Connect with us
Advertisement

Actualitate

Senatorii propun completări la Legea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă

casa pensii

Publicat

casa de pensii coadaAngajaţii care au lucrat și în grupele de muncă I şi II, dar nu au aceste perioade trecute în contracte, ar putea ieși la pensie cu reducerea vârstei de pensionare. Reglementările sunt prevăzute într-o propunere legislativă pentru completarea Legii pensiilor, inițiată de un grup de senatori.

Conform modificărilor, angajatorii ar trebui obligaţi să nominalizeze în cărţile de muncă ale angajaţilor grupele respective, aşa cum se proceda anterior anului 2001.

„Întrucât angajatorii nu au respectat întocmai dispozițiile Ordinului nr. 50/1990, între salariații care au desfășurat activități încadrate în grupele de muncă nominalizați de angajatori și cei care nu au fost nominalizați dar au desfășurat aceleași activități în aceleași locuri de muncă, în condiții grele, vătămătoare, unde gradul de expunere la factorii de risc pe toată durata timpului normal de muncă conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, s-au creat discriminări și implicit prejudicii, de cele mai multe ori situațiile fiind îndreptate pe cale judecătorească”, spun senatorii în expunerea de motive.

Inițiatorii propun introducerea unui nou articol în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care va avea la aliniatul (1) următorul conținut: „Persoanele care nu au fost nominalizate de fostele unităţi angajatoare în vederea desfăşurării unor activităţi încadrate în grupa I şi/sau II de muncă în conformtitate cu legislaţia anterioară datei de 1 aprilie 2001, dar au desfăşurat aceste activităţi în locurile de muncă încadrate în grupa I şi/sau II de muncă, au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, conform art. 55 alin (1) lit. a) si b), după caz”.

În ceea ce privește dovedirea perioadelor de activitate desfăşurate în locurile de muncă şi activităţile ce se încadrează în grupele I şi II de muncă în vederea pensionării, aceasta se va face cu carnetul de muncă, întocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă.

Angajaţii care au perioade de vechime cu grupa I sau II de muncă, dar care nu sunt înregistrate în carnetul de muncă, sau sunt înregistrate incomplet sau incorect, vor putea dovedi vechimea respectivă cu adeverinţe eliberate de către angajatori sau de către deţinătorii legli de arhive.

„Adeverințele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele și-au desfășurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I și / sau II de muncă se întocmesc numai pe baza documentelor verificabile, aflate în evidențele angajatorilor sau ale deținătorilor de arhive”, mai prevede propunerea legislativă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement