Connect with us
Publicitate

Actualitate

SNMF: Medicii de familie, prinși între lipsa de finanțare și birocrația excesivă. Problemele semnalate

medic sanatate

Publicat

Începând de miercuri, numeroși medici de familie nu mai acordă servicii medicale decondate de Casele de asigurări. Consultațiile în cabinetele medicilor de familie se efectuează doar contra cost sau pro-bono, în funcție de decizia fiecărui medic și nu se mai eliberează rețete compesate și bilete de trimitere. vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei a transmis, într-un interviu pentru Hotnews.ro, că problema cea mai importantă este lipsa de finanțare, ce îi afectează atât pe medici cât și pe pacienți.

Sandra Alexiu susține în interviul acordat Hotnews.ro că medicii de familie au ajuns să fie percepuți ca „medici second hand, care nu fac altceva decât să scrie rețete și bilete de trimitere”. Ea atrage atenția și asupra faptului că medicilor de familie le este aproape imposibil să plece în concediu, dacă nu își găsesc singuri înlocuitor. „Pot să dau o listă de câteva sute de colegi de ai mei care nu au plecat în concediu de 10 ani”, a explicat vicepreședintele SNMF.

„Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este, în mod clar, finanțarea. Și când spun finanțare, nu mă refer la ceea ce câștigăm noi, pentru că noi câștigăm foarte puțin. Nici măcar nu va pot spune concret, pentru că noi suntem unități private. Noi nu avem salarii, noi avem venituri. În momentul în care facturez către Casa de Asigurări, eu facturez serviciile mele. Casa de asigurări îmi dă niște bani din care eu administrez cabinetul o lună de zile. Din acei bani eu plătesc salariul asistentei, salariul femeii de serviciu, toate utilitățile cabinetului, toate dările – taxele, impozitele, contractele pe care le am în derulare – contract pentru deșeuri, contract de contabilitate – ca să pot să funcționez. Din ceea ce rămâne din această factură, eu plătesc taxe și impozite și restul este venitul meu net. Uneori, venitul meu net ca medic este sub venitul asistentei, cu care am un contract negociat și căreia trebuie să îi asigur un salariu fix. Dacă salariul asistentei este nemotivant, pentru că noi nu putem oferi în niciun caz grila bugetară, pentru că noi nu putem oferi salarii asistentelor la nivelul celor din spitale, riscăm să ne pierdem asistentele”, a precizat Sandra Alexiu.

Aceasta susține că românul nu are educația asta de a se căuta când e sănătos, „el se duce la doctor când cade din picioare”.

„Suntem asaltați de consultații curative și nu mai avem timp să facem prevenție, pentru că oamenii sunt bolnavi. Sunt săraci, nu mănâncă ce trebuie, nu dorm cât trebuie, nu au locuințe salubre și atunci se îmbolnăvesc”, a explicat Sandra Alexiu.

Citește și Unii medici de familie din Alba nu mai dau rețete compensate. Cabinete închise, trei zile de protest

Reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților susțin solicitările medicilor de familie. Ei spun că autoritățile ar trebui să considere medicina de familie o parte importantă a sistemului de sănătate.

„Noi am susținut demersurile medicilor. Practic, toate problemele, toata birocrația, tot ce înseamnă pus pe drumuri, noi le întâmpinăm. Practic, asupra noastră sunt efectele acestui contract-cadru pe care medicii îl semnează și care de multe ori vedem cum noi ne împiedicăm – ba cu sistemul informatic care nu merge, ba cu trimiterea că trebuie să mergem la medicul specialist și rețetele. Am susținut și susținem demersul medicilor de familie”, a declarat președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice Radu Gănescu.

În opinia sa, autoritățile ar trebui să considere medicina de familie o parte importantă a sistemului de sănătate, având în vedere că se dorește ca aceasta să se ocupe de partea de prevenție și depistare precoce.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Sorin

    miercuri, 03.01.2018 at 13:41

    M-am uitat pe fluturasul e salariu cat platesc pentru sanatate. 455 lei lunar , bani de care nu beneficiez deloc. Nu e mai bine sa nu mai cotizez si daca voi avea nevoie de ingrijire medicala sa platesc ? Tatal meu a cotizat 40 de ani la sanatate si cand a avut piatra la rinichi am mers la Polisano Sibiu si am platit (pentru servicii impecabile!), ca si cand nu ar fi cotizat niciodata. Deci, de ce mai cotizam ?

  2. alla lami

    joi, 04.01.2018 at 18:56

    CNAS sa-si asume functionarea sistemului informatic si calitatea pacientului: asigurat, neasigurat, persoana cu handicap, pensionar (si cu ce pensie, nu sa stranga medicii cupoane de pensie la nesfarsit), salariat, elev, student, etc.
    Ca doar medicul de familie nu e nici FISC, nici CASA DE PENSII, nici SISTEM DE INVATAMANT, nici CASA DE SANATATE, nici AG.DE SOMAJ, nici BANCA, nici PRIMARIE, nici POLITIE.
    Notati dragii mei ca intr-o tara cu un sistem legislativ incalcit si de rahat, primul care nu-si face dataria este statul insusi, prin toate institutiilr sale. Vinovatul este desigur acarul Paun, adica medicul de familie, pacientul si oricare alt nenorocit care se straduieste sa respecte legile.
    Va doresc sa fiti sanatosi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate