Connect with us
Advertisement

Eveniment

UPDATE: Şefa APM Alba, Mihaela Dehelean Mih, TRIMISĂ ÎN JUDECATĂ de DNA, pentru fapte de corupţie. Inculpat, şi fostul director de la Cupru Min SA

Publicat

mihaela dehelean Şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaela Dehelean-Mih, a fost trimisă în judecată de DNA, pentru fapte de corupţie. În dosarul înregistrat în 5 martie la Tribunalul Alba mai sunt inculpaţi Gheorghe Iordache, fost director la Cupru Min SA Abrud şi Sergiu Ioan Nicolae Mihuţ, reprezentantul Unitate de Suport pentru Integrare SRL Cluj Napoca. Cauza are legătură cu avizele de mediu pentru Cupru Min.

UPDATE: Într-un comunicat de presă, DNA face următoarele precizări:

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:
DEHELEAN MIH MIHAIELA-NICOLETA, director executiv al Agenției de Protecție a Mediului Alba, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu,
– luare de mită.
IORDACHE GHEORGHE
, director general al SC Cupru Min SA, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu,
– dare de mită.

MIHUȚ SERGIU IOAN NICOLAE, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2014, în contextul obținerii autorizației integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.
În același context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuții în a efectua consultanță, iar funcția deținută impunea o atitudine imparțială și obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să își îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuț Sergiu Ioan Nicolae.
În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcționarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizație integrată de mediu, ci doar o autorizație simplă.
Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar și, ca urmare, plata prețului inițial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale.
Remedierea acestei situații s-a făcut însă prin încheierea unui act adițional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul inițial), contractându-se realizarea unei documentații, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislația în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizați.
La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deținută de Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât și folos pentru societatea co-contractantă.
În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 7.500 Euro, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.
De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 6.500 lei ridicate cu ocazia percheziției autorizate și efectuate la domiciliul inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Reamintim că şefa APM Alba a fost audiată cinci ore, pe 1 octombrie, de procurorii DNA, în urma unor percheziţii la sediul Agenţiei şi la domiciliul directorului APM.

Atunci, a declarat că audierile au avut legătură cu autorizaţia de mediu eliberată de APM Alba pentru societatea Cupru Min SA Abrud. A spus că nu poate preciza calitatea în care a fost audiată de DNA.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: PERCHEZIȚII la Agenția de Protecție a Mediului Alba, într-un dosar de corupție. Mihaela Dehelean, audiată 5 ORE de procurorii DNA

„Se fac niște verificări în legătură cu autorizația de la Cuprumin. Am semnat-o acum o săptămână și consider că s-a făcut în conformitate cu legea. Se fac cercetări în dosarul Cuprumin. Cei de la DNA au ridicat proiectul privind Cuprumin, toată procedura de reglementare, toate etapele din 2011 de când au depus cererea și până în prezent, când a fost semnată autorizația. Urmează să fie audiați cei care au lucrat la acest dosar, specialiștii. Nu suspectează, vor să facă cercetări dacă totul s-a făcut corect. Nu au reclamații. Vor să cerceteze acest dosar de la Cuprumin”, a declarat atunci Dehelean-Mih.

Compania Cupru Min SA din Abrud a primit de la APM Alba autorizaţia de mediu pentru exploatarea metalelor neferoase de la Roşia Poieni în 23 iulie 2014.

Citeşte şi Cupru Min: Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a emis autorizaţie de mediu pentru exploatarea de la Roşia Poieni

DNA a anunţat atunci că efectua cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2013-2014, a unor infracțiuni de corupţie şi conexe.

Social-democrata Mihaela Mih-Dehelean, fost vicepreşedinte al PSD Alba, a preluat conducerea Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Alba în august 2012.

Gheorghe Iordache, fostul șef al Min Bucovina SA din Vatra Dornei, a preluat conducerea Cupru Min SA Abrud în luna mai 2013, până în ianuarie 2014.

Sergiu Mihuț este un abonat al contractelor cu statul. A intrat în atenția opiniei publice după ce firma acestuia a făcut o evaluare de mediu în urma căruia, în pădurea Făget de lângă Cluj Napoca, urma să se construiască un cartier de blocuri, lucrarea fiind contestată deoarece includea și o arie protejată din proiectul Natura 2000.  În august 2013 Consiliul Județean Mehedinți, condus de șeful rețelei de corupție din zona respectivă, baronul PSD Adrian Duicu  a cumpărat de 108.000 de euro servicii de consultanță de la compania Unitatea de Suport pentru Integrare SRL- firma lui Mihuț. Contractul a fost estimat inițial la peste 175 de mii de euro si a fost acordat în urma unei licitații publice la care au participat trei companii. Compania a mai câștigat licitații publice. Numele ei apare si în documentația depusă de Gabriel Resources pentru exploatarea de la Roșia Montană.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Raul89

    vineri, 06.03.2015 at 10:21

    Foarte bine !

  2. cristi

    vineri, 06.03.2015 at 10:41

    O confirmare foarte clară a CORUPȚIEI din APM Alba!
    Deși acest dosar nu are legătură cu Sebeșul, totuși ne întrebăm cu toții (retoric binențeles):
    CUM SĂ MAI AI ÎNCREDERE în instituțiile statului care trebuie să te protejeze??
    CUM să nu ai SUSPICIUNI în privința legalității AVIZELOR date unor corporații care prin activitatea lor poluează și simțim că ne afectează?

  3. marius

    vineri, 06.03.2015 at 14:11

    Fratele meu, inainte sa dai cu piatra citeste legile si casca ochii! In problema care te doare pe tine, recte Kronospan, problema zace in legislatia de cacao si decizia Consiliului Local. Ca sa te lamuresc, afla dragul meu, ca singura modalitate legala de a opri o investitie este ca membrii Consiliului Local Sebes, pe care i-ati votat cu veselie, sa nu fi fost de acord cu eliberarea Certificatului de urbanism. Odata emis acest act, conform legislatiei, nimeni nu mai poate opri aceasta investitie, daca cei care o promoveaza stiu ce au de facut. APM Alba nu poate contesta studiile de impact pentru ca nu are competenta legala in acest sens. Si cum cine plateste are prima optiune, iti dai seama singur care sunt concluziile acestor studii. Autorizatia de mediu ce trebuie emisa de APM este obligatorie pentru institutie, altfel aceasta ar fi dat in judecata de beneficiar, care ar castiga rapid si usor procesul. Asta este procedura legala. Eventual puteti contesta decizia ARPM Sibiu de emitere a Avizului pentru investitie, dar tot degeaba. Cat despre coruptia din APM, iti spun sigur, pentru ca am lucrat si eu acolo vre-o doi ani, ca nu este cazul sa dai cu piatra. Operatiunea Bani pentru partid nu implica personalul de acolo. Doar sti tu cine…

    • aida

      vineri, 06.03.2015 at 21:35

      Deheleanca merita sa fie cercetata! Este o ****** care primeste cadouri si de la angajati !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement