Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Situație CRITICĂ în agricultura din Alba. Mai mult de o jumătate dintre culturile înființate în primăvară, distruse de secetă

Publicat

Alba se află printre cele 30 de județe care au raportat culturi afectate de secetă. În total, potrivit datelor colectate până vineri, este vorba la nivel național despre 242.958 de hectare.

Potrivit unor informații transmise Alba24 de către reprezentanții Direcției pentru Agricultură Alba, în total, peste 2.425 de hectare de culturi însămânțate în primăvară au fost afectate în județ.

Este mai mult de jumătate din suprafața de 4.551 de hectare declarată. De menționat că la culturile înființate în toamnă, recoltate deja în procent de 98%, nu s-au înregistrat pagube. 

Potrivit directorului instituției, Doina Vasiu, în județul Alba, au fost lovite de secetă culturile agricole din Cugir, Alba Iulia, Sebeș, Ocna Mureș, Ohaba, Pianu, Berghin, Ciugud, Albac, Gârbova, Cut, Noșlac și Vințu de Jos, dar situația din alte localități este în curs de raportare.

Spre exemplu la Cugir, din cele 213 hectare cultivate cu porumb siloz, 192 de hectare au fost calamitate. Situația stă la fel și la soia, unde aproape 48 de hectare din cele 53 cultivate, au fost distruse.

CULTURA SUPRAFAȚA DECLARATĂ SUPRAFAȚA CALAMITATĂ
PORUMB BOABE 2041,19 1071,25
SOIA 244,38 198,09
PORUMB SILOZ 786,43 438,07
LUCERNA 697,39 339,16
FLOAREA SOARELUI 752,68 362,63
CARTOF 6,86 4,12
GRÂU 9,06 4,88
ORZOAICĂ 8,95 4,63
TUTUN 3,79 2,50
ZMEURĂ 0,37 0,148
TOTAL 4551,05 2425,47

Prefectul Nicolae Albu spune că la nivelul județului funcționează o comisie de evaluare a pagubelor, din care fac parte și reprezentanții orașelor și comunelor care au raportat pagube. Comisia stabilește în teren gradul de afectare al culturilor și face o evaluare valorică.

Raportările ajung pe masa Guvernului. Potrivit procedurilor din anii trecuți, fermierii ar putea fi despăgubiți total sau parțial pentru pierderile suferite, cel mai probabil printr-o grilă unică pe hectar, raportată la tipul de cultură.

Situația la nivel național

Din suprafaţa totală raportată la nive național, 133.460 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, după care urmează suprafeţele cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară – 20.121 ha, rapiţă – 24.399 ha, porumb – 40.476 ha, soia – 2.641 ha, mazăre – 558 ha, floarea-soarelui – 15.148 ha, plante furajere – 1.955 ha, alte culturi – 4.107 ha.

Judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui şi Vrancea.

Aproape 700 de localități cu restricții la alimentarea cu apă

696 de localități sunt alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață și din subteran, a anunțat marți Administrația Națională Apele Române (ANAR).

ANAR a anunțat că a mărit numărul secțiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice de la 80 la 120. Dintre acestea, în 33 de secțiuni, adică în 26% din totalul celor monitorizate, debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosințele aflate pe sectoarele de râuri respective. De aceea, pentru aceste secțiuni, este necesară aplicarea Planului de restricții și utilizare a apei în perioade deficitare.

La nivel național, sunt 696 de localități alimentate restricționat. 291 de localități din 24 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj și Bihor sunt alimentate restricționat din apă de suprafață, iar 405 localități din foraje/fântâni (13 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureș). Aceasta înseamnă un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor de la nivel național.

ANAR susține că cele mai afectate de secetă rămân județele din zona Moldovei, în special localitățile mici și satele unde alimentarea este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran.
Pentru toate celelalte, inclusiv localitățile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață, rezerva de apă este suficientă, chiar dacă se menține într-un proces de scădere. Astfel, rezerva în principalele 40 de lacuri este 3,13 miliarde de metri cubi de apă, față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022.

În prima jumătate a lunii august, Administrația Națională „Apele Române”, alături de reprezentanții Hidroelectrica, reușesc să mențină un coeficient de umplere de peste 70%, în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosință complexă), adică de 71,95%.

Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în scădere având valoarea de 1950 mc/s fiind la jumătate față de media multianuală a lunii august (4300 mc/s). În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere până la Gruia și pe sectorul Isaccea-Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat-Galați.

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar și apoi va fi într-o ușoară scădere ajungând în data de 15 august în jurul valorii de 1900 mc/s.

La stația hidrometrică de la Cernavodă a fost atinsă prima treaptă de avertizare (de restricții) și mai sunt 0,75 metri (= 75 cm) până la atingerea treptei II, valoare în jurul căreia va rămâne până în 15 august a.c.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Senatorul de Alba, Călin Matieș: Micii producători locali vor fi prezenți în lanțul PROFI fără taxe de raft și cu adaosuri mici

Publicat

Produsele românești ale micilor producători locali se vor afla pe rafturile lanțului de magazine PROFI, promite senatorul de Alba, Călin Matieș. 

Potrivit acestuia, aceste produse vor avea adaosuri mici și nu vor avea taxă de raft. Informația vine după o întâlnire a acestuia cu directorul PROFI. 

”Am avut o întâlnire constructivă cu directorul general al PROFI, Călin Costinaș, la care au participat specialiști în domeniul alimentar și agricol: vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Aurel Simion, respectiv reprezentanți ai micilor producători și mici producători locali din județele Cluj, Sibiu și Alba.

S-au discutat, analizat condițiile si s-au găsit soluții în care micii producători locali, care au produse alimentare puține, dar de o calitate excelentă, să și le poate valorifica în cele 1.600 de magazine românești din toate județele țării.

Directorul PROFI a avut deschidere față de solicitările micilor producători. S-a convenit ca aceștia să nu aibă taxe de raft, iar produsele lor vor fi puse la vânzare în zone distincte, cu adaosuri comerciale mici, astfel încât să fie și mai atractive.

Factorii decidenți și-au luat angajamentul că vor găsi cea mai bună modalitate pentru ca produsele micilor producători să poată ajunge în magazine. Nădăjduiesc că această întâlnire va fi într-un ceas bun și va reprezenta un moment istoric pentru micii producători.

Astfel, sperăm ca în curând să putem găsi în supermarketurile Profi produsele autohtone, dragi nouă, precum: virșli de Sbuciumelea, caș de Loman, roșii de Micești, legume de la Leorinț, vin de Ighiu sau mere de Doșta” a transmis senatorul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo pentru iarna 2022-2023 în România. Radiația solară scăzută poate afecta persoanele meteo-sensibile

Publicat

ceata cj alba

România va trece printr-o iarnă relativ obișnuită, cu temperaturi ușor peste valorile medii înregistrate în ultimii ani, dar meteorologii consideră că vremea va fi foarte urâtă, iar zilele însorite vor fi foarte rare.

În noiembrie și decembrie va fi cu un grad, un grad și jumătate mai cald decât media, însă fluctuațiile de temperatură vor face acest lucru insesizabil pentru oameni. 

Decembrie va avea o temperatură medie în România oscilând între 3,8°C (38,8°F) și -2,6°C (27,3°F).

Prognoză meteo pe termen lung: Câtă zăpadă vom avea în această iarnă. Analiză a lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie

În București, temperatura medie scade la valori cuprinse între +1 și -2°C, estimează meteorologii europeni, ușor mai cald decât temperaturile istorice (-2,06 grade).

Se estimează că cea mai mare parte a continentului va avea mai puține ninsori decât în mod normal.

În România vor fi condiții pentru a se înregistra ninsori din ianuarie până în aprilie, cu slabe șanse în noiembrie și decembrie. În ultimele două luni ale anului va ninge doar la munte și pe alocuri în regiunile deluroase, unde nu se va depune strat de zăpadă.

Indice UV foarte scăzut, cer acoperit

Ceea ce remarcă însă metelorologii europeni este un indice UV scăzut în Europa și în România mai ales în decembrie și ianuarie, când valoarea acestuia va fi sub 1.

Lipsa soarelui reprezintă un risc pentru sănătate, mai ales pentru persoanele meteo-sensibile.

Cerul va fi aproape în permanență acoperit, iar perioadele în care va fi senin vor fi rare.

Lună Temperaturi Zile  ploioase Zile cu zăpadă Vreme
Ianuarie 2° / -3° 4 8
Urâtă
Februarie 6° / 0° 4 6
Urâtă

Vă puteți aștepta la aproximativ 4 zile de ploaie în România în luna ianuarie și în jur de 8 zile de ninsoare.

Pentru a reuși să ofere un pronostic legat de vreme, specialiștii utilizează metode diferite, adesea încrucișate, în care țin cont de temperaturile istorice, de mișcările maselor de aer, umiditate, presiune și multe informații primite de la sateliți

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

ANGAJĂRI la stat: POSTURI vacante la instituții publice din județul Alba. LISTA, condiții și calendarul concursurilor

Publicat

Mai multe posturi sunt vacante în această perioadă în instituții publice din județul Alba.

Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare:

 • are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România
 • cunoaște limba română, scris și vorbit
 • are vârsta minimă reglementată de prevederile legale
 • are capacitate deplină de exercițiu
 • are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate
 • îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs
 • nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

POSTURI VACANTE:

ALBA IULIA

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

 • expert, gradul I – psiholog la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Condiții: studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul soclopslhopedagoglce, specialitatea psihologie; vechimea minimă în specialitatea studiilor absolvite de cel puțin 3 ani și 6 luni;

atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România în domeniul de specialitate psihologia muncii și organizational, treapta de specializare minimum practicant, forma de atestare autonom;

pentru psihologii care nu au obținut încă atestarea la nivel de psiholog practicant în regim autonom se cere să fie absolvirea unui program de master în psihologie, acreditatul condițiile legii și recunoscut de Colegiul Psihologilor din România în domeniul general de specializare muncă și organizații, fie diplomă ce atestă deținerea titlului de doctor în psihologie ori diplomă echivalentă în condițiile legii și anexele acestora – 4 alin. (2) lit. a) și pct. 8 al anexei nr. 2 D din Normele privind atestarea profesională a psihologilor Cu drept de liberă practică, aprobate prin Hotărârea nr. 1/2019 a Colegiului Psihologilor din România;

dreptul de liberă practică să nu fie suspendat în condițiile 18 din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România – condiție dovedită prin prezentarea unei adeverințe sau declarații pe proprie răspundere;

cunoștințe de operare PC (Microsoft Word, Excel) – condiție dovedită prin prezentarea unor certificate, diplome sau atestate, emise în condițiile legii;

cursuri sau specializări în domeniul psihologiei muncii și organizaționale sau în domeniul psihologiei clinice.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor: 30 septembrie 2022

Concurs: 17 octombrie 2022, ora 10.00 – proba scrisă; 21 octombrie 2022, ora 10.00 – proba interviu.

Detalii la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, județul Alba, telefon 0258/810.964, adresa de e-mail pca_alba_contabilitate@mpublic.ro.

Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly” Alba Iulia

 • pedagog școlar – internatul unității liceale

Condiții: studii superioare – teologie pastorală romano-catolică; avizul cultului; vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării postului: 2 ani.

Concurs: 28 septembrie 2022, ora 15.00 – proba scrisă; 28 septembrie 2022, ora 17.00 – proba interviu.

Detalii la Liceul Teologic Romano-Catolic „Grof Majlath Gusztav Karoly”, cu sediul în Alba Iulia, Str. Păcii nr. 4, județul Alba, telefon: 0258/819.869.

SEBEȘ

Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş

 • mediator școlar

Condiții: studii medii dovedite cu diplomă de bacalaureat, curs de formare de mediator școlar, dovedit prin adeverință de absolvire; vechime: 1 an în câmpul muncii.

Concurs: 10 octombrie 2022, ora 11.00 – proba scrisă; 13 octombrie 2022, ora 9.00 – proba interviu

 • informatician

Condiții: studii superioare de lungă durată în domeniile de studiu informatică, calculatoare și tehnologia informației; vechime: 10 ani în specialitatea studiilor necesare ocupării postului; vechime în muncă: 15 ani.

Concurs: 10 octombrie 2022, ora 08.00 – proba scrisă; 13 octombrie 2022, ora 08.00: proba interviu.

Detalii la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu”, Sebeș, str. Lucian Blaga nr. 76, județul Alba, telefon: 0744.695.659, fax 0258/730.796.

ABRUD

Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud

 • manager (pe perioadă de 4 ani)

Condiții: absolvenți ai unei instituții de învățământ superior medical, economico-financiar sau juridic; absolvenți ai unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului sănătății, ori sunt absolvenți ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii;

cel puțin 2 ani vechime în posturi prevăzute cu studii universitare de lungă durată, conform legii;

nu au fost condamnate pentru săvârșirea unei infracțiuni comise cu intenție, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea;

sunt apte din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic); nu au împlinit vârsta standard de pensionare, conform legii.

Termen limită pentru depunerea dosarelor: 17 octombrie 2022 ora 1500

Concurs: 4 noiembrie 2022, ora 10.00 – susținerea proiectelor de management

Detalii la Spitalul Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” din Abrud, Str. Republicii nr. 13, județul Alba, telefon 0258/780.614, interior 34, între orele 08,00-15,00, email: office@spitalabrud.ro.

Alte localități

Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud

 •  secretar școală, 0,5 normă

Condiții: studii: superioare administrativ/economic; vechime: minimum 10 ani vechime în muncă și minimum 5 ani în domeniul administrativ-economic; cunoștințe de operare (introducere, validare și prelucrare date pe calculator); cunoștințe certificate în resurse umane.

Concurs: 4 octombrie 2022, ora 09.00 – proba scrisă; 7 octombrie 2022, ora 09.00 – proba practică; 12 octombrie 2022, ora 09.00: proba interviu

Detalii la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud, str. Vasile Lucaciu nr. 42, județul Alba, telefon/fax: 0258/866.002.

Școala Gimnazială Berghin

 • pedagog social

Condiții: studii superioare; experiență pedagogică – minimum 3 ani; vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – minimum 3 ani; absolvent al unui program de formare psihopedagogică; cunoștințe operare PC.

Concurs: 10 octombrie 2022, ora 10.00: proba interviu (probă unică).

Detalii la Școala Gimnazială Berghin, Str. Morii nr. 34, Județul Alba, telefon: 0258/854.113.

Primăria comunei Șugag

 • șef S.V.S.U. –Compartimentul întreținere, gospodărire, ordine și siguranță

Condiții: studii medii absolvite; vechime în muncă cel puțin 7 ani; permis conducere șofer profesionist; cunoștințe operare P.C. nivel mediu (Word, Excel, poștă electronică, internet).

 • muncitor calificat I – în cadrul Compartimentului întreținere, gospodărire, ordine și siguranță

Condiții: studii medii/generale; vechime în muncă cel puțin 7 ani; permis conducere șofer profesionist.

 • magaziner – Compartimentul biblioteca comunală, cămin cultural, expoziție etnografică

Condiții: studiilor medii/generale; vechime în muncă cel puțin 7 ani.

Concurs: 30 septembrie 2022, ora  10.00 – proba scrisă; data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Detalii la Primăria comunei Șugag, str. Valea Frumoasei nr. 180, județul Alba, telefon 0258/746.177.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Skate park la Aiud. Stadiu lucrărilor la amenajarea spațiilor de agrement cu dotări de ultimă oră

Publicat

Lucrările continuă la locația în care se amenajează un skate park, în municipiul Aiud. Vor fi montate piste și rampe specifice.

”Aproximativ 49 de tone cântăresc rampele pentru platforma skateboard. Primul transport a sosit, urmează încă două transporturi și apoi amenajarea propriu-zisă. Și zona de spectacole prinde contur”, a anunțat recent primarul Oana Badea.

Skate park-ul face parte din proiectul ”ECO Agrement Aiud – Zone de agrement Avram Iancu și Ecaterina Varga” prin care se urmărește reconversia și refuncționalizarea durabilă a terenurilor degradate, vacante și neutilizate din municipiul Aiud, în vederea creșterii calității spațiului public urban și a vieții locuitorilor și îmbunătățirii factorilor de mediu principali.

Ce se amenajează

Proiectul cuprinde:

 • Amenajarea a două zone publice de agrement și recreere din municipiul Aiud, exploatând potențialul a două terenuri degradate și neutilizate în suprafață totală de 10.739 mp precum și reabilitarea străzii de acces Avram Iancu, în suprafață de 2.243 mp
 • Creșterea cu 3,3 ha a zonelor verzi ale Municipiului Aiud, față de cele 29 ha curente, respectiv de la 10,94 mp zonă verde/cap de locuitor la 11,30 mp zonă verde/cap de locuitor și îmbunătățirea bioarhitecturii ambientale locale specifice spațiilor publice consumate de cetățeni și vizitatori
 • Dotarea spațiilor publice de agrement și recreere într-o manieră modernă, eco-eficientă si protectivă, accesibilă publicului larg si cu dizabilități diverse cu următoarele categorii de mobilier urban: 48 buc. bănci – bancă stradală de lemn, 19 buc. coș de gunoi – coș stradal, colectare selectivă cu 3 sau 4 recipiente, 6 buc. suport pentru bicicletă, 5 buc. cișmea apă potabilă,1 ecran de proiecție, 1 zonă de labirint, 1 pistă role și patinoar, 1 scenă, 1 pistă skate, 1 pistă bicicliști, 1 loc de joacă pentru copii, 1 sistem artezian, WIFI.

Valoarea investiției: 5.885.135,47 lei

Surse de finanţare: 4.922.695,36 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

Suprafața zonelor verzi din municipiul Aiud va crește cu 1,3 hectare, spun reprezentanții primăriei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax