Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Show televizat cu probe în peșterile din Apuseni, ritualuri dacice și vampiri în noua strategie pentru promovarea turistică a României


Publicat

foto: clubapuseni.roAgenţia Naţională pentru Turism prezintă Strategia pentru Dezvoltare şi Marketing, cu propuneri pentru promovarea turistică a României. Printre altele, se are în vedere organizarea unui concurs, difuzat în cadrul unui show televizat, la nivel internaţional, în care participanţi de peste hotare vor experimenta călătoria cu mocăniţa, vor dormi în căpiţe de fân ori în peşteri din Apuseni sau vor face sarmale şi mămăligă.

Locaţiile din Transilvania sunt unele dintre cele mai atractive pentru turiştii străini, iar judeţul Alba se bucură de obiective turistice diverse, unele dintre ele unice, astfel încât este amintit de mai multe ori în strategia de promovare turistică realizată de ANT.

De la Cetatea Alba Carolina, la sate tradiţionale şi localităţi din mediul rural cu arhitectură bine conservată ori locaţii pline de legende, judeţul poate fi inclus în trasee regionale şi naţionale.

Concurs difuzat în show televizat internaţional. Printre probe, călătorie cu mocăniţa, ritualuri dacice şi dormit în peşteri sau căpiţe de fân din Apuseni

Una dintre ideile promovate în strategie este organizarea unui concurs difuzat în cadrul unui show televizat (pe modelul show-ului de televiziune “Supravieţuitorul”, de exemplu).

Un număr de 20 de participanţi, selectaţi la nivel internaţional, vor trece prin mai multe probe, vor trebui să resolve mistere / quizuri şi să trăiască experienţe specifice în diferite zone al ţării, în intervale de timp predefinite. Concursul va dura 30 de zile şi se va baza pe stimularea celor cinci simţuri – văz, auz, miros, gust, pipăit plus al 6-lea simţ, specific României, se precizează în strategie.

„În rezolvarea acestor quizuri, aceştia se vor deplasa cu maşini de teren puse la dispoziţie de organizatori, dar vor folosi şi alte mijloace de transport, care să sublinieze de fapt, autenticitatea şi farmecul României: mocăniţa, cal fără şa, şareta, căruţa cu cai, vor face autostopul, vor mâna un car cu boi, vor lua telecabina, etc. Autoturismele vor avea echipamente wi-fi, astfel încât concurenţii să poată comunica în permanenţă online, intrând în live-uri, folosind hashtag-uri, specifice fiecărei etape (dezlegarea unui mister, ajungerea la o destinaţie etc).

Fiecare cheie va fi un symbol al României: masca dacică, nodul dacic, mărţişor, usturoi, crucifix şi orice alt simbol căruia printr-o poveste i se poate creşte notorietatea.

La probe vor fi introduse indicii legate de moroi, vârcolaci, pricolici, iele şi alte elemente specifice tradiţiilor româneşti”, este descrierea concursului.

Exemple de probe:

Participanţii vor avea de trecut probe pentru a trăi experienţe specifice în ţara noastră.

– vor dormi în castele/ conace a căror legendă implică existenţa unor fantome şi vor trebui să depăşească nişte obstacole legate de apariţia acestora

– vor fi duşi în zone misterioase, cu o energie deosebită: Sfinxul, Peştera Polovragi, Pădurea Hoia-Baciu, Sarmizegetusa Regia, pentru a căuta comori dacice sau pentru a participa la ritualuri străvechi din România (ritualuri dacice, ritualul lui Zamolxe, similar cu Sânzienele), urmărind îndeplinirea anumitor paşi

vor dormi în căpiţe de fân în Apuseni, în peşteri faimoase (Peştera Urşilor, Peştera Muierii), în casele localnicilor (se vor alege sate cu notorietate şi poveşti inedite, cum ar fi Palilula, faimos pentru pe cale de dispariţie şi a filmului cu acelaşi nume, regizat de Silviu Purcărete, 2 Mai, satul în care răsare marea, Charlottenburg, singurul sat rotund din România, Drăguş, satul Zmeilor etc.)

– vor trebui, de exemplu, să împăturească câte 200 de sarmale şi să facă mămăligă într-un timp predefinit

– vor trebui să realizeze, sub îndrumarea meşterilor olari, câte o piesă ceramică care va trebui să se potrivească într-un fel de puzzle aplicabil tuturor concurenţilor, potrivit indiciului din etapa respectivă.

Premiul pentru o etapă intermediară poate fi acordarea unui tichet „100% Romanian Pampering” concurentului aflat în fruntea clasamentului, beneficiind de un tratament SPA la o staţiune balneară din România, mai precizează iniţiatorii strategiei.

Acest concurs este inclus la categoria promovare prin comunicare offline, ce include şi promovarea prin campanii de plasare în seriale TV new age, populare, produse în principal în SUA sau Bollywood – să fie folosite locaţii din România pentru filmarea unor părţi din producţiile TV, locaţii ce vor fi incluse ulterior în trasee turistice, pe baza acestor filme populare.

Alte propuneri din strategia naţională de promovare turistică şi locaţii din Alba

Viziunea de marketing promovată este “proiectarea imaginii României ca o destinaţie turistică de calitate, unică, inovativă şi verde, prin continuarea exerciţiului de poziţionare realizat în anii anteriori şi adaptarea permanentă a acestuia prin politici şi instrumente moderne”.

Astfel, se au în vedere, printre altele, digitalizarea oraşelor, atragerea lanţurilor hoteliere naţionale şi internaţionale, promovarea turismului pentru tineret, pachete city break, circuite turistice cu împrejurimile marilor oraşe, dezvoltarea centrelor istorice, oraşele inteligente, cicloturism, yachting, dezvoltarea turismului stomatologic, medical, estetic, revigorarea sectorului de tratament şi terapii anti-ageing, sprijinirea inovaţiei, tratamentelor şi produselor wellness, turism gastronomic şi oenologic, dezvoltarea rutelor culturale, a potenţialului speologic (amenajarea de noi peşteri) şi salinelor, ecoturism şi turism de aventură, specializare tematică a pensiunilor turistice şi agroturistice, promovare în mediul online şi pe social media, valorificarea creaţiei artizanale, agroturism.

Judeţul Alba poate fi implicat în focusarea mesajelor de comunicare şi promovare în anul 2018 pe tema “100 de ani de la Marea Unire”, continuarea asocierii cu obiective turistice – Cetatea Alba Carolina, Mocăniţa, promovarea unor evenimente cu specific local – Ziua Iei sau circuit mountain bike pe Transalpina.

La categoria “Drumuri verzi – trasee turistice în zone etnofolclorice tradiţionale”, este amintită în strategie explorarea obiectivelor de patrimoniu – mănăstiri, situri arheologice, biserici fortificate.

Ca exemplu, Ţara Moţilor, cu satele tradiţionale din Valea Arieşului, inclusiv biserici din lemn şi Parcul natural Apuseni (fenomene carstice unice în România, Gheţarul Focul Viu, peştera Scărişoara etc).

La categoria “Valorificarea şi conservarea arhitecturii tradiţionale”, iniţiatorii strategiei dau ca studiu de caz satul Rimetea din judeţul Alba – prima şi singura localitate rurală din România distinsă cu premiul “Europa Nostra”, în 1999, de Comisia Europeană, pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.

Are 300 clădiri laice tradiţionale, cea mai veche moară de apă funcţională din regiune, urmele minelor de fier, morminte de familie săpate în stâncă, unice în România, biserica unitariană, secolele XVII-XVIII. Din octombrie 2000, este zonă arhitecturală urbană protejată, de către Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice. A fost inclusă de Ministerul Culturii pe lista propunerilor pe care le are România pentru patrimoniul mondial UNESCO (data de înscriere 1 februarie 2012).

Materiale de promovare neconvenţionale: mascota de ţară şi paşaport de România

Şi alte idei sunt promovate în strategie, menite să asigure atractivitatea locaţiilor din România.

Se propune organizarea unui concurs online prin care publicul român să poată alege trei produse româneşti care să devină simboluri la nivel naţional.

De asemenea, se are în vedere dezvoltarea brandului “ambasadorii turismului românesc2 – personalităţi recunoscute internaţional, care să povestească experienţe proprii.

Mascota de ţară: precum Waldo – New York sau Yuruchara – Japonia. Va fi la început un personaj desenat virtual, cu nume şi înfăţişare relevante pentru specificul românesc, care va face interacţiunea online mai prietenoasă cu turiştii. Alegerea mascotei de ţară se va face prin concurs de idei în mediul online.

„Paşaport de România”: suvenir cu forma similară unui paşaport; filele acestuia vor avea desenate pe fundal principalele obiective turistice din România. „În momentul în care turistul vizitează unul dintre aceste obiective, i se va ştampila paşaportul cu o ştampilă unică, inscripţionată cu designul respectivului obiectiv şi loc pentru a trece data vizitei”, se precizează în strategie.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Operațiune a polițiștilor și jandarmilor din Alba Iulia, în cartierul Cetate. Patru bărbați au fost reținuți și duși la audieri

Publicat

Patru bărbați au fost reținuți miercuri seară în Alba Iulia, după o operațiune de amploare a polițiștilor. 

Se pare că este vorba despre persoane bănuite într-un dosar de furt înregistrat în oraș, pentru care exista un cerc de suspecți.

Aceștia au fost ridicați de oamenii legii în zona blocurilor M din cartierul Cetate, dintr-un apartament în care existau informații că s-ar afla chiar în acel moment.

Surse din Poliție au declarat că autoritățile aveau informații că suspecții erau periculoși și ar fi putut deveni recalcitranți, motiv pentru care s-a decis ca operațiunea să includă un număr mare de polițiști și jandarmi.

Reprezentanții IPJ nu au precizat deocamdată oficial detalii concrete legate de acuzațiile care li se aduc bărbaților reținuți.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Elevilor solicită Guvernului să clarifice situaţia suspendarii cursurilor. LISTA unităților școlare- secții de votare

Publicat

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului „să clarifice” situaţia privind suspendarea cursurilor fizice având în vedere organizarea în şcoli de secţii de votare pentru alegerile locale, acuzând că această decizie a venit „mult prea târziu”.

„Astăzi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis suspendarea cursurilor în format fizic pentru zilele de 25, 28 şi 29 septembrie 2020, pentru şcolile în care vor fi secţii de vot, în ciuda faptului că mai multe comitete judeţene pentru situaţii de urgenţă au luat decizia suspendării cursurilor şi pentru data de joi, 24 septembrie.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a emis, de asemenea, un ordin care conţine aceleaşi prevederi precum hotărârea CNSU. Consiliul Naţional al Elevilor condamnă ferm lipsa de responsabilitate şi nepăsarea cu care guvernanţii tratează actorii din teritoriu – elevi, părinţi şi profesori, întrucât decizia de suspendare a cursurilor fizice a venit mult prea târziu, iar autorităţile locale au fost nevoite să ia decizii în baza unor declaraţii şi nu a unor decizii ferme venite de la nivel central.

Solicităm Guvernului României să clarifice situaţia privind suspendarea cursurilor şi să urgenteze procedura de achiziţie publică pentru dispozitive conectate la internet, întrucât orice perioadă în care orele de curs se desfăşoară în format online înseamnă cunoştinţe pierdute pentru elevii care nu au acces la internet”, afirmă CNE într-un comunicat remis AGERPRES.

Potrivit CNE, în continuare, achiziţia primului lot de tablete este „blocată”, iar cele 82.000 de dispozitive „promise de minister nu au ajuns la elevi”, în condiţiile în care ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, „a declarat că orice suspendare a cursurilor fizice va fi, pe viitor, înlocuită cu educaţia online”.

Cum vezi dacă o școală este ”secție de votare” la Alegerile locale din 27 septembrie

Trei din patru secții de votare de la alegerile locale 2020 sunt organizate în școli, licee sau grădinițe, potrivit unei analize făcută de Edupedu.ro cu datele de la Autoritatea Electorală Permanentă. În aceste unități se supendă cursurile față în față vineri, 25 septembrie și luni și marți, 28-29 septembrie 2020. Autoritățile nu au pus la dispoziție nicio listă cu școlile în care nu sunt secții de votare și în care eleviivor continu cursurile față în față scrie edupedu.ro

Din totalul celor 18.794 de secții de votare organizate de autorități pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, înscrise în Registrul secțiilor de votare al AEP, 14.295 sunt în unități de învățământ, asta înseamnă 76,06%.

Pe tip de unitate de învățământ situația secțiilor de votare este următoarea

  • școli gimnaziale/primare 10.256
  • grădinițe 1.785
  • licee 1.394
  • colegii 845
  • seminarii 10

Pentru că nu există o listă cu școlile în care cursurile continuă, părinții, profesorii și elevii pot descărca lista secțiilor de votare de mai jos și pot căuta școala la care sunt copiii/în care sunt angajați folosind tastele ctrl+F (find/gasește). Dacă unitatea de învățământ nu este pe listă, înseamnă că elevii merg la cursuri. Dacă este pe listă, cursurile se fac online scrie edupedu.ro

Lista secțiilor de votare 2020 din județul Alba de la Autoritatea Electorală Permanentă AICI

AGERPRES, edupedu.ro, AEP

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cele mai hrănitoare alimente din lume. Ghidul necesităților de hrănire sănătoasă- BBC Food

Publicat

Mulți dintre noi suntem mai atenți la dietele noastre și la modul în care alimentele pe care le consumăm ne pot susține sănătatea, în această perioadă în care petrecem mai mult timp acasă.

Jurnaliștii de la BBC Good Food au căutat soluții practice pentru ingrediente alternative, rețete nutritive și toate aspectele legate de gătit și mâncare.

Imaginați-vă mâncarea ideală. Una care conține toți nutrienții necesari pentru a satisface, fără să depășească, cerințele noastre zilnice de nutrienți. Dacă ar exista un astfel de aliment, consumul acestuia ar oferi echilibrul nutrițional optim pentru corpul nostru.

O astfel de mâncare însă nu există, au constatat jurnaliștii. Dar putem face următorul lucru: să mâncăm ținând cont de un echilibru de alimente extrem de nutritive care, atunci când sunt consumate împreună, nu conțin prea mult dintr-un singur nutrient, pentru a evita depășirea cantităților zilnice recomandate.

Oamenii de știință au studiat peste 1.000 de alimente, atribuind fiecăruia un scor nutrițional. Cu cât scorul este mai mare, cu atât este mai probabil ca alimentu să satisfacă, dar nu să depășească nevoile voastre nutriționale zilnice, atunci când sunt consumate în combinație cu altele.

1. Migdale

579kcal, 0,91 USD, per 100g

Bogate în acizi grași mono-nesaturați. Promovează sănătatea cardiovasculară și poate ajuta la diabet.

SCOR NUTRIȚIONAL: 97

2. Cherimoya 

75kcal, 1,84 dolari, pe 100g

Fructul Cherimoya este cărnos și dulce, cu o pulpă albă. Bogat în zahăr și vitamine A, C, B1, B2 și potasiu.

SCOR NUTRITIONAL: 96

3. Bibanul de ocean

79kcal, 0,82 dolari, per 100g

Specia atlantică. Un pește de adâncime este uneori numit rockfish. Bogat în proteine, sărac în grăsimi saturate.

SCOR NUTRITIONAL: 89

4. Pește plat

70kcal, 1,15 USD, per 100g

Specii de talpă și flet. În general, fără mercur și o sursă bună de nutrienți esențiali vitamina B1.

SCOR NUTRITIV: 88

5. Semințe de Chia

486kcal, 1,76 USD, per 100g

Micile semințe negre care conțin cantități mari de fibre dietetice, proteine, acid α-linolenic, acid fenolic și vitamine.

SCOR NUTRITIONAL: 85

6. Semințe de dovleac

559kcal, 1,60 USD, per 100g

Una dintre cele mai bogate surse de fier și mangan pe bază de plante.

SCOR NUTRITIONAL: 84

7. Sfeclă

19kcal, 0,29 USD, per 100g

O sursă dietetică foarte rară de fitochimicale despre care se crede că au proprietăți antioxidante și de altă natură.

SCOR NUTRITIONAL: 78

8. Untură de porc

632kcal, 0,95 USD, per 100g

O sursă bună de vitamine B și minerale. Grăsimea de porc este mai nesaturată și mai sănătoasă decât grăsimea de miel sau de vită.

Jurnaliștii de BBC au investigat 100 de asemenea ingrediente și au calculat scorul pentru fiecare în parte.

Informații detaliate pot fi obținute AICI.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alertă europeană: Azotatul de amoniu din airbag-uri provocă explozii. Două mărci, somate să-și retragă mașinile de pe piață

Publicat

Comisia Europeană a emis două alerte privind pericolul grav generat de azotatul de amoniu utilizat în dispozitivul de umflare a airbagului, care poate provoca explozii.

Sistemul Safety Gate al Comisiei Europene a emis două alerte extrem de grave referitoare la riscurile de explozie la dispozitivele de airbag-uri.

”În cazul unui accident care a declanșat eliberarea unui airbag pentru conducător sau a unui airbag pasager, această modificare ar putea provoca o explozie a generatoarelor de gaz. În cazul în care un generator de gaz rupează, airbag-ul nu ar avea, așadar, nicio funcție de restricționare și piesele detașate de la generatorul de gaz ar putea ajunge în interiorul vehiculului. Acest lucru ar crește riscul de rănire a călătorilor”, se arată în alerta emisă de Germania.

Asociația pentru Protecția Consumatorilor Infocons a solicitat autorităților române să intervină pentru remedierea acestor probleme la autovehiculele Mercedes-Benz și Ford înmatriculate în țara noastră.

Mărcile vizate sunt Mercedes-Benz și Ford pentru care s-a solicitat retragerea de pe piață.

Astfel, pentru Mercedes-Benz, la modelele A-Class, C-Class, GLK, E-Class, ML, GL, R-Class, SLK, SLS AMG, fabricate între 2004 și 2016, a fost emisă o alertă din cauza generatoarelor de gaz cu azotat de amoniu fără agenți de uscare, care ar putea, în anumite condiții climatice, să conducă în timp la o schimbare chimică a combustibilului.

La autoturismele marca Ford, produse în Statele Unite, la modelele Mustang, Fusion, MKZ, Lincoln Town Car, Edge, MKX, Ranger, Ford GT, fabricate din 2005 până în 2014, s-a constatat că azotatul de amoniu utilizat în dispozitivul de umflare a airbagului poate avea o modificare substanțială în timp din cauza degradării provocate după o expunere prelungită la o umiditate absolută ridicată, la temperaturi ridicate și la cicluri de temperaturi înalte.

”În cazul în care un airbag este activat, acesta poate conduce la creșterea presiunii sau poate provoca o presiune internă excesivă iar corpul acestuia să se spargă, iar fragmentele de metal pot trece prin materialul pernei care provoacă rănirea ocupanților”, se precizează în alerta emisă de Regatul Unit.

În paralel, Asociația pentru Protecția Consumatorilor Infocons a solicitat autorităților române să intervină pentru remedierea acestor probleme la autovehiculele aparţinând marcilor menţionate mai sus înmatriculate în țara noastră.

”În țările europene, în cazul unor astfel de alerte, firmele producătoare îi notifică pe cetățenii care dețin în proprietate astfel de autoturisme, prin mail, prin sms, prin poștă, pentru a veni de îndată în service-urile reprezentanțelor pentru a putea repara sau a înlocui dispozitivele care generează riscuri sau chiar a retrage produsul cu plata despăgubirilor cuvenite cu celeritate, nu după ani de zile sau niciodată, cum se întâmplă la noi”, a precizat președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor infocons, Sorin Mierlea citat de national.ro .

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate