Actualitate
UPDATE: Se schimbă modul de calcul al pensiilor militare. Guvernul dă asigurări că drepturile bănești vor crește, nu vor scădea
Formula de calcul a pensiilor angajaților din ministerul de Interne și cel al Apărării se va schimba. Printr-o ordonanţa de urgenţă, Guvernul scoate diverse sporuri şi drepturi băneşti din baza de calcul pentru pensiile poliţiştilor şi militarilor. Reprezentanţii Executivului dau asigurări, însă, că pensiile vor creşte, nu vor scădea.
UPDATE: La propunerea Ministerului Apărării Naţionale, Guvernul României a aprobat miercuri, 9 decembrie, prin Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, prin derogare de la prevederile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, ca în anul 2016 pensiile militare de stat să se majoreze cu 5 procente, transmite MApN.
Astfel, se asigură pensionarilor militari un tratament echitabil şi nediscriminatoriu în relaţia cu cei din sistemul unitar de pensii publice, prin indexarea pensiilor cu acelaşi procent, mai precizează sursa citată.
Ordonanţa de urgenţă modifică legea pensiilor militare de stat prin introducerea unei noi baze de calcul. Practic, sunt scoase din ecuaţie sporuri şi alte drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari.
Astfel, pensiile vor fi calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.
Noua formulă de calcul pleacă de la o bază de 65% din salariu. La asta se adaugă 1% pe an, după 25 de ani de vechime. Procentajul poate creşte însă doar până la 85%. Astfel sunt blocate posibile anomalii permise de vechea formulă. Atunci, calculul pensiei pornea direct de la 80% din venit (deci solda plus multe sporuri) şi ajungea în unele cazuri la 130% din salariu.
Ordonanţa de urgenţă actuală precizează clar suplimentele financiare luate în calcul la pensie, pe lângă soldă. Sporul de vechime, cel de confidenţialitate, sporul de fidelitate sau cel de noapte sunt cele principale. Sunt înlăturate cele conjuncturale, precum diurnele de deplasare, compensaţii lunare pentru chirie, contravaloarea echipamentelor tehnice, indemnizaţii de mutare sau drepturi aferente misiunilor în afara ţării.
În cazul unui militar care a luptat în Afganistan, de exemplu, pensia va fi calculată pe baza soldei constante şi a sporurilor din ţară, nu a venitului mai mare din lunile în care a fost în misiune.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News