Connect with us
Advertisement

Actualitate

Simion Crețu: Guvernul PNL alocă fonduri externe nerambursabile pentru desfășurarea în siguranță a activităților didactice

Publicat

Prim vicepreședintele PNL Alba, Simion Crețu, a transmis un comunicat de presă legat de fondurile nerambursabile disponibile pentru derularea în siguranță a activităților didactice:

”Anul 2020 este, pentru întreaga omenire, un prag greu de depășit. Acest an a pus mari probleme nu numai economiei, ci și desfășurării activităților didactice. Iar prognoza pentru anul școlar 2020-2021, în contextul în care numărul de cazuri de coronavirus în România nu se reduce, nu este suficient de optimist.

Totuși, din acest punct de vedere, datorită măsurilor luate pe plan local și datorită faptului că în județul Alba numărul de îmbolnăviri în orice localitate este deocamdată sub valoarea de 1/1000 locuitori, în decursul ultimelor 14 zile, procesul educațional are toate premisele pentru a se desfășura în cele mai bune condiții posibil.

Autoritățile publice locale, administrația liberală de la nivel județean și local în marile orașe ale județului face tot posibilul pentru ca în județul Alba reînceperea anului școlar să găsească elevii în clase, cel puțin pe cei mici.

Nu este imposibil acest lucru și se va lucra pe baza a trei scenarii, în funcție de care se va decide la momentul potrivit felul în care se vor putea deschide școlile din fiecare localitate.

Dar, mai mult decât atât, trebuie să fim pregătiți. Pentru că această epidemie de coronavirus poate fi înfrântă prin igienă și responsabilitate, trebuie să fim pregătiți pentru orice situație și să investim în educația și în dotările pentru sănătate în școli.

În plus, în toate școlile este nevoie de cât mai multe echipamente IT, ca să nu mai vorbim de importanța lor pentru cei care nu și le pot permite.

Pentru că evoluția pandemiei este încă imprevizibilă, facem un apel la responsabilitatea tuturor concetățenilor noștri să respecte regulile de distanțare în această perioadă, astfel încât viața să se apropie cât mai repede de normalitate.

În situația cea mai gravă, când nu vom putea ține sub control ritmul îmbolnăvirilor, sunt necesare mai multe măsuri pentru ca procesul educațional să se desfășoare cât mai bine, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice și personalul auxiliar din școli.

Aceste măsuri vor putea preveni creșterea rapidă a infecției cu coronavirus, oferind și o opțiune pentru părinți, în condițiile agravării situației socio-economice.

O astfel de măsură este cea anunțată de Premierul liberal, Ludovic Orban, conform căruia, dacă o școală se va închide după 14 septembrie, din cauza noilor cazuri de COVID, atunci unul dintre părinții unui elev va beneficia de 75% din salariu pentru a rămâne acasă cu copilul.

Pregătirea noastră, a administrației liberale, pentru provocarea reprezentată de deschiderea în siguranță a școlilor în acest an pandemic poate însemna inclusiv un sistem hibrid, prin care clasele 0-IV, a VIII-a și a XII-a vor merge la școală, iar celelalte clase vor îmbina mersul la școală cu sistemul on-line, prin rotație. În plus, se va putea asigura și un cadru potrivit pentru dezinfecția în școli ori de câte ori este nevoie.

Mai importante sunt cele două Ordonanțe de Guvern, pregătite de PNL, prin care se va asigura, pe de o parte, un acces mai bun al elevilor din ciclul gimnazial la procesul de învățare în școală, dar și în mediul on-line, iar, pe de altă parte, se vor îmbunătăți condițiile igienico-sanitare din unitățile școlare.

Ordonanța de Urgență aflată în analiza Guvernului liberal începând de vineri, 4 august, prevede că pentru învățământul preuniversitar trebuie luate cele mai potrivite măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ prin modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011.

În esență, această OUG creează cadrul de acțiune în situația în care se impune limitarea sau suspendarea activităților didactice pentru realizarea cărora este necesară prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație, în unitățile de învățământ, activitățile prevăzute la art. 262 din Legea educației naționale nr. 1/2011, inclusive pentru activitățile practice pedagogice.

Concret, toate acestea pot fi realizate în sistem on-line, precum și prin alte modalități alternative de educație. În plus, prin această Ordonanță se specific faptul că, în situația în care spațiile existente în unitățile de învățământ nu sunt suficiente pentru respectarea normelor de siguranță sanitară stabilite de autoritățile de resort, Ministerul Educației și Cercetării, prin Inspectoratele Școlare, pot solicita autorităților administrației publice locale să pună la dispoziția unităților de învățământ preuniversitar alte spații adecvate pentru desfășurarea procesului de învățământ.

În directă legătură cu această OUG este în dezbatere publică și Ordonanța care detaliază posibilitățile de finanțare a achizițiilor pentru materiale igienico-sanitare, dar și pentru echipamente IT, din fonduri europene.

Condițiile de igienă vor fi îmbunătățite prin achiziționarea de echipamente de protecție medicală și/sau achiziționarea de containere mobile sanitare (pentru școlile unde nu este asigurată racordarea la rețeaua de apă-canalizare).

Pentru prima situație, Guvernul prevede achiziționarea, în regim de urgență, a echipamentelor mobile IT – de tipul tabletelor pentru uz școlar – astfel încât orele de pregătire să se poată desfășura on-line, pentru a evita contactul direct al elevilor cu profesorii şi cu ceilalți elevi, dacă este cazul.

Conform Ordonanței de Urgență pusă în dezbatere publică, achiziționarea de echipamente IT mobile, respectiv tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line, este bugetată cu 50 milioane euro (echivalent în lei la cursul InforEuro din luna august 2020), din care contribuția Uniunii Europene este de 42,5 milioane euro, iar contribuția națională este de 7,5 milioane euro.

Este foarte important faptul că aceste achiziții se pot derula prin proceduri de achiziție publică, plățile eligibile urmând a fi decontate din fonduri externe nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Competitivitate, începând cu luna august 2020. Investițiile în digitalizarea școlilor sunt o prioritate a echipei liberale și se pot materializa acum, prin cooperarea dintre unitățile școlare și administrația publică.

Aceeași Ordonanță propune ca achiziționarea de echipamente de protecție medicală de tip dezinfectanți și containere mobile sanitare, în cadrul unităților școlare, să fie decontate din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, eligibilitatea cheltuielilor începând tot din această lună.

În județul Alba sunt peste 130 de unități școlare – din care 83 de școli primare și gimnaziale, 33 de licee și 11 grădinițe – în care există aproape 3150 săli de clasă și laboratoare. În această structură sunt înregistrate în acest moment peste 60.000 persoane, din care mai mult de 56.100 sunt copii și tineri elevi.

Simion Crețu, Prim-Vicepreședinte PNL Alba”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement