Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Sergiu Pașca și soția sa, Anca – descoperire de importanță mondială într-un proiect comun de cercetare, legat de copii

Publicat


s

Un grup de cercetători condus de savantul din Aiud, Sergiu Pașca, și soția sa, Anca, a făcut o descoperire extrem de importantă pentru medicina modernă. Cei doi au identificat un compus care poate preveni deteriorarea celulelor creierului din cauza expunerii scăzute la oxigen în dezvoltarea timpurie.

Anca și Sergiu au condus cercetările și au reușit să identifice un set specific de celule ale creierului care sunt sunt în mod special sensibile la daunele provocate de expunerea scazută la oxigen în dezvoltarea timpurie a copiilor, focusul fiind asupra bebelușilor născuți prematur.

Descoperirea a fost posibilă deoarece Sergiu și Anca Pașca – care conduc fiecare câte un laborator la Stanford – și colegii lor, și-au dat seama în prealabil cum să creeze culturi de celule tridimensionale care să imite aspectele structurale și funcționale ale părților creierului uman. Ei numesc aceste celule sferoizi creier sau organoizi.

”Nivelurile scăzute de oxigen sunt o cauză bine cunoscută a leziunilor cerebrale la copiii născuți prematur. Dar mecanismul prin care oxigenul scăzut dăunează creierului uman în curs de dezvoltare a fost neclar.

Acum, cercetatorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford au identificat un set specific de celule ale creierului, care sunt în mod special sensibile la daune provocate de expunerea scazută la oxigen în dezvoltarea timpurie.

Vezi și: Savantul din Aiud, Sergiu Pașca, primește 2,5 milioane de dolari de la fundația lui Zuckerberg, fondatorul Facebook

Acest prejudiciu este congruent cu anomalii ale creierului, în special în ceea ce privește reducerea materiei cenușii, observată la copiii care se nasc foarte prematur. Cercetatorii au identificat, de asemenea, un compus care poate fi capabil de a preveni problema” se arată într-un comunicat dat publicității de Universitatea Stanford.

Constatările au fost publicate on-line în data de 6 mai, în prestigioasa revistă Nature Medicine.

„În ultimii 20 de ani, am făcut multe progrese în a menține în viață copiii prematuri și extrem de prematuri, dar 70% până la 80% dintre ei au rezultate slabe neurodezvoltatorii”, a spus autorul principal al studiului, Anca Pașca, profesor asistent de pediatrie la Școala de Medicină și neonatolog la Spitalul de Copii Lucile Packard Stanford.

Pașca și colegii ei au descoperit că multe celule din creierul în curs de dezvoltare nu sunt afectate de expunerea la oxigen scăzut. Cu toate acestea, celulele progenitoare intermediare din zona subventriculară, o regiune responsabilă de creșterea cortexului uman, sunt grav afectate. Acestea sunt celule care în cele din urmă dau naștere celulelor creierului mature, inclusiv neuronilor.

sergiu

„Dezvoltarea creierului uman, în special în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, este inaccesibil studiului direct”, a spus autorul principal, Sergiu Pașca, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale.

Descoperirea a fost posibilă deoarece Sergiu și Anca Pașca – care sunt căsătoriți unul cu celălalt și fiecare conduc un laborator la Stanford – și colegii lor, și-au dat seama în prealabil cum să creeze culturi de celule tridimensionale care să imite aspectele structurale și funcționale ale părților creierului uman. Ei numesc aceste sferoizi creier sau organoizi.

Sergiu și Anca Pașca au publicat anterior studii  în acest sens. În noul studiu, echipa a crescut sferoizii cerebrali până când au inclus populații de celule și gene-markeri de expresie similare tesutului creierului umane la mijlocul gestatiei.

Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Seul și de la Universitatea California-San Francisco au contribuit, de asemenea, la cercetare.

Cercetarea a fost susținută de Institutul Național de Sănătate (granturi MH107800, K12-HD000850 și R01MH108659), MQ Fellow Award, New York Stem Cell Foundation, Wu Tsai Neurosciences Institute, Stanford Bio-X, Kwan Research Fund, California Institutul de Medicina Regenerabila, Institutul Ulster Weill pentru Neuroscience, Asociația Sindicatelor Pediatrice a Facultății Medicale și Stanford Maternal & Child Health Research Institute.

Departamentele departamentului de Pediatrie și de Psihiatrie și Științe Comportamentale din Stanford au susținut, de asemenea, lucrarea.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Cercetătorul român, profesor şi investigator principal la Stanford, unde conduce propriul laborator „Pasca Lab“.

 

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

BACALAUREAT 2019, sesiunea a doua. LUNI, proba la alegere în funcție de profil și specializare. MODELE de SUBIECTE

Publicat

examen

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 continuă luni, 26 august, cu proba scrisă la alegere în funcție de profil și specializare. La această ultimă probă scrisă sunt așteptați să participe 397 de candidați din județul Alba. Primele rezultate vor fi cunoscute marți, 3 septembrie. La această probă, absolvenții de liceu au avut de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alba24 și Bianca Iuga, în căutarea modelelor. Povestea Corinei Nechita din Alba Iulia: multinaționale, călătorii și familie

Publicat

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi. Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA în săptămâna 26 august – 1 septembrie. Scăpăm de caniculă, dar vin furtuni. Temperaturi în scădere

Publicat

soare furtuna fulger

În continuare vremea va fi caldă, însă temperaturile mai scad cu câteva grade Celsius. În prima parte a săptămânii, meteorologii anunță câteva ploi și furtuni, însă tot va fi cald, cu maxime ce vor trece ușor de 30 de grade Celsius. Apoi, spre sfârșitul săptămânii temperaturile mai scad puțin, treptat, așa încât prima zi a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO-Se întâmplă în România: Peste 40 de persoane transportate ca sardelele-n conservă, într-o dubiță

Publicat

duba3

Peste 40 de oameni au fost descoperiți într-o dubiță, în urma unui control de rutină făcut de polițiștii de la Ciculație, în localitatea Sfântu Gheorghe, județul Covasna.  După ce șoferul a parcat mașina ”trasă pe dreapta” de oamenii legii, ușile de la automobil s-au deschis și a durat aproape un minut și jumătate până când […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate