Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii cu permis reținut într-un stat UE nu vor mai putea conduce în nici o țară din Uniune. Directivă votată la Bruxelles

Publicat

Șoferii cu permise suspendate nu vor mai putea conduce în nici un stat din UE. Directiva a fost votată de Parlamentul European. Asta înseamnă că un șofer din România, permis reținut într-un stat UE nu va mai putea conduce în nici un stat din Uniune. 

Mai exact, dacă un șofer din România are carnetul suspendat în țară, nu va mai putea conduce pe nici o stradă dintr-o altă țară din Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Crețu.

Motivul pentru care a fost luată directiva

Am votat Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce – care are un singur scop: reducerea tragediilor și a pierderii de vieți omenești pe drumurile publice, a spus europarlamentarul.

CITEȘTE ȘI: Noi reguli pentru șoferii începători și vârstnici în toate statele UE. Modificări de Cod Rutier propuse de Comisia Europeană

Prin această Directivă se stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statul membru în care a fost săvârșită o încălcare și statul membru care a eliberat permisul de conducere. Se stabilesc proceduri și obligații concrete pentru cele două țări implicate.

Cum va funcționa sistemul

Șoferii vor putea fi trași la răspundere indiferent de țara în care se află a explicat europarlamentarul.

Practic, în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce.

Printre încălcările prevăzute de directivă se numără: viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.

Astfel, Directiva va pune capăt situației în care un șofer care a săvârșit o încălcare într-un Stat Membru UE și i s-a suspendat permisul de conducere, să poată conduce în continuare în toate celelalte State Membre, a declarat Corina Crețu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. hhg

    marți, 06.02.2024 at 22:45

    Legislatia rutieră a fiecarui stat are particularitatile ei. Într-un stat se ia carnetul pentru o abatere ,în altul se plătește doar amenda pentru aceaeasi abatere.Politia dintr-o țară se comporta mai abuziv decat poliția din alta.Aceasta noua găselniță pe directia SUE presupune ca toti șoferii din Europa sa cunoască legislatia din 27 de state .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax