Eveniment
SFÂNTUL IOAN: Cui îi poți spune ”La mulți ani” în 7 ianuarie. Numele care sunt sărbătorite la început de an
Una din figurile centrale ale creștinismului, predicător malurile râului Iordan, vestitorul și botezătorul lui Iisus, Sfântul Ioan este celebrat în fiecare an în 7 ianuarie. Aproape 2.000.000 de români își aniversează onomastica în această zi.
Ioan este un nume iudaic: “Iohanan” prescurtare din “Iehohanan” şi înseamnă “Dumnezeu s-a milostivit”. Foarte mulţi români poartă numele de Ion, Ioan sau Ioana, fie ca atare, fie în diferite variante: Ionel, Nelu, Ionică, Nica, Ionuţ, Onuţ, Ionela, Nela, Ionică sau Oana, alcătuind cea mai bogată familie onomastică din România.
Citește și SFÂNTUL IOAN 2022: MESAJE şi FELICITĂRI de SFÂNTUL IOAN Botezătorul. Felicitări pentru Ion, Ioana, Nelu, Oana
Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
Misiunea lui Ioan a fost să pregătească şi să anunţe vestea venirii lui Mesia. Astfel, el îndemna oamenii să îşi recunoască păcatele şi să se căiască, după care le dăruia botezul.
Acest botez presupunea nu atât iertarea păcatelor, cât mai degrabă pregătirea sufletului pentru primirea iertării. Ioan şi-a împlinit misiunea botezându-l pe însuşi Iisus în apele Iordanului. Este momentul în care rolul lui Ioan scade treptat, iar cel al lui Iisus creşte.
Regele Iudeii din acea vreme, Irod, a tăiat capul lui Ioan Botezătorul, după ce Salomeea i-a solicitat aceasta regelui ca răsplată pentru dansul ei. Dorinţa criminală i-a aparţinut, de fapt, mamei ei, Irodiada, care îl ura pe Ioan pentru mustrările pe care i le aducea regelui pentru traiul nelegiuit pe care îl avea cu ea, care era totodată soţia fratelui lui Irod.
După venirea Mântuitorului şi după moartea lui ca martir, Ioan Botezătorul continuă să fie pentru creştini o imagine a modestiei, a înfrânării, a pocăinţei şi a curăţeniei prin asceză şi rugăciune.
Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.
Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
Biserica a închinat lui Ioan şase sarbatori: zămislirea lui (23 septembrie), naşterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului lui (24 februarie) şi a treia aflare a capului său (25 mai).
Citește și VIDEO: Minunea apei din Israel. De Bobotează, râul Iordan îşi schimbă cursul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News