Connect with us
Advertisement

Eveniment

Șoferii cercetați pentru ucidere din culpă, depistați la volan băuți sau fără permis, nu vor mai scăpa de închisoare. PROIECT

Publicat

Conducătorii auto cercetați pentru ucidere din culpă, care au fost depistați la volan fără a avea permis de conducere ori au fost prinși sub influenţa băuturilor alcoolice sau a unor substanţe psihoactive, nu vor mai putea scăpa de închisoare. Un senator propune completarea Legii nr 286 din 2009 privind Codul Penal, astfel încât în cazurile menționate anterior să nu se se poată dispune renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau orice formă de suspendare a executării pedepsei stabilite de lege.

Propunerea legislativă pentru completarea art.192 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal a fost înregistrată pentru dezabatere la Senat în 26 septembrie.

Potrivit inițiatorului, un senator de la PSD, în prezent, în cazul unui concurs de infracțiuni realizat prin săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere ori conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, legea permite posibilitatea ca persoanei vinovate să i se aplice renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

„Gradul de pericol social ridicat pe care îl reprezintă aceste variante ale infracțiunii de ucidere din culpă trebuie sancționat în mod adecvat pentru a realiza dezideratul social de a preveni și de a ocroti viața persoanelor participante la traficul rutier prin politica penală în stat”, mai precizează inițiatorul, în expunerea de motive.

Potrivit senatorului, modificarea și completarea legii ar avea următoarele efecte:

  • „Să ocrotească relațiile sociale referitoare la dreptul la viață prin aplicarea unor sancțiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reținută în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a susbstanțelor psihoactive. Aplicarea sancțiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii.
  • Să creeze premisele reducerii incidenței accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracțiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influența alcoolului ori a susbstanțelor psihoactive.
  • Să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale față de valorile sociale prin funcția preventiv – educativă de a forma conștiința specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viață și integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală”

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement