Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Șoseaua ocolitoare pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia. Documentația PUZ intră la aprobare în Consiliul Local

Publicat

Documentația de Plan Urbanistic Zonal a proiectului de construire a centurii ocolitoare pe latura de Nord a municipiului Alba Iulia intră la aprobare în Consiliul Local, în ședința de joi, 25 noiembrie.

Proiectul este propus pentru finanțare din Progamul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Costul total este estimat la valoarea de 137.106.036,64 de lei, din care 134.256.996,98 ar urma să fie suportați de la bugetul de stat.

Șoseaua va avea 6 km, din care aproximativ 4,6 km sunt pe teritoriul municipiului Alba Iulia și restul în comuna Ighiu.

Amplasare

Va avea două benzi și va lega giratoriul aflat la ieșirea din municipiu spre Cluj-Napoca de drumul național DN 74, în zona Șard.

Pe teritoriul municipiului Alba Iulia este vizată o suprafață de 127.726 mp (extravilan), iar la Ighiu – 52.584 mp. Terenurile în discuție sunt din categoriile de folosință: agricole, drumuri de exploatare, albia râului Ampoi, vie.

Zona cea mai apropiată de giratoriul centurii existente a fost cândva ocupată de plantații de viță de vie, terasările specifice încă fiind vizibile. (cca 1.250 m lungime măsurat din giratoriu existent).

Următoarea zonă este ocupată de terenuri agricole orientate NORD VEST – SUD EST, până în zona de Nord Vest a platformei SATURN S.A.. ( cca 1.300 – 1.350 m).

Cel de-a treia zonă parcursă de viitoarea centură vizează tranzitarea declivității naturale (viroaga) și a liniei de cale ferată ce face legătura Alba Iulia – Zlatna; Din considerente tehnice, se propune realizarea unui viaduct curb în pantă ce va realiza conectarea zonei de nord vest a platformei SATURN S.A. cu terenurile situate după linia de cale ferată; (cca 650 – 700 m).

Ultima porțiune situată pe teritoriul administrative al municipiului Alba Iulia este compusă din terenuri arabile orientate nord-sud, dispuse pe marginea zonei inundabile a râului Ampoi, și care au avut în permanență folosința de teren agricol.

Cum va arăta centura

Se propune realizarea unei centuri ocolitoare care să fie formată din:

  • două benzi de ciruculație rutieră : 2 x 3,50 m = 7,00 m
  • două benzi de încadrare : 2 x 0,75 m = 1,50 m
  • două acostamente : 2 x 0,75 m = 1,50 m
  • două taluzuri variabile dar care nu vor depăși în plan : 2 x 4,50 m = 9,00 m
  • două șanțuri de preluare a apelor pluviale ( inclusiv protecția acestora ) : 2 x 1,50 m = 3,00 m + 2 x 1,00 = 2,00 = > total 5,00
  • două drumuri de exploatare agricolă : 2 x 3,00 m = 6,00 m

Centura ocolitoare a municipiului Alba Iulia va traversa suprateran linia de cale ferată 224 Alba Iulia – Zlatna. Începând din giratoriul de acces al centurii din zona de ieșire a municipiului Alba Iulia, la km 2 + 845 m, centura ocolitoare va supratraversa linia CFR 224 Alba Iulia – Zlatna prin intermediul unui pasaj suprateran, în dreptul KM CFR 4+786 m.

Lungimea totală estimată a pasjului suprateran este de aproximativ 170 m. Acesta va fi realizat din beton armat pretensionat, pentru a putea asigura deschiderile majore necesare trecerii trenurilor.

Șoseaua va fi racordată la rețelele publice de apă și canalizare, se va asigura preepurarea apelor uzate/meteorice, ce provin din parcaje, circulații și platforme exterioare

Orice parte a terenului incintei, vizibilă dintr-o circulație publică, inclusiv de pe calea ferată, va fi astfel amenajată încât să nu altereze aspectul general al localității.

Suprafețele libere din spațiul de retragere față de aliniament vor fi plantate cu arbori în proporție de cel puțin 40%.

Pe suprafețele libere, neocupate de circulații, parcaje și platforme funcționale, va fi plantat câte un arbore la fiecare 100 mp.

De ce a fost propusă construirea șoselei ocolitoare pe latura de Nord

Dezvoltarea culoarului va începe în sensul giratoriu de nord a centurii ocolitoare existente și se va finaliza în DN 74, între Micești și Șard, pe teritoriul administrativ al comunei Ighiu.

Este imperativă deblocarea din punct de vedere al traficului pentru zona rezidențială Alba Iulia – Micești, astfel încât, întreg traficul venit din zona Munților Apuseni, și care dorește relație cu nord-ul vor folosi centura, arată reprezentanții primăriei.

De asemenea va face legătura între Autostrada A10 Sebeș – Turda și zona turistică a Munților Apuseni.

Din punct de vedere al dezvoltării arealului deservit de această centură nou propusă, va cunoaște o creștere a gradului de interes pentru terenurile dispuse pe întreg dealul tranzitat de centură. Terenurile limitrofe centurii vor fi dezvoltate cu o serie de funcțiuni, ce vor dezvolta zona urbană a municipiului Alba Iulia în zona de nord, în prezent destul de izolată de restul orașului.

Proiectul AICI (în format .PDF)

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

ABRUD

Femeie din Apuseni, cu dosar penal după ce a condus cu permisul suspendat. Unde au oprit-o polițiștii

Publicat

O femeie din comuna Poiana Vadului este cercetată penal după ce a condus un autoturism, cu permisul suspendat. Polițiștii au oprit-o în trafic, miercuri seara.

Potrivit IPJ Alba, în 30 noiembrie 2022, în jurul orei 21.00, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au depistat o femeie de 38 de ani, din comuna Poiana Vadului, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Poiana Vadului, având permisul de conducere suspendat.

Față de conducătoarea auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 300 de persoane legitimate de Poliție de 1 Decembrie, la Alba Iulia. Ce amenzi au fost date

Publicat

politist trafic

Polițiștii din Alba au legitimat, joi, peste 300 de persoane la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Au dat doar 11 amenzi, din care patru privind ordinea și liniștea publică, cinci la Codul Rutier și două privind regimul materiilor explozive.

Polițiștii au legitimat 351 de persoane și au sancționat 11 abateri de natură contravențională, din care 4 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 5 la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și două la Legea 126 /1995 privind regimul materiilor explozive.

În urma controalelor efectuate, au fost confiscate 21 de articole pirotehnice din categoria T1 (fumigene).

Vezi Show-ul pirotehnic al ultrașilor, de 1 Decembrie la Alba Iulia, ANULAT. Care a fost motivul

Cu ocazia manifestărilor publice dedicate sărbătoririi Zilei Naționale – 1 Decembrie şi a celor 104 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, Inspectoratul de Poliție Județean Alba a luat măsuri pentru suplimentarea efectivelor,  intensificarea acțiunilor și sporirea prezenței echipajelor de poliție în locurile unde au avut loc manifestări publice și în special în municipiul Alba Iulia.

Joi, 1 Decembrie, pe lângă dispozitivul curent, Inspectoratul de Poliție Județean Alba a acționat, în municipiul Alba Iulia, cu peste 200 de polițiști care, alături de jandarmi,  lucrători ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și polițiști locali au fluidizat traficul rutier, au intervenit la evenimente și au acționat pentru prevenirea faptelor de natură penală și contravențională.

Potrivit IPJ Alba, joi, nu au fost înregistrate evenimente deosebite ori accidente rutiere soldate cu decesul sau rănirea gravă a vreunei persoane.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Show-ul pirotehnic al ultrașilor, de 1 Decembrie la Alba Iulia, ANULAT. Care a fost motivul

Publicat

Polițiștii din Alba au anunțat într-un comunicat de presă că pe timpul zilei de 1 Decembrie 2022 au confiscat mai multe articole pirotehnice de la câteva persoane prezente în Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina. 

Mai exact, în urma legitimării unor persoane prezente și a unor verificări, polițiștii au descoperit 21 de articole pirotehnice. Este vorba despre mai mulți suporteri al unor echipe de fotbal care voiau să pregătească un moment, o coregrafie, pentru a celebra Ziua Națională a României.

Este vorba despre fumigene folosite și pe stadioanele de fotbal, în peluze, unde suporterii reușesc să facă cu ajutorul lor sau a torțelor adevărate show-uri de lumină și culoare.

YouTube video

Cum a arătat un show pirotehnic făcut de ultrașii echipelor de fotbal la Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României, de 1 Decembrie 2018.

Un moment similar era prevăzut să aibă loc și în Cetatea Alba Carolina, dar acesta nu s-a mai materializat după ce articolele pirotehnice au fost confiscate.

Potrivit IPJ Alba, pe parcursul zilei de 1 decembrie 2022, ”polițiștii au legitimat 351 de persoane și au sancționat 11 abateri de natură contravențională, din care 4 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 5 la OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și două la Legea 126 /1995 privind regimul materiilor explozive.

În urma controalelor efectuate, au fost confiscate 21 de articole pirotehnice din categoria T1 (fumigene)”, au transmis reprezentații poliției într-un comunicat de presă transmis presei vineri, 2 decembrie.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident la Șard: un tânăr băut a acroșat cu mașina un autoturism parcat. Ce alcoolemie avea, la volan

Publicat

politie noaptea

Un tânăr din Alba Iulia este cercetat penal după ce a provocat accident rutier pe 1 decembrie, la Șard. Se afla la volan sub influența băuturilor alcoolice.

Potrivit IPJ Alba, joi, 1 decembrie, în jurul orei 23.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au intervenit pe raza localității Șard, pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale.

Din primele cercetări, a rezultat că un tânăr de 25 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, a acroșat un autoturism parcat în afara părții carosabile.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax