Actualitate
Sistemul Electronic de Achiziții Publice a funcționat luni bune cu o eroare majoră. Cum a fost descoperită problema
Site-ul SEAP pe care instituțiile statului îl folosesc pentru a face achiziții publice, a funcționat luni de zile cu eroare majoră. Eroarea îi împiedica pe toți cei interesați să vadă contractele cu miză mare, cele care depășesc suma de 100.000 de euro. Totul a ieșit la suprafața în urma unei anchete a jurnaliștilor de la Recorder.
Site-ul care a costat 27 de milioane de euro și construit la presiunea Uniunii Europene, pentru a facilita o transparență între cetățeni și instituții publice, avea anulată transparența într-un punct esențial.
În articolul inițial publicat de cei de la Recorder, era detaliat cum cea mai importantă funcționalitate a site-ului era blocată. ”O eroare produsă intenționat în codul de programare al sistemului te împiedică să cauți contractele obținute de firmele abonate la bani publici. E vorba de contractele cu miză mare, care depășesc suma de 100.000 de euro.
Dacă un cetățean încearcă să afle ce contracte are firma TEL DRUM, sau orice altă firmă renumită pentru contracte dubioase cu instituții publice, sistemul îl blochează. Șefii din Guvern dezmint că ar fi o eroare intenționată, dar subalternii vorbesc despre o comandă specială venită de la firmele abonate la bani publici.”
Mai exact nu se puteau găsi după criteriul câștigătorului contractele de peste 100.000 de euro încheiate de firma cu pricina din bani publici.
Jurnaliștii au consultat un specialist IT care să lămurească ce se întâmplă.
Specialistul IT, angajat al uneia din cele mai mari companii care oferă soluții software în lume a concluzionat că: ”câmpul de căutare după ofertant nu mai funcționează pentru că tipul lui pare să fi fost schimbat dintr-un câmp care permite identificarea firmei care participă la licitație într-un câmp normal, tip -text”
Aceștia l-au contactat și pe președintele Agenției pentru Agenda Digitală a României, Liviu Stoica care era ferm convins că site-ul nu are nici o problemă în zona respectivă.
După discuția cu Liviu Stoica, aceștia au fost contactați de o angajată care a recunoscut că există un bug în sistem.
”Este vorba de un bug de sistem, nu e vorba de nimic altceva. Și aici o recunosc cu mâna pe inimă. Știți cum e un sistem informatic, se poate întâmpla. Nu că mă acuz, nu că mă scuz, pur și simplu se poate întâmpla” a declarat angajata pentru Recorder.
La scurt timp după publicarea articolului agenția de stat care administrează platforma a remediat eroarea. Practic, un site care a costat 27 de milioane de euro a funcționat luni de zile cu o eroare majoră care putea fi remediată în câteva minute.
sursă: recorder.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News