Eveniment
Se schimbă meniul restaurantelor din 15 martie: Ce va fi obligatoriu de afișat la orice restaurant, fast-food sau cantină
Din 15 martie meniurile restaurantelor din țară va fi schimbat. Mai exact, restuarantele, fast-food-urile și cantinele trebuie să afișeze ingredientele folosite pentru prepararea mâncării, cantitatea acestora, numărul de E-uri și valorile nutriționale.
Termenul inițial la care trebuia să intre legea în vigoare era 20 decembrie 2022, dar ar fi fost prea din scurt pentru reprezentații celor din industria mâncării, așa că a fost stabilit pentru 15 martie.
Mai exact legea se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.
De asemenea, va exista inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de alimentație.
Concret, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să afișeze, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.
Ce se va găsi în meniu din 15 martie
Restaurantele trebuie să ofere informații precum:
- Valoarea energetică
- Cantitățile de grăsimi
- Acizi grași saturați
- Zaharuri
- Sare
Aditivi
Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei, urmat de codul numeric UE (adică E-urile și indicativul lor) sau denumirea specifică (ex.: acid citric) exact ca în cazul produselor ambalate.
Exemplu ANPC: „Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiu (Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari)”.
Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, șterse sau greu de citit.
Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News