Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sistemul de plăți online cu cardul se va schimba din 1 ianuarie 2021. Un nou protocol de securitate, introdus de o directivă UE

Publicat

online banking card pixabay free

Toate tranzacțiile online cu cardul, realizate pe site-uri sau în aplicații din spațiul economic european, vor trebui confirmate începând din 1 ianuarie 2021 prin autentificarea strictă a clienților, prevede Directiva Revizuită a Uniunii Europene privind serviciile de plată (PSD2), care implementează Autentificarea Strictă a Clienților (SCA – Strong Customer Authentication).

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2021, toate plăţile cu cardul efectuate la magazinele online din Europa, inclusiv România, vor trece prin fluxul 3D Secure şi autorizare a plăţilor cu minimum doi factori (ceva ce eşti – amprentă/face ID, ceva ce deţii – telefon/cartelă, ceva ce cunoşti – parolă/PIN), conform directivei europene. În situaţia în care magazinul online de pe care vrei să faci cumpărături nu a implementat acest protocol de securitate, unele tranzacţii ar putea fi respinse.

Ce înseamnă Autentificarea Strictă a Clienților?

Autentificarea Strictă a Clienților (SCA) este definită drept o autentificare bazată pe utilizarea a cel puțin doi factori de autentificare din următoarele categorii:

  • ceva ce clientul știe (exemplu: PIN, parolă, etc.)
  • ceva ce clientul deține (exemplu: card, token, dispozitiv mobil)
  • ceva ce clientul este (exemplu: autentificarea biometrică cu amprentă, Face ID).

Cei doi factori de autentificare trebuie să fie independenți unul de celălalt, astfel încât compromiterea unui factor de autentificare să nu afecteze fiabilitatea celorlalți. Astfel, Autentificarea Strictă a Clienților (SCA) este concepută astfel încât să protejeze confidențialitatea datelor de autentificare.

Toți participanții la sistemul de plăți din spațiul economic european (bănci, comercianți etc.) sunt obligați să implementeze cerințele legale, aplicând, respectiv, permițând aplicarea unor metode de autentificare conforme cu aceste cerințe. În spațiul economic european, comercianții online trebuie să solicite autentificarea plăților, iar băncile emitente ale cardurilor trebuie să asigure autentificarea strictă (prin 2 factori, nu doar SMS-ul 3D Secure), iar dacă băncile nu primesc această comandă din partea comercianților, sunt nevoite să le refuze tranzacțiile.

În prezent, pentru autorizarea plăților online, se folosește preponderent SMS-ul 3D Secure. Mai exact, clientul primește un cod prin SMS pe care îl introduce în câmpul dedicat și plata este astfel confirmată. Această metodă nu asigură decât un factor de autentificare (ceva ce clientul deține – cartela SIM aferentă numărului de telefon pe care se primește SMS-ul).

Cum se poate implementa noul protocol SCA?

Exemple de metode de autentificare care respectă cerințele SCA (doi factori de autentificare) sunt:

  • autentificare și semnare în aplicația de internet banking a băncii (opțiune către care vor merge mai multe bănci din România);
  • cod primit prin SMS și parolă statică (opțiune de back-up în condițiile în care clienții nu au acces la aplicația de internet banking);
  • cod primit prin SMS și amprentă;
  • cod generat într-o aplicație de semnare tranzacții (e-token) și amprentă.

Există de asemenea și câteva excepții de la aplicarea validării Strong Customer Authentication (SCA). Cele mai des întâlnite sunt din următoarele trei categorii:

  • sumele mici (sub 30 de euro, în limita a maximum cinci tranzacții consecutive. Banca va analiza și decide dacă se impune aplicarea SCA);
  • tranzacții recurente (spre exemplu abonamentul Netflix / Spotify);
  • tranzacțiile care au fost supuse unei analize de risc în prealabil (în funcție de situație, pot decide fie banca, fie comerciantul dacă se aplică SCA).

Prin utilizarea acestor noi protocoale de securizare a plăților, datele financiare ale consumatorilor vor fi protejate și confidențialitatea acestora va fi respectată de toți operatorii din piață, iar riscul de fraudă se va diminua considerabil. Toate aceste reglementări sunt menite să sporească încrederea consumatorilor atunci când fac cumpărături online, beneficiind de plăți electronice mai sigure.

sursa: dreptullabanking.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean Alba: activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților COVID, sistată în perioada cu incidență redusă

Publicat

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Alba anunță că se sistează activitatea centrului dedicat evaluării medicale a pacienților diagnosticați cu COVID care se tratează la domiciliu sub observația medicului de familie. Motivul este scăderea numărului de cazuri, la nivel național și pe teritoriul județului Alba, dar și adresabilitatea scăzută din ultimele luni.

Potrivit sursei citate, în continuare, la SJU Alba Iulia, în Unitatea de Primiri Urgențe, în secția de Boli Infecțioase (prin internare) și, în funcție de gravitate, în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, sunt diagnosticați, evaluați, investigați, îngrijiți și tratați pacienții cu COVID-19.

În funcție de evoluția numărului de cazuri (creșterea incidenței) și în situația în care va fi necesar activitatea centrului de evaluare medicală a pacienților diagnosticați cu noul coronavirus SARS-CoV-2 va fi reluată, potrivit sursei citate.

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia ”a organizat un spațiu medical adecvat, care a funcționat separat de celelalte secții/specialități medicale în care ajungeau pacienții cu COVID-19 (exemple Unitatea de Primiri Urgențe, secția de Boli Infecțioase, Secția de Anestezie și Terapie Intensivă).

Centrul era dedicat evaluării medicale a pacienților cu COVID-19, care s-au tratat la domiciliu, sub observația medicilor de familie. Aici pacienții au putut beneficia de investigații medicale, în timpul evoluției bolii, după o programare prealabilă și cu respectarea măsurilor impuse pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor.

În continuare, la SJU Alba Iulia, activitatea pe zona de COVID-19 se desfășoară în condiții normale. Se prelevă probe pentru diagnosticarea bolii, sunt tratați pacienți și se efectuează investigații medicale de specialitate. Pacienții care prezintă simptomatologie specifică sunt încurajați să se adreseze spitalului sau medicilor de familie, în funcție de situație”, mai transmit reprezentanții unității medicale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Fost ministru al Economiei: ”Guvernul va mări taxele și impozitele. Ce vor să facă domnii Ciolacu și Ciucă este crimă economică”

Publicat

Criza economică din prezent este ”o furtună aproape perfectă”, a declarat vicepreședintele USR Claudiu Năsui.

”Cu toată proprietatea cuvintelor folosite, ce vor să facă domnii Ciolacu și Ciucă este crimă economică. Să nu credeți că nu au de ales” a spus Năsui.

Fostul ministru al Economiei crede că Guvernul va mări taxele și impozitele, mergând astfel ”direct în buzunarul românilor”.

Claudiu Năsui a declarat despre inflație că este o furtună aproape perfectă.

”Eu am spus că inflația va ajunge la 15% anul acesta și asta o ziceam în decembrie, când BNR-ul zicea că nu depășim cele două cifre” a spus acesta, potrivit RFI.

Vezi: Încă o categorie de angajați va beneficia de scutire de impozit la salarii. Legea a fost promulgată

Unii experți atrag atenția că majorarea unor impozite nu mai poate fi exclusă.

”Populația e sărăcită. Prețurile explodează. Deja ne permitem să cumpărăm mai puțin în fiecare lună. Iar PSD și PNL vor să crească taxele.

Nicio țară din lume nu crește taxele când economia e la marginea prăpastiei.

Cu toată proprietatea cuvintelor folosite, ce vor să facă domnii Ciolacu și Ciucă este crimă economică. Să nu credeți că nu au de ales.

Pot să reducă cheltuielile, dar nu vor să facă asta pentru că atunci le este afectat activul de partid care a tot crescut pe spatele statului.

Guvernul are de ales: fie își restrânge cheltuielile, deci nu le mai crește cu 19% față de anul trecut, fie crește taxele, adică fie noi, românii, o să avem mai puțini bani, fie ei își restrâng puțin organigramele, pensiile speciale, agențiile, PNDL-urile și toate astea”, a spus Claudiu Năsui, într-o postare pe Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: Sărbătoarea Salcâmilor la Ceru Băcăinți. Petrecere, voie bună și aglomerație în cea mai pustie comună din România

Publicat

Comuna Ceru Bacăinți a găzduit duminică serbarea anuală dedicată salcâmilor. Vremea a fost superbă, câțiva nori au făcut că atmosfera încinsă să fie totuși respirabilă, a transmis unul dintre participanți. 

Evenimentul a fost deschis oficial în jurul orei 14, de către primarul Ioan Trif, care a invitat pe scenă și alți colegi de la primăriile învecinate.

Au fost amenajate băncuțe în față scenei, precum și mese pe lângă punctele de vânzare. Mai multe echipaje de polițiști și jandarmi au patrolat zona pentru siguranța evenimentului.

Spectacolul a fost asigurat de o mulțime de interpreți de muzică populară și nu numai.

Ceru Băcăinți este cea mai pustie comună din România, cu doar aproximativ 250 de locuitori. Cele zece sate ale comunei sunt răspândite pe o suprafața de aproximativ 5.900 de hectare a comunei.

Un calcul simplu arată că densitatea populației este apropiată de cea înregistrată în unele dintre cele mai depopulate zone din lume: un om la peste 21 de hectare.

Foto/video: Fotospeed.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Avarie la o conductă de apă din Aiud: Mai multe străzi au rămas fără apă potabilă. Zona afectată

Publicat

O avarie s-a produs, luni, 16 mai, la o conductă de apă potabilă din Aiud. Pentru a remedia situația, compania APA CTTA SA, sucursala Aiud a anunțat că pe mai multe străzi din zona afectată s-a întrerupt furnizarea apei potabile. 

S-a întrerupt furnizarea apei potabile pe străzile: Moților, Livezii, Fântanele, Paltiniș, Abrudului, Valea Aiudului, Codrului, Dorului, iar operatorul anunță că nu va fi furnizată apă până la ora 16.00.

Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, pot fi semnalate la Dispeceratului Alba Iulia la numarul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax