirea popririi pe conturile a doi clienţi asupra cărora altă bancă avea decizii definitive de executare silită. În ambele cazuri, cererea executorului face referire la conturile Revolut ale debitorilor, însă doar Libra apare în dosar în calitate de terţ poprit, potrivit adevarul.ro.

În România, conturile Revolut în lei sunt ”depozitate” la Libra Internet Bank, ca urmare a unui parteneriat semnat de cele două instituţii, în anul 2020. Acest lucru a permis Revolut Payments UAB, deţinătoarea aplicaţiei financiare, să poată opera conturi în lei cu IBAN românesc. Mişcarea a poziţionat Revolut (care s-a lansat în ţara noastră în 2018) ca unul dintre instrumentele financiare favorite ale românilor, scrie Fanatik. Din 1 iulie 2022, clienții Revolut Payments UAB au devenit clienți Revolut Bank UAB. Cele două acțiuni în instanță sunt anterioare acestui termen.

Potrivit deciziilor la Judecătoria Buftea, respectiv Slobozia, a fost admisă validarea popririi înfiinţate prin executor judecătoresc, iar terțul poprit (banca) trebuie să plătească creditoarei sumele în cauză. În dosar s-a formulat deja apel potrivit adevărul.ro.

Ce spune ANAF

”Instituţiile de credit, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, informaţii cu privire la lista titularilor persoane fizice, juridice sau altor entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi bancare sau de plăţi, precum şi informaţiile privind data deschiderii şi închiderii pentru fiecare cont în parte”, potrivit dispoziţiilor art. 61 alin. (2) lit.a) din Codul de procedură fiscală.

Popririle bancare se înfiinţează având la bază informaţiile stocate la nivelul Agenţiei, pe baza Registrului central electronic de plăţi şi conturi bancare identificate prin IBAN, operaţionalizat începând cu 11 ianuarie 2021, se arată într-un răspuns ANAF, potrivit sursei citate.

”Revolut Bank UAB este o instituţie de credit care a notificat Băncii Naţionale a României furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României, începând cu data de 01.07.2022. La acest moment Revolut Bank UAB poate transmite informaţii în vederea îndeplinirii obligaţiilor declarative, în condiţiile legii. De asemenea, ANAF poate solicita, în condiţiile legii, informaţii despre rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise de clienţii instituţiei menţionate”, arată reprezentanţii ANAF.

Precizările Revolut

„Revolut este o instituţie financiară care activează în România şi cooperează pe deplin cu autorităţile de reglementare şi autorităţile statului în privinţa reducerii fraudelor, a evaziunii fiscale şi a prevenirii spălării banilor”, au precizat reprezentanții Revolut, potrivit adevărul.ro.

”Ne raportăm la aceleaşi reglementări ca orice altă instituţie financiară din spaţiul european şi aplicăm o abordare bazată pe risc. Suntem supravegheaţi atât de Banca Lituaniei, cât şi de Banca Centrală Europeană şi operăm cu licenţă bancară în 30 de pieţe din Uniunea Europeană, respectând toate reglementările europene legate de lupta împotriva spălării banilor şi a evaziunii fiscale.

Tocmai prin prisma acestor elemente de reglementare, considerăm că Revolut nu este expus la utilizări iresponsabile mai mult decât orice altă instituţie financiară reglementată în Europa”, potrivit sursei citate.

foto: pixabay.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement