Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Serviciile medicale private, morăritul și bricolajul sunt domeniile care ar putea genera cele mai multe insolvențe în 2013

Publicat

Clinicile private, firmele de morărit și retailerii de bricolaj sunt afacerile cele mai expuse la insolvență în anul 2013. Aceasta este concluzia trasă dintr-o analiză a aspectelor financiare ale fiecărui domeniu de activitate, a celor legate de consumator și consum, dar și a tendințelor economiei, efectuată recent de Casa de Insolvență Transilvania.

Clinicile medicale private ar putea întâmpina dificultăți tot mai mari din cauza modului în care s-a finanţat investiţia şi a motivelor care au dus la imposibilitatea de a respecta planul iniţial de afaceri. Toate acestea au dus la un grad de îndatorare acum neconfortabil pentru clinicile medicale private. Acestea s-au bucurat, într-o perioadă în care cele mai multe sectoare nu aveau acces la finanţare (2008-2010), de un interes crescut, atât din partea investitorilor cât şi din partea finanţatorilor.

Mai mult, colaborările cu medicii au fost încheiate în sistem part-time, mizându-se pe o migrare a pacienţilor dinspre spitalele de stat către clinicile privat. Tendinţa a fost însă inversă, iar motivul principal a fost capacitatea redusă de plată a pacienţilor. În plus, modul de decontare dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi spitale private este decalat în timp şi necolerat cu performanţele acestora şi nici cu costurile efective.

În domeniul morărit şi panificaţie, dificultăţile cele mai mari vin din evaziunea fiscală. Potrivit unor estimări din 2010 ale patronatelor din industria de morărit şi panificaţie, cantitatea de pâine neînregistrată anual în România se ridică la 1,56 milioane de tone, respectiv 72% din producţia totală de pâine, cifrată la 2,16 milioane de tone.

În acelaşi timp, datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată un consum lunar de pâine de numai 45.000-50.000 tone faţă de 180.000 tone cât sunt estimările patronatelor din domeniu, conform producţiei.

Cât despre sectorul de brocolaj, reprezentanţii Casei de Insolvență Transilvania spun că deşi a supravieţuit crizei mult mai bine decât sectoarele conexe, respectiv constucţiile şi imobiliarele, acesta nu va fi ocolit de dificultăţi.

În prezent pentru cumpărători, principalul criteriu de selecţie între un magazin şi altul a devenit doar preţul, fapt care, coroborat cu celelalte motive fac din 2013 cel mai dificil an din ultima perioadă pentru segmentul magazinelor de bricolaj.

Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă de la declanşarea crizei, în 2008, a ajuns la aproape 90.000, dintre care 16.404 firme au intrat în incapacitate de plată în 2012. Cele mai multe firme în insolvenţă în acest an au fost din domeniul comerţului, transporturilor, imobiliarelor şi producţiei.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax