Actualitate
Secretarul FSLI, Liviu Marian Pop a discutat problemele Educaţiei cu sindicaliştii din Alba
Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop, a fost prezent, miercuri, la Alba Iulia. Acesta a participat la şedinţa Colegiului Liderilor Sindicatului Învăţământ Alba, care s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia.
Secretarul FSLI a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că: “Pe lângă problemele organizatorice, am abordat probleme legate de Legea Educaţiei Naţionale şi despre procesele pe care liderii Federaţiei Sindicale din Învăţământ, prin structurile afiliate, le demarează sau urmează să le demareze în continuare şi mă refer aici la procesele privind reducerea cu 25 de procente a banilor pentru concediu, despre diferenţa pentru suta de euro, bani pentru cărţi, care nu au fost acordaţi în totalitate în 2009 – s-au dat doar 130 lei din cei 100 de euro – şi am mai discutat despre anumite procese, punctuale, cum sunt dreptul la decontarea navetei şi alte drepturi legate de încadrarea şi salarizarea personalului din învăţământ”.
Liviu Marian Pop le-a transmis sindicaliştilor din Alba să urgenteze “organizarea proceselor cap-coadă”, pe toate legile încălcate de autorităţi, în ordinea priorităţilor, pentru a nu fi traşi mai târziu la răspundere de către cadrele didactice privind punerea acestor procese pe rol, în instanţă.
Despre posibila creştere salarială a bugetarilor cu 15 procente începând cu anul viitor, preşedintele FSLI a declarat că este total neadevărat, deoarece reducerea cu 25 de procente a salariilor va fi menţinută şi în cursul anului viitor, conform Legii salarizării unitare şi că, pe lângă acest fapt, nu se doreşte acordarea celui de-al 13 salariu.
Totodată, Liviu Marian Pop a declarat că: “Bugetul alocat salariilor personalului din învăţământ în 2011 este aproape egal cu cel din 2010, asta înseamnă că reţinerea de 25% se doreşte a fi continuată şi în 2011, chiar dacă la modul declarativ se încearcă a se spune că se recuperează 15 procente. Este o problemă falsă, fapt pentru care FSLI continuă demersurile în instanţă, pentru că noi mai avem o lege, 221/2008 – cea care prevede creşterea cu 50% a salariilor profesorilor, cu care suntem în prezent la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. La nivel naţional, avem procese câştigate care, cuantificate, înseamnă aproximativ 1,6% din PIB-ul României. Din nefericire pentru Guvern, Federaţia noastră a câştigat tot ce se putea câştiga, trist este că, aţi văzut ce s-a întâmplat săptămână trecută, CSM face recomandări de a fi sancţionaţi acei judecători care dau câştig de cauză salariaţilor din învăţământ reprezentaţi de sindicate. Eu cred că ar trebui să fie sancţionaţi acei membri ai Guvernului şi Parlamentului care nu sunt capabili să dea legi şi să respecte legile în România”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News