Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Site-urile care oferă sau vând lucrări sau referate pentru studenți sau elevi vor fi blocate. Procedura, sancțiuni și opinii

Publicat

Modificările la Legea învățământului superior, intrate în vigoare de la începutul acestui an, prevede posibilitatea ca site-urile care oferă spre vânzare sau pun la dispoziția studenților lucrări și referate să fie închise ori blocate.

Este vorba despre site-uri prin intermediul cărora sunt oferite lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat.

Legea 427/29 decembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial din 3 ianuarie 2024, aprobă OUG 72/31 august 2023 prin care sunt modificate acte normative din domeniul educației.

Reprezentanții Poliției care constată că sunt vândute sau oferite online aceste lucrări pot solicita închiderea sau blocarea accesului la aceste site-uri.

Modificările din lege

Articolul 259 din Legea învățământului superior se modifică astfel:

(1) Autorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat răspund pentru asigurarea originalității conținutului acestora.

Îndrumătorii lucrărilor de licență, de disertație și de doctorat au obligația de diligență în ceea ce privește verificarea conformității lucrărilor științifice în raport cu cerințele specifice unei creații originale.

(2) Este interzisă oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice, cu orice titlu

  • a unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

(3) Este interzisă cumpărarea unor lucrări cu scopul de a fi folosite ca

  • lucrări științifice, referate, proiecte, lucrări de absolvire, de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat ori în vederea promovării unor evaluări.

(4) Fapta de organizare și desfășurare de către orice persoană a unor activități de formare fără autorizare de funcționare provizorie emisă de ARACIS și

desfășurarea de activități educaționale în cadrul unor specializări/programe de studii neautorizate

  • se sancționează conform prevederilor alin. (5).

Amenzi de până la 200.000 de lei

(5) Constituie contravenție faptele prevăzute la alin. (2)-(4) și se sancționează cu: a)

  • amendă de la 100.000 la 200.000 de lei, cele prevăzute la alin. (2) și (3); b) – vânzarea și cumpărarea de lucrări (n.r.)
  • amendă de la 50.000 la 100.000 de lei, cele prevăzute la alin. (4)  – cursuri/specializări neautorizate (n.r.)

(6) Constatarea contravenției și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (5) se fac de către ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care au competențe în domeniu, la solicitarea motivată a instituției de învățământ superior.

(7) În cazul faptei prevăzute la alin. (2), care se săvârșește prin mijloace electronice, agenții constatatori ai Ministerului Afacerilor Interne pot dispune și

  • sancțiunea complementară a întreruperii, de îndată, a transmiterii într-o rețea de comunicații electronice a conținutului care face obiectul constatării unei contravenții.

Cum pot fi închise site-urile care vând referate sau alte lucrări

Legea mai dispune că dacă se constată oferta de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziția persoanelor fizice a lucrărilor respective,

MAI poate solicita Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, după caz:

  • să ceară Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București să blocheze funcționalitatea unui domeniu «.ro» prin intermediul căruia conținutul este disponibil online
  • să solicite furnizorilor de servicii de găzduire să întrerupă transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului care face obiectul constatării contravenției prin eliminarea acestuia la sursă
  • dacă eliminarea la sursă nu este fezabilă, să solicite furnizorilor de rețele de comunicații electronice destinate publicului blocarea accesului utilizatorilor din România la conținutul respectiv.

 

Solicitările conțin elemente care să poată conduce la identificarea clară a conținutului sau a domeniului «.ro» vizat și a furnizorilor de servicii de găzduire și sunt însoțite de

  • copie a procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii
  • care cuprinde și sancțiunea complementară aplicată contravenientului
  • dovada faptului că aceasta nu a fost pusă în executare.

Măsurile se dispun prin decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, care se emite și se motivează în baza și în conformitate cu solicitările motivate ale Ministerului Afacerilor Interne.

Reacții și opinii privind închiderea site-urilor cu lucrări

„Să spunem că închizi acele site-uri care vând astfel de lucrări din domeniile «.ro», dar demersul va fi mult mai dificil pentru cele din «.com», de exemplu, cu implicarea masivă a autorităților.

Ce facem cu anunțurile pe rețelele de socializare, pe grupurile de studenți? Acestea pot fi închise publicului și greu vezi ce se tranzacționează pe acolo.

Apoi, există baze de date cu studenții facultăților, iar anunțurile pot veni prin poșta electronică.

Este un pas înainte, dar nu este destul”, a declarat Ștefan Vlaston, președinte al Asociației EDU CER, Educație și Cercetare, pentru adevarul.ro.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, precizează că unele surse de documentare ar trebui păstrate.

„Dacă vorbim de licențe, lucrări de masterat sau doctorat, categoric nu putem permite procurarea acestora de pe internet. Pe de altă parte, există și site-uri care oferă chiar pentru o plată uneori modică, să nu spun gratuit, referate utile pentru elevii de gimnaziu sau liceu. Aici vorbim o sursă de documentare. Este ca și când ai merge la bibliotecă”, a spus Cristache, potrivit sursei citate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 10.01.2024 at 13:09

    Frecţie la picior de lemn. Aşa ceva nu se va putea stopa în Romania .Aveţi impresia că reduceţi numărul de proşti cu diplomă ? Ioc. Atâta timp cât şi cei care la predau au făcut tot aşa, slabe speranţe.Au de la cine învăţa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax