Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SINGIDAVA: Istoria cetăţii dacice de lângă Cugir, care apăra Valea Mureşului de invadatori. Descoperirile de pe dealul Cetăţii


Publicat

singidavaSingidava este o cetate dacică situată pe dealul „Cetate” din zona orașului Cugir, pe culoarul Mureșului. Încă din 1868, pe acest loc s-a descoperit un tezaur compus din sute de monede de argint. Singidava este menţionată de Claudiu Ptolomeu (90-168), în „Îndreptarul geografic“, ca unul dintre „cele mai strălucite oraşe din Dacia“.

Dealul Cetăţii, promontoriul ce domină oraşul de astăzi, are o excelentă poziţie strategică şi o bună fortificare naturală. În anul 1868, aici s-a descoperit un tezaur dacic de monede de argint (cca 200 piese). În 1955 s-a găsit un alt tezaur, alcătuit dintr-un mare număr de monede greco-macedonene şi dacice (cca 2000 de piese).

Istoricul Vasile Pârvan presupunea că la Cugir a existat un centru metalurgic dacic la fel ca la Sibişel şi Grădiştea de Munte, mărturie fiind şi locul numit Piatra Pleşii, de unde se extrăgea piatra de var, dar cel mai incontestabil fapt este tradiţia păstrată până în timpurile noastre, când la Cugir a prins viaţă cea mai mare Uzină Metalurgică din ţară. Abia primele săpături din anul 1977 au oferit certitudini de un enorm interes, prin descoperirea necropolei cetăţii dacice.

Descoperirile de pe dealul Cetăţii

Primii locuitori ai dealului “Cetate”, ale căror urme de locuire s-au descoperit numai pe pante, au fost purtătorii culturii Sighişoara-Wietenberg din perioada mijlocie şi târzie a epocii bronzului (sec. XVII-XIII a.Chr.). Tot în zona pantelor s-au găsit vestigii dacice de locuire de la sfârşitul primei epoci a fierului (sec. V-VI a.Chr.), ceea ce dovedeşte că amenajarea platoului şi a teraselor s-a făcut mai târziu, adică în secolele III-II a.Chr. În faza de apogeu a civilizaţiei dacice, începând de la sfârşitul secolului al II-lea, s-a definitivat amenajarea platoului superior şi a teraselor, iar vechiul val de apărare a fost înlocuit cu unul nou, mult mai puternic, întărit cu un masiv zid de piatră făcut din bolovani de râu uniţi cu pământ.

Pentru amplasarea zidului s-a săpat în stâncă un pat de peste 3 metri, consolidarea făcându-se prin contraforţi din stânca păstrată. În spatele noului val de pământ şi al zidurilor de piatră, pe platoul superior, au fost descoperite numeroase locuinţe aparţinând diferitelor perioade; s-a găsit un abundent material arheologic alcătuit din ceramică, podoabe, unelte etc., scrie adevărul.ro.

Cel mai spectaculos s-a dovedit a fi inventarul aşa-numitului “mormânt princiar”, ce a aparţinut unui tarabostes local, cu vârsta în jurul a 35 de ani, probabil conducătorul unui trib din zona văii Cugirului. Războinicul a fost incinerat într-un car de paradă cu patru roţi, alături de care s-au găsit resturile incinerate a trei cai, dar şi numeroase obiecte realizate din fier, bronz, argint şi aur. Mormântul a fost datat într-o perioadă anterioară Regatului lui Burebista, la începutul secolului I înainte de Christos. În aceeaşi necropolă a fost cercetat şi un al doilea “mormânt princiar”, nu la fel de bogat, dar conţinând două săbii, o cămaşă de zale din fier şi obiecte de argint.

foto: enciclopedia-dacica.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grupare de hoți de catalizatoare din Alba, cu ramificații în Strehaia, destructurată de polițiști. Cum au fost prinși

Publicat

Polițiștii din Cugir, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au reușit documentarea activității infracționale a unor bărbați bănuiți de furturi de catalizatoare auto. Doi au fost arestați. Au fost recuperate 27 astfel de piese auto și a fost indisponibilizată suma de 10.000 de euro.

La data de 10 iunie 2021, polițiștii din Cugir, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au reușit identificarea unui bărbat de 30 de ani, din Strehaia, județul Mehedinți, care este bănuit de săvârșirea infracțiunii de tăinuire la furt.

Acesta a fost depistat, cu sprijinul polițiștilor Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad – Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, în timp ce încerca să părăsească țara cu un autoturism în care se aflau catalizatoare auto, pentru care nu a putut prezenta documente legale și în legătură cu care exista suspiciunea că provin din furturi, o parte fiind săvârșite pe raza orașului Cugir, de doi tineri de 18 și 23 de ani, din oraș.

Cu ocazia percheziției efectuate de polițiștii din Cugir, deplasați la Nădlac, în autoturism au fost identificate 27 de catalizatoare auto. Asupra bărbatului care încerca să le scoată din țară a fost găsită și suma de 10.000 de euro, care a fost indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor.

Acesta a fost reținut, pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 12 iunie a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și ulterior judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, care a dispus cercetarea sa în stare de arest preventiv.

Din cercetări a rezultat că o parte din piesele auto ar proveni din furturi, săvârșite de pe raza orașului Cugir, de cei doi tineri, de 18 și 33 de ani, din Cugir, care ar fi fost sprijiniți în valorificarea pieselor de un tânăr de 25 de ani, din Sebeș, care ar fi intermediat predarea lor bărbatului din Strehaia.

La data de 3 iunie 2021, polițiștii au efectuat 4 percheziții, în Cugir și Sebeș și au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, dispozitive de tăiere, obiecte vestimentare, telefoane și cartele SIM care ar fi fost folosite în activitatea infracțională.

La aceeași dată, tânărul de 33 de ani a fost reținut, iar, ulterior, magistrații au dispus, față de acesta, măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activități infracționale a persoanelor vizate de anchetă și identificarea eventualilor complici.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Proiectele de anvergură continuă în comuna Meteş Investiţiile majore – cheia unei administraţii locale performante

Publicat

”Planurile de dezvoltare demarate începând cu anul 2016 şi consolidate după alegerile din anul 2020 de echipa compusă din Dan Opruţa – primar şi Daniel Sânzâiană – viceprimar continuă în comuna Meteş.

Conştient de importanţa infrastructurii în rândul celor ce trăiesc la „poarta” Munţilor Apuseni, actualul primar Daniel Sânzâiană a pus accent pe implementarea unor proiecte care, pe lângă importanţa lor în prezent, să garanteze dezvoltarea ulterioară a unor investiţii durabile, benefice pentru comunitate.

Astfel, un prim obiectiv, întabularea domeniului public al comunei în localitatea Meteş a fost deja realizat, urmând ca operaţiunile de cadastru să fie extinse în celelalte sate componente. Deşi poate părea o activitate mai mult birocratică, întabularea este absolut necesară pentru succesul unui proiect „de suflet”, introducerea sistemului de distribuţie a gazului metan în satele Meteş, Tăuţi, Ampoiţa, Poiana Ampoiului, Presaca Ampoiului şi Văleni, toate componente ale comunei Meteş. Aceasta ar fi o etapă importantă pentru protejarea pădurilor şi drumurilor forestiere ale comunei Meteş, elemente care pot fi valorificate mult mai profitabil în domeniul turismului.

Operaţiunile de întabulare sunt absolut necesare şi au fost deja demarate pentru clarificarea situaţiei juridice, proiectarea şi asfaltarea a 11 kilometri de drum în localităţile Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului, Meteş, Văleni, Ampoiţa şi Lunca Ampoiţei.

La ora actuală, modernizarea drumurilor comunale din Meteş se află în diferite stadii, incluzând cele două segmente din localitatea Tăuţi unde, pe o distanţă de aproape doi kilometri se realizezează consolidări, lucrări de gambioane, amenajare a cursului văii, asfaltare şi înfiinţare de rigole.

Pe aceeaşi porţiune de drum, însă pe o altă linie de finanţare a fost depus studiul de fezabilitate în vederea demolării podului vechi şi a construirii unui pod nou peste râul Ampoi, în valoare de 15 miliarde de lei vechi. De asemenea, se desfăşoară lucrări de plombare pe DC 68 Ampoiţa – Lunca Meteşului.

Toate acestea au fost posibile cu implicarea şi sprijinul Consiliului Judeţean Alba, dar şi datorită programelor derulate de guvernele liberale.

Partidul Naţional Liberal şi-a clădit la Meteş o echipă puternică, solidă şi de viitor. Avem 6 din cei 11 consilieri locali, avem susţinerea locuitorilor comunei şi avem, începând cu anul 2016, proiecte de dezvoltare care se simt în viaţa de zi cu zi şi pe care urmează să le prezint permanent în faţa cetăţenilor”, a declarat Daniel Sânzâiană, candidatul PNL pentru Primăria Meteș.

Comandat de Partidul Naţional Liberal Alba, realizat de Tomax Web SRL, distribuit de Independent SRL, cod unic mandatar financiar coordonator 51210004.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Beniamin Todosiu: Candidez pentru președinția USR PLUS Alba, iar fiecare membru este important în proiectul meu politic

Publicat

Deputatul Beniamin Todosiu și-a lansat candidatura pentru funcția de președinte al Filialei Alba a USR PLUS, alegerile urmând să finalizeze astfel procesul de fuziune pe plan local dintre Uniunea Salvați România (USR) și Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS).

Benimin Todosiu, care este în prezent președinte al USR Alba și deputat al Alianței USR PLUS Alba, a anunțat că va avea un program axat pe dezvoltarea partidului și susținerea unității între membrii celor două formațiuni care au fuzionat.

De asemenea, potrivit acestuia, USR PLUS trebuie să își conserve și să își dezvolte scorul politic obținut la alegerile locale și parlamentare de anul trecut, astfel încât, la scrutinul din 2024, să devină una dintre primele forțe politice din județul Alba.

„Am decis să mă înscriu în competiția internă pentru funcția de președinte al organizației județene. Este o decizie pe care am luat-o după ce m-am consultat cu mulți dintre colegii mei și este totodată un act de asumare a proiectului politic pe care l-am început împreună în 2018.

Cu mult curaj, determinare și responsabilitate, mă voi prezenta în fața colegilor mei pentru a le propune să fie parte a echipei mele.

În construcția pe care am gândit-o pentru noul USR-PLUS Alba fiecare dintre membri este important și doar împreună, cu multă muncă, unitate și respect, vom reuși să menținem acest partid ca una dintre principalele forțe politice din Alba.

Am început împreună să schimbăm comunitățile în care trăim, am început să fim vocea cetățenilor în consiliile locale, în consiliul județean și în Parlament.

Oamenii au așteptări mari de la noi și nu trebuie să îi dezamăgim.”, a spus Beniamin Todosiu.

Parlamentarul a lansat și un apel la unitate în interiorul USR PLUS, precizând că va milita pentru ca alegerile interne să fie caracterizate prin competiție corectă și respect.

„Le-am transmis colegilor mei și spun acest lucru și public: avem nevoie de unitate și de o viziune serioasă privind viitorul politic al USR PLUS Alba. Eu vă asigur că voi milita pentru o competiție corectă și mai ales pentru respect la alegerile interne.

Sunt sigur că, după finalizarea procesului de fuziune, vom reuși să devenim o echipă sudată și puternică, iar apoi va trebui să muncim serios pentru ca în 2024 să devenim cea mai importantă forță politică din Alba.

Nu este un vis, este o țintă pe care o putem atinge cu multă muncă, seriozitate și unitate!”, a conchis deputatul Beniamin Todosiu.

Beniamin Todosiu are 34 de ani și este de profesie tehnician dentar, fiind absolvent al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, din Târgu Mureș, Facultatea de Medicină Dentară – Specializarea Tehnică Dentară.

Este membru fondator al Filialei Alba a Uniunii Salvați România, iar din vara anului 2018 este președintele organizației județene USR ALBA.

În această perioadă, sub coordonarea lui Beniamin Todosiu, USR s-a extins în peste 40 de localități din județul Alba.

Cea mai importantă acțiune publică a fost campania „Fără penali în funcții publice”, în cadrul căreia USR Alba strâns în județ peste 28.000 de semnături.

La alegerile locale din 2020, USR PLUS a obținut în județul Alba 46 de mandate de consilieri locali și patru consilieri județeni. De asemenea USR PLUS are și doi primari și un viceprimar, la Alba Iulia și la Lupșa.

După alegerile parlamentare de anul trecut, Beniamin Todosiu a câștigat un mandat de deputat, fiind în prezent membru în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare și în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Un singur caz COVID confirmat în ultimele 24 de ore. Incidența actualizată în localitățile din județ

Publicat

A fost înregistrat doar un caz nou COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba luni, 14 iunie.

Cazul nou este la Alba Iulia. În ceea ce privește rata incidenței COVID, doar 21 de localități mai apar cu cazuri înregistrate la 14 zile.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 21.370 de persoane au fost confirmate pozitiv.

În același interval, au fost 20.577 persoane vindecate și 708 decese.

Duminică, în Alba au fost prelucrate 241 de probe, la SJU. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 222.336.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,21 (anterior 0,22):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Câmpeni – 3 cazuri – 0,41 (anterior 0,41)

Alba Iulia – 30 cazuri – 0,39 (anterior 0,42)

Sebeș – 11 cazuri – 0,33 (anterior 0,33)

Baia de Arieș – 1 caz – 0,26 (anterior 0,26)

Blaj – 4 cazuri – 0,19 (anterior 0,34)

Abrud – 1 caz – 0,19 (anterior 0,19)

Cugir – 4 cazuri – 0,16 (anterior 0,16)

Teiuș – 1 caz – 0,14 (anterior 0,14)

Aiud – 1 caz – 0,04 (anterior 0,04)

Ocna Mureș – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,00)

Zlatna – 0 cazuri – 0,00 (anterior 0,00)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Șpring – 5 cazuri – 1,92 (anterior 1,92)

Gârda de Sus – 2 cazuri – 1,33 (anterior 1,32)

Crăciunelu de Jos – 2 cazuri – 0,94 (anterior 0,94)

Ciugud – 3 cazuri – 0,92 (anterior 0,62)

Cetatea de Baltă – 2 cazuri – 0,65 (anterior 0,65)

Vințu de Jos – 3 cazuri – 0,54

Șibot – 1 caz – 0,41

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate