Connect with us
Publicitate

Eveniment

Sistemul educaţional din România: studenţi licenţiaţi în „specialitatea şomer”

Publicat

Sute de tineri îşi finalizează studiile, anual, la facultăţile prestigioaselor universităţi din România. Dintre aceştia, mai bine de 50% ajung să trăiască în continuare din banii părinţilor, lucrează fără forme legale la diferite societăţi private sau părăsesc ţara, pentru a munci în străinătate. Acesta este peisajul bicromatic al învăţământului românesc, la început de an 2011, un sistem subrezit de legi care nu îşi găsesc fundament în practica educaţională şi instituţii care eliberează facultativ diplome de şomeri. Vă prezentăm mai jos o sumară reflectare asupra unei realităţi în care se regăsesc zilnic tinerii absolvenţi de studii superioare.

Peste 1.600 de absolvenţi din Alba Iulia şi-au ridicat, în 2010, „diplomele de şomeri”

La capitolul „şomeri instruiţi pe băncile universităţilor”, nici Alba Iulia nu face excepţíe. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţelor de Muncă Alba, în anul 2010 un număr de 1670 de absolvenţi au fost înregistraţi în şomaj. Dintre aceştia, 575 de persoane au prezentat diplome care atestă pregătirea lor în instituţii de învăţământ universitar, iar asta pentru a beneficia de umila indemnizaţie în valoare de 255 de lei. Până la finalul anului care tocmai s-a încheiat, 438 de persoane au reuşit să se încadreze în muncă, dintre care doar 225 cu studii superioare. Ce se întâmplă însă cu cele 350 de diplome care nu au reuşit să impresioneze angajatorii?

Pentru a contura un cadru mai clar, o să dăm ca exemplu cea mai reprezentativă instituţie de învăţământ superior din Alba Iulia: Universitatea „1 Decembrie 1918”. În anul 2010, nu mai puţin de 935 de studenţi au fost licenţiaţi în cadrul facultăţilor din universitatea albaiuliană, iar, dintre aceştia,conform statisticilor, mai bine de jumătate îşi vor ocupa în curând locul în „meseria de şomer”.

Explicaţia Comisiei Miclea: „Învăţământul românesc este inechitabil şi de slabă calitate

La nivel naţional, perspectivele se menţin la fel de sumbre. O analiză efectuată în luna decembrie a anului 2010 ne arată că România are cel mai mare număr de şomeri din ultimii 20 de ani, iar 53.000 de licenţiaţi se află la ora actuală fără un job. Fie că şi-au tocit coatele pe băncile şcolii sau au trecut prin anii de facultate fără să se prindă nimic de ei, tinerii, indiferent de educaţie au la ora actuală exact aceleaşi şanse. Explicaţia pentru această gaură neagră ce pare să înghită sistemul educaţional din România vine chiar din parte Comisiei Prezidenţiale pentru Educaţie: „Învăţământul românesc este ineficient, nerelevant, inechitabil şi de slabă calitate. Nepotismul, clonarea imposturii pe criterii de gaşcă, corupţia sunt fenomene comune în universităţile româneşti” sau „Cu excepţia unor insule izolate de excelenţă, datorate mai degrabă meritelor personale decât politicilor instituţionale, calitatea personalului de predare si cercetare din universităţi este la un nivel foarte scăzut”, după cum a declarat public fostul ministru al Educaţiei, Mircea Miclea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alexandra

    vineri, 08.04.2011 at 15:47

    Cati dinte ei ar alege un post bine platit dar care nu necesita studii superioare?
    Cati au rabdare sa aiba o ascensiune profesionala?
    Cati s-ar angaja pe un post care nu corespunde cu studiile lor superioare?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate