Eveniment
Soț și soție din Aiud, condamnați pentru abuz de încredere. Ce au făcut cu banii unui elvețian care a vrut să își cumpere o casă
Un bărbat și o femeie din Aiud, soț și soție, au fost condamnați de magistrații din oraș pentru abuz de încredere. Aceștia și-au aflat pedeapsa în primă instanță, în data de 17 ianuarie 2025.
Motivul pentru care cei doi au ajuns în fața magistraților este că au abuzat de încrederea unui elevețian, care le-a dat bani pentru a-i cumpăra o casă în Aiud.
La mai bine de patru ani de la comiterea faptei, magistrații Judecătoriei Aiud au dat o decizie în acest caz.
Motivarea instanței a devenit publică, fiind disponibilă pe portalul CSM, rejust.ro.
Cetățeanul elvețian l-a cunoscut pe bărbat, în anul 2019 când l-a angajat pe acesta să lucreze în locuința sa. Apoi după ce a văzut că este un om serios, l-a încredințat cu supravegherea unor lucrări asupra unei case din Aiud. Mai pe scurt acesta a trimis 5000 de euro, soției inculpatei, iar banii erau folosiți pentru a renova casa unei persoane din oraș.
A vrut să îi ajute cu o locuință
”La finalul lunii octombrie 2019, persoana vătămată s-a deplasat în Aiud, ocazie cu care a constatat condițiile precare în care trăia familia inculpaților și a decis să-i ajute în sensul de a cumpăra o casă în care inculpații să locuiască temporar. În consecință, persoana vătămată le-a comunicat inculpaților să găsească imobilul și să pregătească actele, urmând să vină în România și să-l cumpere”, au notat magistrații în motivarea instanței.
Elvețianul i-a trimis inculpatei 35000 de franci elvețieni, iar cei doi, soțul și soția s-au apucat să caute case în oraș. Au găsit una în valoare de 55000 de euro, casă care i-a plăcut elvețianului. Drept urmare, bărbatul a mai trimis încă 30000 de fraci elvețieni pentru cumpărarea casei.
Cum au abuzat de încrederea bărbatului din Elveția
După ce au găsit casa s-au decis să o cumpere cei doi, au apelat la serviciile unui avocat. Aceștia au spus că elvețianul este tatăl vitreg al bărbatului și dacă poate fi trecut și el în documente. Însă avocata le-a spus că trebuie ca bărbatul să fie prezent fizic la semnarea documentelor
”După ce a primit răspuns în sensul că cetățenii elvețieni pot cumpăra imobile în România și că este necesară prezența cetățeanului străin la notar împreună cu un translator, inculpatul i-a spus doamnei avocat că s-au hotărât să încheie contractul doar pe ei, după care îi vor duce actele tatălui vitreg pentru a-i arăta că au cumpărat casa”, au mai notat magistrații.
Pedeapsa primită
După ce și-a dat seama ce s-a întânplat cetățeanul elvețian le-a cerut banii înapoi, însă aceștia nu s-au conformat. Drept urmare a făcut o plângere către autoritățile române.
La mai bine de patru ani de la comiterea faptei, cei doi au fost condamnați pentru abuz de încredere la câte 9 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea a fost menținut sechestrul pe un teren și o locuință care se află pe numele celor doi.
Momentan decizia nu este definitivă și poate fi atacată în apel, la instanța superioară.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News