Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Spațiile verzi din Alba Iulia, mult sub normele europene. PROIECT: Exproprieri pentru înființarea de parcuri


Publicat

Alba Iulia, latura de vest, cetate

Mai mulți parlamentari propun introducerea în Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică a lucrărilor de înființare, protejare și punere în valoare a spațiilor verzi. Aceștia susțin că mai multe localități din România nu îndeplinesc cerințele europene de asigurare a unui spațiu verde în intravilan de minimum 26 de metri pătrați pe cap de locuitor. Potrivit INS, în municipiul Alba Iulia se înregistrau, în 2016, doar 15 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, mult sub limita europeană.

Potrivit Legii nr. 33/1994, exproprierea de imobile, în tot sau în parte, se poate face numai pentru cauză de utilitate publică, după o dreaptă şi prealabilă despăgubire, prin hotărâre judecătorească. Pot fi expropriate bunurile imobile proprietatea persoanelor fizice sau a persoanelor juridice cu sau fără scop lucrativ, precum şi cele aflate în proprietatea privată a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor.

Propunerea legislativă privind modificarea Legii 33 din 27 mai 1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, înregistrată la Senat în data de 6 februarie, introduce, printre lucrările de utilitate publică, înființarea, protejarea și punerea în valoare de spații verzi.

„În contextul în care multe localități din România nu îndeplinesc cerințele europene în domeniu, transpuse prin Art. 2 al OUG 114/2007, de asigurare a spațiului verde în intravilan de minimum 26 mp/locuitor și are deschise mai multe cazuri de infringement privind calitatea aerului, considerăm oportun ca utilizarea instrumentului exproprierii să fie încurajată și clarificată pentru autoritățile locale care doresc să realizeze spații verzi, în condiții uzuale

Existența spațiilor verzi la nivelul comunităților locale oferă o serie de beneficii de mediu, precum o mai bună calitate a aerului, apei și solului” , explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Conform datelor INS, aferente anului 2016, în orașele din România, spațiile verzi sunt deficitare în raport cu normele europene (26 mp de spațiu verde pe cap de locuitor) și în raport cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (50 mp de spațiu verde pe cap de locuitor), suprafața medie națională a spațiilor verzi pe cap de locuitor în mediul urban fiind de 21,43 mp.

La nivelul municipiilor de județ, în 2016, Bucureștiul înregistra doar 21,44 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, Cluj-Napoca 25,30 mp/locuitor, Timișoara 15,82 mp/locuitor, Constanța 13,26 mp/locuitor, Alba Iulia 15,09 mp/locuitor, Iași 18,80 mp/locuitor.

„România înregistrează valori sub nivelurile asumate în ceea ce privește poluarea aerului cu particule solide, în special în marile orașe. Calitatea aerului în orașe este periclitată, iar creșterea suprafețelor cu spații verzi asigură o rețea verde la nivelul orașului. Împreună cu o administrare atentă și eficientă a acestora ar duce atât la îmbunătățirea calității aerului cât și la conformarea cu reglementările UE. În plus, după cum arată studiile, prezența și accesul locuitorilor la spațiile verzi contribuie semnificativ la creșterea calității vieții, având o legătură directă atât pentru sănătatea fizică cât și pentru cea psihică a locuitorilor orașelor”, se mai precizează în expunerea de motive a propunerii legislative.

Potrviti inițiatorilor, retrocedările se consituie, de asemenea, în unul din factorii cu impact negativ asupra spațiilor verzi, ducând la restrângerea suprafeței acestora, motiv pentru care se impune crearea unui cadru legal și instrumente juridice prin care să se asigure păstrarea destinației de spațiu verde.

Proiectul propune modificarea art. 6 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică astfel:

„Sunt de utilitate publică lucrările privind: prospecțiunile și explorările geologice, extracția și prelucrarea substanțelor minerale utile; instalații pentru producerea energiei electrice; căile de comunicații, deschiderea, alinierea și lărgirea străzilor; sistemele de alimentare cu energie electrică, telecomunicații, gaze, termoficare, apă, canalizare; instalații pentru protecția mediului; îndiguiri și regularizări de râuri; lacuri de acumulare pentru surse de apă și atenuarea viiturilor; stații hidrometrice, seismice și sisteme de avertizare și prevenire a fenomenelor naturale periculoase și de alarmare a populației; sisteme de irigații și desecări; lucrări de combatere a eroziunii de adâncime; clădirile și terenurile necesare construcțiilor de locuințe sociale și altor obiective sociale de învățământ, sănătate, cultură, sport, protecție și asistență socială, precum și de administrație publică și pentru autoritățile judecătorești; salvarea, protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, a zonelor de protecție a acestora și a zonelor protejate, precum și a parcurilor naționale, rezervațiilor naturale și a monumentelor naturii; înființarea, protejarea și punerea în valoare de spații verzi, prevenirea și înlăturarea urmărilor dezastrelor naturale – cutremure, inundații, alunecări de terenuri; apărarea țării, ordinea publică și siguranța națională”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Albanezul

  joi, 15.02.2018 at 09:33

  Zdrențele naibii de conducători, ciocoii noi nesătui de bani !

  De ce au vândut/concesionat tot ce s-a putut, toate spațiile verzi din 1996 încoace din Alba Iulia ??
  – langa spital in Cetate (vezi clădirea RCS)
  – langa Stadion (vezi OMV, baruri, terase)
  – parcul de la Casa de Cultura a Studenților (parcare pt un hotel)
  – capătul Bulevardului – devenit parcare (cât de idiot trebuie sa fi????)
  – piata Iulia Maniu- devenita parcare (recidivezi in idioțenie, confirmi patologia gândirii…)
  Și multe, multe, alte exemple !

  DNA, sa vina sa va ia !!!

  PS: voi in cartier nu aveti vreo clădire construită pe fost spatiu verde ???

  • Tara lui Papura Voda

   joi, 15.02.2018 at 12:13

   Si pe urma zbieri ca nu sunt parcari…

 2. Hamti damti

  joi, 15.02.2018 at 11:50

  Cine sta cel mai bine la dale / pe cap de locuitor ????? Giratorii de zeci de mii de euro ne ia drept prosti….si apoi declara ca nu mai au bani pt strand, stadion, etc…..poate daramana si stadionu asta sa faca blocuri.ce zici dle Foca?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

165 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 18.594. Date oficiale din 27 mai

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 18.594, în România, potrivit datelor transmise miercuri, 27 mai, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 165 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Au fost înregistrate 1.219 decese. Sunt 12.162 de persoane vindecate.

Comparativ, până marți, la nivel național, erau 18.429 de cazuri (146 noi), iar 11.874 de persoane erau declarate vindecate și externate.

Situația cazurilor de îmbolnăviri pe județe (sursă INSP – 27 mai):

Județ / nr. cazuri confirmate

Suceava: 3.465

Mun. București: 1.862

Neamț: 873

Botoșani: 733

Brașov: 707

Arad: 696

Mureș: 670

Hunedoara: 628

Vrancea: 587

Galați: 580

Bihor: 561

Cluj: 540

Iași: 525

Ilfov: 510

Timiș: 501

Bacău: 498

Sibiu: 494

Ialomița: 355

Alba: 350 (357, potrivit DSP Alba)

Bistrița-Năsăud: 323

Constanța: 276

Dâmbovița: 268

Argeș: 245

Covasna: 230

Giurgiu: 212

Dolj: 207

Buzău: 181

Vaslui: 158

Tulcea: 143

Teleorman: 138

Gorj: 134

Harghita: 121

Caraș-Severin: 112

Mehedinți: 108

Prahova: 104

Maramureș: 97

Călărași: 87

Sălaj: 87

Olt: 78

Satu Mare: 61

Vâlcea: 28

Brăila: 27

Grupul de Comunicare Strategică: ”Până astăzi, 27 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.594 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.162 au fost declarate vindecate și externate.
Până acum, 1219 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt și Ilfov, au decedat.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 165 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 198 de pacienți.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VESTE BUNĂ: Nici o persoană infectată cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, în Alba. În județ sunt 88 cazuri active

Publicat

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a rămas la 357 de cazuri, potrivit datelor transmise miercuri, 27 mai, de DSP Alba. În ultimele 24 de ore NU au fost înregistrate cazuri noi în județ.

Totodată a scăzut numărul cazurilor active, de la 100, la 88.

Marți, în Alba au fost prelucrate 548 de teste (419 la DSP și 129 la SJU). Numărul total de teste realizate până acum ajunge la 17.867.

„Deși până la această oră am reușit să limităm răspândirea focarului în comunități, DSP Alba rămâne în alertă. Testările continuă” a transmis Alexandru SINEA, directorul executiv al DSP Alba.

Din păcate, în noaptea de marți spre miercuri, o femeie de 60 de ani, infectată cu COVID, a murit.

Sunt înregistrate până în prezent 20 de decese ale unor persoane infectate cu acest virus.

Vezi și OFICIAL: DECES al unei paciente în vârstă de 60 de ani din Alba, infectată cu COVID-19. Suferea de diabet

Marți, în județ erau 357 cazuri (12 noi, 100 cazuri active), 238 de persoane declarate vindecate, 19 decese raportate și 17.319 teste prelucrate.

De asemenea, 41 de persoane erau în carantină și 1.489 în izolare la domiciliu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenție șoferi: Restricţiile de tonaj de pe Lotul 3 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva se vor ridica temporar începând de joi

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode a anunțat miercuri, în ședința de Guvern, că începând de joi, 28 mai, se vor ridica temporar restricțiile de tonaj pe lotul 3 al autostrăzii A1 Lugoj – Deva, pe cei 21 de kilometri dintre Holdea și Ilia.

„Astăzi, situaţia Autostrăzii Lugoj – Deva, parte componentă a coridorului european principal Constanţa – Bucureşti – Piteşti – Sibiu – Nădlac, cu cei 100 de km de autostradă, se prezintă în felul următor: avem 66 de km de autostradă pe care se circulă fără restricţii, avem 21 de km în Lotul 3, unde se circulă cu restricţii de viteză şi de tonaj, avem 4 km din Lotul 2, muzeu în aer liber, sunt finalizaţi în proporţie de 75%, dar nerecepţionaţi şi avem 9 km din Lotul 2, celebra secţiune a urşilor, secţiunea E, nerealizaţi. Obiectivul nostru este să finalizăm lucrările la această autostradă, astfel încât circulaţia să se desfăşoare în condiţii de siguranţă şi fără restricţii. Aşadar, domnule prim-ministru, vă informez că începând de mâine, 28 mai 2020, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va ridica temporar restricţiile de tonaj pe Tronsonul 3, cei 21 de km dintre Holdea şi Ilia”, a declarat Lucian Bode, întrebat de premier ce se întâmplă pe Autostrada Lugoj-Deva.

El a reamintit că actuala guvernare a preluat, în noiembrie 2019, „21 de km de muzeu în aer liber”, iar pe 24 decembrie a decis „deschiderea traficului pe acest tronson de autostradă, cu restricţii de viteză şi de tonaj, în baza expertizelor realizate la comanda Companiei de Drumuri şi în urma finalizării intervenţiei la podul peste Mureş”.

sursa, foto: Romania24.ro, Agerpres.ro, DRDP Timișoara

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Femeia rănită grav în incendiul de la U.M Cugir a murit la spital. Suferise arsuri pe 80% din suprafața corpului

Publicat

Angajata UM Cugir în vârstă de 53 de ani, care suferise arsuri grave în incendiul produs vineri, în cadrul fabricii, a murit. Femeia fusese transportată cu elicopter SMURD la o clinică din București.

Decesul femeii a fost confirmat de surse administrative din orașul Cugir, dar și de reprezentanții ITM Alba, care tratează ceea ce s-a întâmplat în incinta UM Cugir ca un accident de muncă.

Reamintim că un accident grav s-a produs  vineri, în jurul orei 13.30-14.00, în sectorul pirotehnic, mai precis în atelierul de încărcat tubuleț trasor de la Uzina Mecanică din Cugir.

Un tubuleț de trasor din mașina de încărcat tubulețe s-a inițiat singur și a ricoșat spre o ladă în care se aflau rebuturile. A rezultat un incendiu. Femeia, controlor de calitate, se afla lângă ladă la momentul respectiv.

Cele două femei au fost rănite, iar restul persoanelor au reușit să iasă timp.

Femeia de 53 de ani a fost rănită grav. A suferit arsuri pe 80-85% din corp și a fost transportată cu un elicopter SMURD la Spitalul ”Floreasca” din București.

Citește și: FOTO-VIDEO: EXPLOZIE la Uzina Mecanică din Cugir, urmată de un incendiu. Două victime cu arsuri. A fost chemat elicopterul SMURD

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate