Connect with us
Advertisement

Administrație

Șoseaua ocolitoare pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia. Documentația PUZ intră la aprobare în Consiliul Local

Publicat

Documentația de Plan Urbanistic Zonal a proiectului de construire a centurii ocolitoare pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia intră la aprobare în Consiliul Local, în ședința de joi, 25 noiembrie.

Proiectul este propus pentru finanțare din Progamul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Costul total este estimat la valoarea de 137.106.036,64 de lei, din care 134.256.996,98 ar urma să fie suportați de la bugetul de stat.

Șoseaua va avea 6 km, din care aproximativ 4,6 km sunt pe teritoriul municipiului Alba Iulia și restul în comuna Ighiu.

Amplasare

Va avea două benzi și va lega giratoriul aflat la ieșirea din municipiu spre Cluj-Napoca de drumul național DN 74, în zona Șard.

Pe teritoriul municipiului Alba Iulia este vizată o suprafață de 127.726 mp (extravilan), iar la Ighiu – 52.584 mp. Terenurile în discuție sunt din categoriile de folosință: agricole, drumuri de exploatare, albia râului Ampoi, vie.

Zona cea mai apropiată de giratoriul centurii existente a fost cândva ocupată de plantații de viță de vie, terasările specifice încă fiind vizibile. (cca 1.250 m lungime măsurat din giratoriu existent).

Următoarea zonă este ocupată de terenuri agricole orientate NORD VEST – SUD EST, până în zona de Nord Vest a platformei SATURN S.A.. ( cca 1.300 – 1.350 m).

Cel de-a treia zonă parcursă de viitoarea centură vizează tranzitarea declivității naturale (viroaga) și a liniei de cale ferată ce face legătura Alba Iulia – Zlatna; Din considerente tehnice, se propune realizarea unui viaduct curb în pantă ce va realiza conectarea zonei de nord vest a platformei SATURN S.A. cu terenurile situate după linia de cale ferată; (cca 650 – 700 m).

Ultima porțiune situată pe teritoriul administrative al municipiului Alba Iulia este compusă din terenuri arabile orientate nord-sud, dispuse pe marginea zonei inundabile a râului Ampoi, și care au avut în permanență folosința de teren agricol.

Cum va arăta centura

Se propune realizarea unei centuri ocolitoare care să fie formată din:

  • două benzi de ciruculație rutieră : 2 x 3,50 m = 7,00 m
  • două benzi de încadrare : 2 x 0,75 m = 1,50 m
  • două acostamente : 2 x 0,75 m = 1,50 m
  • două taluzuri variabile dar care nu vor depăși în plan : 2 x 4,50 m = 9,00 m
  • două șanțuri de preluare a apelor pluviale ( inclusiv protecția acestora ) : 2 x 1,50 m = 3,00 m + 2 x 1,00 = 2,00 = > total 5,00
  • două drumuri de exploatare agricolă : 2 x 3,00 m = 6,00 m

Centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia va traversa suprateran linia de cale ferată 224 Alba Iulia – Zlatna. Începând din giratoriul de acces al centurii din zona de ieșire a municipiului Alba Iulia, la km 2 + 845 m, centura ocolitoare va supratraversa linia CFR 224 Alba Iulia – Zlatna prin intermediul unui pasaj suprateran, în dreptul KM CFR 4+786 m.

Lungimea totală estimată a pasjului suprateran este de aproximativ 170 m. Acesta va fi realizat din beton armat pretensionat, pentru a putea asigura deschiderile majore necesare trecerii trenurilor.

Șoseaua va fi racordată la rețelele publice de apă și canalizare, se va asigura preepurarea apelor uzate/meteorice, ce provin din parcaje, circulații și platforme exterioare

Orice parte a terenului incintei, vizibilă dintr-o circulație publică, inclusiv de pe calea ferată, va fi astfel amenajată încât să nu altereze aspectul general al localității.

Suprafețele libere din spațiul de retragere față de aliniament vor fi plantate cu arbori în proporție de cel puțin 40%.

Pe suprafețele libere, neocupate de circulații, parcaje și platforme funcționale, va fi plantat câte un arbore la fiecare 100 mp.

De ce a fost propusă construirea șoselei ocolitoare pe latura de Nord

Dezvoltarea culoarului va începe în sensul giratoriu de nord a centurii ocolitoare existente și se va finaliza în DN 74, între Micești și Șard, pe teritoriul administrativ al comunei Ighiu.

Este imperativă deblocarea din punct de vedere al traficului pentru zona rezidențială Alba Iulia – Micești, astfel încât, întreg traficul venit din zona Munților Apuseni, și care dorește relație cu nord-ul vor folosi centura, arată reprezentanții primăriei.

De asemenea va face legătura între Autostrada A10 Sebeș – Turda și zona turistică a Munților Apuseni.

Din punct de vedere al dezvoltării arealului deservit de această centură nou propusă, va cunoaște o creștere a gradului de interes pentru terenurile dispuse pe întreg dealul tranzitat de centură. Terenurile limitrofe centurii vor fi dezvoltate cu o serie de funcțiuni, ce vor dezvolta zona urbană a municipiului Alba Iulia în zona de nord, în prezent destul de izolată de restul orașului.

Proiectul AICI (în format .PDF)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement