Connect with us
Advertisement

Actualitate

Şoferii cu permisele suspendate şi le-ar putea primi înapoi mai repede, dacă îşi plătesc amenda în două zile. Propunere la Senat

permis

Publicat

permis de conducere Șoferii care au încălcat regulile de circulație și s-au ales cu permisul suspendat, pentru o perioadă limitată de timp, l-ar putea primi înapoi mai repede, dacă își plătesc amenda „în termen de cel mult două zile lucrătoare”. Măsura ar stimula cetăţenii să îşi plătească amenzile rutiere, susțin inițiatorii unei propuneri legislative, depuse la Senat. 

Cinci senatori și deputați au înaintat zilele trecute, la Senat, o propunere legislativă pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Potrivit inițiatorilor, statisticile autorităților competente relevă o situație defavorabilă din punct de vedere al încasării la buget a amenzilor contravenționale provenind din amenzile rutiere.

Parlamentarii propun introducerea în lege, la articolul 109, după aliniatul 5, a unui nou aliniat, care să aibă următorul cuprins:

“Contravenientul sancţionat cu amendă şi sancţiunea contravenţională complementară prevăzută la art. 96 alin. 2 lit b, care achită amenda în condiţiile prevăzute la alin. 5, beneficiază de reducerea cu jumătate a perioadei de timp pentru care s-a dispus prin proces-verbal de constatare suspendarea exercitării dreptului său de a conduce.

Cadrul normativ dispune că pentru acele contravenții la regimul rutier sancționate de lege cu sancțiunea principală a amenzii și sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp, contravenientul beneficiază de o înjumătățire a sancțiunii principale dacă achită „în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenției, jumătate din minimul prevăzut de lege”.

Potrivit legii, sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.

„Prin măsura propusă nu numai că încasările la buget ar creşte, ci va scădea numărul de procese în care oamenii contestă sancţiunile rutiere primite”, mai spun iniţiatorii proiectului de completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement