Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, sărbătoriți de Biserica ortodoxă în 18 ianuarie. Ce sunt circovii de iarnă. Tradiții

Publicat

În 18 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril. Potrivit tradiției populare, este ultima zi în care sunt sărbătoriți Circovii de iarnă.

Sfântul Atanasie era din Alexandria, Egipt. A trăit în timpul succedării la conducerea Imperiului Roman a mai multor împăraţi

  • de la Constantin cel Mare (306-337) până la Valens (364-378).

A primit o educaţie solidă. A fost făcut cleric de patriarhul Alexandru, căruia i-a urmat la păstorirea bisericii din Alexandria.

Exilat de cinci ori

Sfântul Atanasie a fost ales ierarh, dar, din cauza permanentei lupte cu ereticii arieni printre care se aflau şi membrii ai clerului, a fost exilat de cinci ori din cetate.

În acea mare furtună şi tulburare stârnită de erezia ariană

  • erezie antitrinitară care susţinea că Fiul nu are o natură identică cu Tatăl și că
  • între cele două persoane ale Sfintei Treimi ar fi existat diferenţa dintre „născut” şi „creat”, de unde rezulta inferioritatea Fiului

patriarhi în centrele bisericeşti care mărturiseau dreapta credinţă erau: Maxim al Ierusalimului (333-350), Alexandru al Constantinopolului (327-337) şi Atanasie al Alexandriei (328-373).

Acesta din urmă, deşi în exil, nu lăsa cârma bisericii, cu cuvântul şi cu scrisul îndreptând dreapta credinţă.

Sfântul Atanasie a trecut la ceruri după 46 de ani de episcopat şi după osteneli lungi şi multe nevoinţe pentru credinţă.

Poveste pe malul mării

Despre Sfântul Atanasie se spune că, atunci când era mic şi se juca pe malul mării, făcea ceea ce văzuse în biserică.

Copiii, alegându-l episcop, aduceau la el pe alţi copii elini, care erau încă nebotezaţi. Atunci el îi boteza cu apă din mare, spunând cuvintele de la Taina Sfântului Botez.

Despre acest fapt a aflat patriarhul Alexandriei, care i-a chemat la el pe toţi aceşti copii cu „episcopul” lor şi i-a întrebat ce făceau în jocurile lor la malul mării. Iar ei au spus cum l-au pus episcop pe Atanasie şi cum a botezat el pe copiii elini.

Patriarhul, cercetându-i cu de amănuntul s-a încredinţat că se săvârşiseră toate potrivit cu normele Bisericii. Deci, sfătuindu-se cu clerul său, patriarhul a socotit ca bun botezul copiilor şi l-a întărit prin ungerea cu sfântul mir.

Sfântul Chiril

Sfântul Chiril a fost succesorul patriarhului Teofil în scaunul patriarhal al Alexandriei.

S-a confruntat, în calitate de ierarh, cu susţinătorii ereziei nestoriene, care a fost răspândită în toată lumea creştină de patriarhul Constantinopolului, Nestorie. Acesta susţinea că Hristos este „numai om, nu-i Dumnezeu”, iar pe Născătoarea de Dumnezeu o numea nu Născătoare de Dumnezeu, ci „Născătoare de Hristos”.

În urma acestor controverse, împăratul Teodosie al II-lea a convocat la Efes cel de-al III-lea Sinod ecumenic (431), care după lungi dezbateri a sfârşit prin a-l îndepărta pe Nestorie din scaunul său şi a-l trimite în exil.

Circovii de Iarnă

Circovii de iarnă sunt celebrați vreme de trei zile, între 15 și 18 ianuarie. Se spune că ar fi răspunzători pentru stârnirea furtunilor năprasnice, a viscolului, vârtejurilor, trăsnetelor și a altor fenomene naturale distrugătoare și aducătoare de pagube.

Potrivit tradiției populare, se crede că acum, la Circovii de iarnă, ar fi miezul iernii pastorale, care începe la Sâmedru și se încheie la Sângiorz. Sub denumirea de Circovii de iarnă sunt cei patru sfinți celebrați în tradiția creștin-ortodoxă, Petru, Antonie cel Mare, Atanasie și Chiril.

Antonie cel Mare este cel care alungă vrăjile și toate relele, cei care i se roagă fiind feriți de pericole. Tot el trimite ploaia pe pământ și ține seceta departe.

Dacă nu e respectat cum se cuvine, dă amețeli, dureri de cap și de stomac. Atanasie si Chiril sunt cei care țin ciuma departe de oameni. Cine nu le respectă ziua, pe 18 ianuarie, se va îmbolnăvi de ciumă. Nu se fac treburi casnice și nici nu se lucrează.

Femeile împart găini și turte preparate în casă, unse cu unt și presărate cu zahăr, sfințite mai întâi la biserică. În unele regiuni se face și colivă, care se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă. Se crede că astfel sunt alungate duhurile rele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax