Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Sergiu Pașca și soția sa, Anca – descoperire de importanță mondială într-un proiect comun de cercetare, legat de copii

Publicat

s

Un grup de cercetători condus de savantul din Aiud, Sergiu Pașca, și soția sa, Anca, a făcut o descoperire extrem de importantă pentru medicina modernă. Cei doi au identificat un compus care poate preveni deteriorarea celulelor creierului din cauza expunerii scăzute la oxigen în dezvoltarea timpurie.

Anca și Sergiu au condus cercetările și au reușit să identifice un set specific de celule ale creierului care sunt sunt în mod special sensibile la daunele provocate de expunerea scazută la oxigen în dezvoltarea timpurie a copiilor, focusul fiind asupra bebelușilor născuți prematur.

Descoperirea a fost posibilă deoarece Sergiu și Anca Pașca – care conduc fiecare câte un laborator la Stanford – și colegii lor, și-au dat seama în prealabil cum să creeze culturi de celule tridimensionale care să imite aspectele structurale și funcționale ale părților creierului uman. Ei numesc aceste celule sferoizi creier sau organoizi.

”Nivelurile scăzute de oxigen sunt o cauză bine cunoscută a leziunilor cerebrale la copiii născuți prematur. Dar mecanismul prin care oxigenul scăzut dăunează creierului uman în curs de dezvoltare a fost neclar.

Acum, cercetatorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford au identificat un set specific de celule ale creierului, care sunt în mod special sensibile la daune provocate de expunerea scazută la oxigen în dezvoltarea timpurie.

Vezi și: Savantul din Aiud, Sergiu Pașca, primește 2,5 milioane de dolari de la fundația lui Zuckerberg, fondatorul Facebook

Acest prejudiciu este congruent cu anomalii ale creierului, în special în ceea ce privește reducerea materiei cenușii, observată la copiii care se nasc foarte prematur. Cercetatorii au identificat, de asemenea, un compus care poate fi capabil de a preveni problema” se arată într-un comunicat dat publicității de Universitatea Stanford.

Constatările au fost publicate on-line în data de 6 mai, în prestigioasa revistă Nature Medicine.

„În ultimii 20 de ani, am făcut multe progrese în a menține în viață copiii prematuri și extrem de prematuri, dar 70% până la 80% dintre ei au rezultate slabe neurodezvoltatorii”, a spus autorul principal al studiului, Anca Pașca, profesor asistent de pediatrie la Școala de Medicină și neonatolog la Spitalul de Copii Lucile Packard Stanford.

Pașca și colegii ei au descoperit că multe celule din creierul în curs de dezvoltare nu sunt afectate de expunerea la oxigen scăzut. Cu toate acestea, celulele progenitoare intermediare din zona subventriculară, o regiune responsabilă de creșterea cortexului uman, sunt grav afectate. Acestea sunt celule care în cele din urmă dau naștere celulelor creierului mature, inclusiv neuronilor.

sergiu

„Dezvoltarea creierului uman, în special în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, este inaccesibil studiului direct”, a spus autorul principal, Sergiu Pașca, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale.

Descoperirea a fost posibilă deoarece Sergiu și Anca Pașca – care sunt căsătoriți unul cu celălalt și fiecare conduc un laborator la Stanford – și colegii lor, și-au dat seama în prealabil cum să creeze culturi de celule tridimensionale care să imite aspectele structurale și funcționale ale părților creierului uman. Ei numesc aceste sferoizi creier sau organoizi.

Sergiu și Anca Pașca au publicat anterior studii  în acest sens. În noul studiu, echipa a crescut sferoizii cerebrali până când au inclus populații de celule și gene-markeri de expresie similare tesutului creierului umane la mijlocul gestatiei.

Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Seul și de la Universitatea California-San Francisco au contribuit, de asemenea, la cercetare.

Cercetarea a fost susținută de Institutul Național de Sănătate (granturi MH107800, K12-HD000850 și R01MH108659), MQ Fellow Award, New York Stem Cell Foundation, Wu Tsai Neurosciences Institute, Stanford Bio-X, Kwan Research Fund, California Institutul de Medicina Regenerabila, Institutul Ulster Weill pentru Neuroscience, Asociația Sindicatelor Pediatrice a Facultății Medicale și Stanford Maternal & Child Health Research Institute.

Departamentele departamentului de Pediatrie și de Psihiatrie și Științe Comportamentale din Stanford au susținut, de asemenea, lucrarea.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Cercetătorul român, profesor şi investigator principal la Stanford, unde conduce propriul laborator „Pasca Lab“.

 

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO ADR Centru: Întâlniri de lucru pentru informarea celor ce vor să acceseze 200.000 de euro fonduri nerambursabile

Publicat

Microîntreprinderile din Regiunea Centru vor absorbi fonduri europene pentru afaceri mai prospere. În douăzeci de ani, firmele mici din Regiunea Centru au creat și menținut mai mult de 40.000 locuri de muncă, bazându-se pe sprijinul oferit de Uniunea Europeană. Peste 200 de reprezentanți ai microîntreprinderilor și firmelor de consultanță din Regiunea Centru au participat la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Primarul din Ciugud dezminte trecerea la PNL: „După execuția politică și excluderea din PSD, am rămas INDEPENDENT”

Publicat

Gheorghe Damian

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, dezminte informaţiile transmise joi seara, într-o emisiune TV, de Rareș Bogdan, potrivit cărora acesta s-ar fi înscris în PNL. Damian susține că, după „execuția politică” și excluderea din PSD, a rămas independent. „Dragi prieteni, După mai bine de 2 ani de când am fost „executat politic” și exclus din PSD […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Daniel Zdrânc: PSD a realizat cele mai mari reduceri de taxe în România în ultimii 30 de ani

Publicat

După ce guvernarea PNL a majorat TVA de la 19% la 24%, a crescut taxele firmelor, a impozitat pensiile, guvernarea PSD s-a remarcat întotdeauna prin reducerea taxelor și stimularea economiei, a transmis vicepreședintele PSD Alba, Daniel Zdrânc. „Astfel, PSD a readus TVA la 19%, iar anul trecut a redus TVA la doar 5% în domeniul […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

APIA Alba: Până în 31 mai, fermierii pot depune modificări la Cererile Unice de Plată, fără penalităţi

Publicat

apia alba iulia

În perioada 16 – 31 mai inclusiv, la sediile Centrelor județene/locale APIA, fermierii pot depune modificări la Cererile Unice de Plată depuse în cadrul Campaniei 2019, fără penalităţi, transmite APIA Alba. În conformitate cu art. 1 din Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 69/2019, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are obligația […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate