Actualitate
Spectacol în premieră la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în mai: „Profesiunea Doamnei Warren”, cu o distribuţie de excepţie
Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia găzduieşte luni, 7 mai, de la ora 19.00, premiera Stagiunii 2012 a Teatrului Mic Bucureşti, piesa “Profesiunea Doamnei Warren”. Preţul unui bilet pentru acest spectacol este de 60 de lei.
“Profesiunea Doamnei Warren” de George Bernard Shaw, o comedie neplăcută – aşa cum a fost catalogată de autor, un text scandalos – aşa cum a fost văzut la premieră de “evlavioşii” contemporani, o piesă importantă – aşa cum a intrat în istorie. Miza spectacolului montat de Claudiu Istodor este întâlnirea dintre rolurile create de cunoscutul dramaturg irlandez şi o echipă de actori pe măsură. Maia Morgenstern, Ilinca Malolache, Dan Condurache, Tudor Aaron Istodor, Sorin Medeleni, Radu Gheorghe intră între paginile decorului inventat de Maria Miu şi ne conduc către Anglia sfârşitului de secol XIX.
Premiera absolută a avut loc la Londra, în 1902, iscând controverse şi critici virulente, din cauza subiectului, considerat prea îndrăzneţ. În România, istoria montărilor celebre cu această piesă începe în 1929, cu Lucia Sturza Bulandra în rolul principal şi continuă, chiar pe scena Teatrului Mic, în 1945, cu Maria Filotti şi, în 1974, cu Olga Tudorache.
Acţiunea se desfăşoară în jurul relaţiei dintre doamna Kitty Warren (Maia Morgenstern), administratora unor afaceri nu tocmai curate – “o femeie agreabilă, prezentabilă, vulgară şi destul de bătrână”, aşa cum ne-o prezintă autorul – şi fiica ei, Vivie (Ilinca Manolache) – proaspăt absolventă de matematică la Cambridge. Fata află adevărul despre mama pe care abia dacă o cunoscuse până atunci. Şi nu e tocmai un adevăr uşor de acceptat, mai ales când în jur există Sir George Crofts (Dan Condurache), dornic să pună paie pe foc, Frank (Tudor Aaron Istodor) care îşi urmăreşte propriul interes, reverendul Gardner (Sorin Medeleni) cu un trecut destul de incert şi visătorul Praed (Radu Gheorghe), un ultim romantic cu mintea la frumuseţile Veneţiei şi Veronei.
Având ca atuuri umorul acid şi intuiţia abilă, Shaw le pune pe mamă şi fiică în ipostaza de a se confrunta pentru a demasca ipocrizia şi decadenţa aşa-numitei societăţi de bon ton. Cunoscutul actor al Teatrului Mic Claudiu Istodor debutează în rolul de regizor, pentru a ne spune o poveste despre ciocnirea dintre două lumi. Există învingători? Cine are de câştigat? Şi mai ales: e sufletul marfă de vânzare, cu preţ, gramaje şi ambalaj?
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News